Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:24 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 22:24

Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας και οι μέχρι σήμερα εργασίες ανάδειξης τους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε κανέναν άλλον νομό της Ελλάδας -όπως στην Αιτωλοακαρνανία- δεν υπάρχουν πέντε αρχαία θέατρα σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτός ο πολιτιστικός πλούτος δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε. Παρ΄όλα αυτά τα πέντε αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας (Μακύνειας, Καλυδώνας, Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου) αποτελούν την αναγκαία «υποδομή» για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Tα τελευταία χρόνια χάρις τις προσπάθειες του Σωματείου «Διάζωμα» και τοπικών φορέων έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την αποκατάσταση των μνημείων αυτών.

Οι μέχρι σήμερα εργασίες ανάδειξης των μνημεωίων βρίσκονται στο εξής στάδιο :
αεροφωτογραφία θεάτρου νέας πλευρώναςΓια το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά», όπου συγκεντρώνονται χρήματα που διατίθενται για τις ανάγκες του μνημείου. Επίσης, για την έρευνα και τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου αυτού (και με τη συμβολή του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ») έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ύψους 125.000 ευρώ μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας – νυν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

το αρχαίο θέατρο της ΜακύνειαςΓια την προστασία και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας ο Δήμος Αντιρρίου διέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω Προγραμματικής Σύμβασης χρηματοδότηση ύψους 70.000,00 ευρώ. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε, επίσης, «κουμπαρά» για το μνημείο, όπου μεταξύ άλλων η Εταιρεία «Γέφυρα Α.Ε.» έχει διαθέσει χορηγία, ύψους 19.200 ευρώ. Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται στον κουμπαρά του μνημείου το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε εν συνεχεία τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου στον αρχιτέκτονα-μηχανικό, κο Νίκο Χατζηδάκη, καθώς και τη γεωτεχνική μελέτη στον κο Γιώργο Ντουνιά και την Εταιρεία « Έδαφος Μηχανικοί Α.Ε». Η εκπόνηση των παραπάνω μελετών είναι σε εξέλιξη.

Aρχαίο θέατρο ΣτράτουΓια το αρχαίο θέατρο του Στράτου έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, ύψους 80.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου. Η παραπάνω χρηματοδότηση διατίθεται από το Δήμο Αγρινίου για την έρευνα και μελέτη αποκατάστασης – αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», τέλος, συγκεντρώνει χρήματα στον «κουμπαρά» του θεάτρου, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις συμπληρωματικές εργασίες στο μνημείο.

Γενική άποψη του θεάτρου ΟινιαδώνΓια την έρευνα και τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Οινιαδών έχει υπογραφεί (από κοινού με το θέατρο της Πλευρώνας) Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 125.000 ευρώ μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας – νυν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», τέλος, συγκεντρώνει χρήματα στον «κουμπαρά» του θεάτρου, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις συμπληρωματικές εργασίες στο μνημείο.

Σε εξέλιξη η Βʼ φάση των ανασκαφών στη Αρχαία Καλυδώνα   Στο αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες κατά τα έτη 2011 – 2013, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας με το ποσό των 200.000 ευρώ. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη σειρά του, αξιοποιώντας χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του μνημείου, ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου στον αρχιτέκτονα-μηχανικό, κο Νίκο Χατζηδάκη.

πηγή: http://agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 4596 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.