Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:56 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 14:01

Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία : αναγκαία η συστράτευση για τη συνέχιση της ανασκαφής στο Θέρμο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Θέρμο:«Αρχαίος Θέρμος 1897-2017, 120 χρόνια ανασκαφών»

Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου 2017 ο Δήμος Θέρμου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου συνδιοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα με θέμα «ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ 1897-2017, 120 χρόνια ανασκαφών – Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, ένας χρόνος λειτουργίας» και γενικό τίτλο «ΘΕΡΜΙΚΑ 2017».

Το πρωί του Σαββάτου, όσοι παρακολούθησαν την έναρξη της διημερίδας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από αξιόλογους αρχαιολόγους και άλλους ομιλητές τόσο για τον αρχαίο Θέρμο όσο και για την πορεία των ανασκαφών μέχρι σήμερα.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των αρχαιολόγων Γ. Σωτηριάδη και Κ. Α. Ρωμαίο και στον ένα χρόνο λειτουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Σκιαδάς, τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης του ανασκαπτικού έργου και επεσήμανε ιδιαίτερα την προσφορά του Ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Παπαποστόλου, ο οποίος από το 1983 επανέλαβε τις ανασκαφές και ταυτόχρονα συνέγραψε και εξέδωσε με την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία το 2008, 2012 και 2014 τα ιδιαίτερα σημαντικά βιβλία του, «Θέρμος. Το Μέγαρο Β και το πρώιμο ιερό», «Early Thermos. New excavations 1992−2003» και «Το Ιερό του Θέρμου στην Αιτωλία. Ιστορία-Μνημεία-Περιήγηση του χώρου», που αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα της νεώτερης ανασκαφής και σε ένα αναλυτικό οδηγό των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου.
Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτ. Στερεάς Ελλάδος ως σωματείο πολιτισμού που δημιουργήθηκε πριν από 50 χρόνια από την τοπική Κοινωνία, από απλούς ανθρώπους που αγαπούσαν τον τόπο τους και νοιαζόντουσαν για τον Πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά, πρόσφερε από το υστέρημα των μελών της στον Ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Ι. Α. Παπαποστόλου για τη συνέχιση της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου το ποσό των 300 Ευρώ. «Επειδή ο Πολιτισμός και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφορά πρώτιστα την ίδια την κοινωνία μας με την συμβολική μας προσφορά θέλουμε να τιμήσουμε το σημαντικό έργο του κ. Παπαποστόλου και να ευαισθητοποιήσουμε ευρύτερα την κοινωνία μας για να συνδράμει οικονομικά το έργο της ανασκαφής», υπογραμμίζει η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος τονίζοντας πως πρόκειται για μια κίνηση συστράτευσης στο έργο της ανασκαφής ενός εμβληματικού για την Αιτωλοακαρνανία αρχαιολογικού χώρου με το Δήμο Θέρμου και την Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου.


epi-thermika-2017 (1) epi-thermika-2017 (2)epi-thermika-2017 (4)

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 826 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.