Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  2:33 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 17:16

Ιερά Πανήγυρις του Οσίου Παΐσιου του Αγιορείτου στο μοναδικό εκκλησάκι του στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 12 Ιουλίου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την ιερά μνήμη του νεοφανούς Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Άγιος λαοφιλής. Αυτή την ημέρα εορτάζει και το μοναδικό παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου που βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Καινούριο Αγρινίου. Η εορτή ήταν διπλή καθώς πέρυσι τέτοια ημέρα έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Της Ιεράς Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε και κήρυξε τον θειο λόγο ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Σκιαδάς, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλοχού καθώς και αρκετοί Ιερείς από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Ο σεβαστός καθηγούμενος στον λόγο του έκανε μία σύντομη ανάλυση της ζωής του Αγίου Παϊσίου και εστίασε στον τρόπο με τον οποίο ο Θεός οδήγησε τα βήματα του Αγίου και οδηγεί και τα δικά μας βήματα στο αγαθό. Με αφορμή δε το γεγονός ότι ο Άγιος καταγόταν από προσφυγική οικογένεια δεν παρέλειψε ο π. Ιερόθεος μία αναφορά στις αλύτρωτες πατρίδες.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Παϊσίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο στην οποία προεξήρχε ο ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Σκιαδάς, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλοχού, και συλλειτούργησαν οι Ιερείς, π.Κωνσταντίνος Κατσιμάρδος και π. Κωνσταντίνος Λαμπράκης από τις γειτονικές ενορίες Παναιτωλίου και Αβώρανης αντίστοιχα π. Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, ο π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, εφημέριος Καλυβίων, ο. π. Νεκτάριος Παλιούρας από την όμορη ενορία του Αγίου Νικολάου Καινουρίου καθώς και οι εφημέριοι του Ναού π. Χριστοφόρος Δαβράζος και π. Απόστολος Μπλέτσας εφημέριοι του Ναού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντανάς, ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεως ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει να μιλήσουν για τον Άγιο Παΐσιο άνθρωποι που τον γνώρισαν και έκανε απλά μία σύντομη ανάλυση του απολυτικίου του το οποίο διάνθισε με περιστατικά από την οσία βιοτή του Αγίου.

Στις ακολουθίες έψαλε πολυμελής χορωδία υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Κοσμά Παπακωστόπουλου, γόνου πολύτεκνης ιερατικής οικογένειας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ιερές ακολουθίες κορυφώνονται το απόγευμα με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Παΐσιο. Ο Άγιος ας πρεσβεύει στον Δωρεοδότη Θεό για όλους μας και για τα ταπεινά αιτήματα του καθενός.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΨΙΛΙΑΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

DSC_0001 DSC_0005 DSC_0013 DSC_0017 DSC_0026 DSC_0031

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1222 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.