Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:42 μμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 17:42

Γλέντι και χορευτικά στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα (Τρι 25/7/2017)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεχωριστό γιορτάσιο, μοναδικές στιγμές…Αναφέρει η ανακοίνωση:

Στην Κωνωπίνα, κάθε χρόνο,  γιορτάζεται με λαμπρότητα και με ξεχωριστό τρόπο η Μεγαλομάρτυρα  και θαυματουργή Αγία Παρασκευή!

Στο ομώνυμο  μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται στην καρδιά του δάσους, δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κωνωπίνα , συρρέουν κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου, πλήθος πιστών για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τη χάρη της θαυματουργής Αγίας.

Η Αγία Παρασκευή γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου.

Ο εορτασμός όμως της Αγίας Παρασκευής, στην Κωνωπίνα, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομερόυ, αποτελεί ξεχωριστό θρησκευτικό γεγονός, με μαζική συμμετοχή πιστών από όλο το Ξηρόμερο,  που έχουν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν μια  πανδαισία πολιτιστικών γεγονότων που αναβιώνουν ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Μετά το πέρας του υπαιθρίου Μέγα Εσπερινού με φόντο τα Ακαρνανικά βουνά, που γίνεται την 19.45 ώρα, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Ακολουθεί  φιλόξενο τραπέζωμα όλων των παρευρισκομένων (ΔΩΡΕΑΝ), με πλούσια  εδέσματα, εκλεκτές ψητές προβατίνες και καθαρόαιμο Ξηρομερίτικο μοσχάρι γάλακτος ψημένο στη σούβλα και στη συνέχεια:

  • Παρουσίαση του δρώμενου : Η παραδοσιακή παρασκευή του τραγανά στα χωριά του Ξηρομέρου από το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών
  • Παρουσίαση παραδοσιακών χορών του τόπου μας από το χορευτικό Τμήμα του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας & παρουσίαση του δρώμενου : Η πομπή των Λαζαριών,    με παρουσιαστή  τον  Ξηρομερίτη ποιητή Άρη Μπιτσώρη και…. κέφι ατελείωτο, χοροί  μέχρι το πρωί,  με την κορυφαία ερμηνεύτρια τραγουδιών του τόπου μας   Βαγγελιώ Χρηστιά  και με την εξαίρετη κομπανία του τραγουδοποιού Βασίλη  Παπαδογιώργου.

Διοργάνωση: Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με το Γυναικείο Τμήμα του συλλόγου, την Τοπική Κοινότητα Κωνωπίνας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης του Δήμου Ακρίου Βόνιτσας.

Φιλική συμμετοχή του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας.

Διαβάστηκε 1308 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.