Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:35 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 17:30

Γραφές και Σχήματα – Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Προυσού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» παρουσιάζουν φωτογραφική έκθεση χειρογράφωντα οποία απόκεινται στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Προυσού. Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο με υπεύθυνο τον φιλόλογο – παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα εκθέτει 15 πίνακες με επιλεγμένες σελίδες από  χειρόγραφα της Μονής που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα με τη συνοδεία φιλολογικών και παλαιογραφικών επεξηγήσεων.  Το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» με υπεύθυνη την ιστορικό Λεωνή Θανασούλα επικεντρώνεται στην παρουσίαση της εικαστικής πλευράς των διακοσμητικών στοιχείων των χειρογράφων, όπως τα πρωτογράμματα και τα επίτιτλα κοσμήματα, καθώς και στην διαδικασία της δημιουργίας τους. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ειδικό, καλλιτεχνικό εργαστήριο αναπαραγωγής των διακοσμητικών θεμάτων. Η έκθεση έχει σκοπό να αναδείξει τον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο της βιβλιοθήκης της Μονής του Προυσού, η οποία επί αιώνες υπήρξε το σπουδαιότερο πνευματικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017, ώρα: 19.30

Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού

Εικαστικό εργαστήρι: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, ώρα: 11.00 π.μ. και 18.00 μ.μ.

Με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας και του Δήμου Καρπενησίου.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και το Ελληνικό Σχολείο Προυσού σας προσκαλούν στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Προυσού το Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017 στην Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη Προυσού. Για το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο Για το Ελληνικό Σχολείο Προυσού

Αγαμέμνων Τσελίκας                                            Λεωνή Θανασούλα

Διαβάστηκε 1255 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.