Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:25 μμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 17:34

Παναιτωλικός: Ντίας, ένας… αυτοδίδακτος του ποδοσφαίρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Ουρουγουανός ακραίος που αναμένεται σήμερα στο Αγρίνιο πήγε ως οικονομικός μετανάστης στην Ισπανία, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε οικοδομή και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του

Στην μπάλα, όπως άλλωστε και στην ζωή, πρέπει να είσαι και λίγο «μάγκας», με την καλή βέβαια έννοια του όρου. Να μην… μασάς, σε απλά ελληνικά και να στέκεσαι στα πόδια σου όποια αναποδιά και να σου τύχει. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναμένεται στο Αγρίνιο για λογαριασμό του Πανατωλικού ο Χόρχε Λουίς Γκουτιέρες Ντίας, ο οποίος ακολουθείται από τα εξής αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Ταχύς, «μπουκαδόρος» και σκληροτράχηλος, στοιχεία που έδειξε τα χρόνια που έπαιζε στην Ισπανία. Ομως φαίνεται πως και η προσωπική ζωή του βραχύσωμου ακραίου (είναι 1.68) είναι κάτι ανάλογο. Βλέπετε πέρασε πολλά μέχρι να φτάσει ως εδώ και το gazzetta.gr ξετυλίγει το νήμα της πορείας του. Για έναν τύπο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αυτοδίδακτος της μπάλας».

Γεννημένος τον Ιούνιο του 1989 στο Μοντεβιδέο, ακολούθησε την οικογένειά του στις ΗΠΑ και περίπου στα 16 του χρόνια, βρέθηκαν όλοι μαζί στην Ισπανία ως οικονομικοί μετανάστες. Ο πατέρας του Ντανιέλ διατηρούσε κέντρο αναψυχής και ασχολούνταν και με το τραγούδι, ενώ τον βοηθούσαν η μητέρα του Ροζάριο, εκείνος και τα τρία του αδέρφια. Κάτι ανάλογο έπραξαν και στην χώρα της Ιβηρικής, όπου εγκαταστάθηκαν στην πόλη Καμπίρλις κοντά στην Ταραγόνα. Ο Ντίας ως κλασικός Λατινοαμερικάνος έπαιζε ποδόσφαιρο ακόμη και στην παραλία, όπου ήδη ο πατέρας του μαζί με έναν φίλο τους είχαν ανοίξει ένα beach bar. Ετσι πέρναγε καιρός, αλλά τα πάντα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2007. Τότε ήταν που τον Ντίας είδε εν δράση  ο Φρανκ Αρτίγκα, ο προπονητής της τοπικής ομάδας και αμέσως του πρότεινε να ενταχθεί σε αυτή. Μέχρι τότε ο «ήρωάς» μας δεν είχε παίξει οργανωμένα ποδόσφαιρο, αλλά η νέα πρόκληση δεν τον φόβισε. Αλλωστε είπαμε… Πρόκειται για έναν «μαχητή» της ζωής, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να τον… τρομάξει.
Τον πρώτο καιρό δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής καθώς δεν διάθετε τα απαραίτητα χαρτιά – η Καμπίρλις ήταν στις «μικρές» κατηγορίες όπου δεν επιτρέπονταν οι ξένοι – αλλά ο μέντοράς του Αρτίγα έβαλε… λυτούς και δεμένους και διευθετήθηκε το ζήτημα. Μέχρι το 2009 μετρούσε ήδη 33 εμφανίσεις και 4 γκολ και τότε ο άνθρωπος που τον πίστεψε όσο κανείς, ανέλαβε την Αμπόστα. Ο Ουρουγουανός ήταν από τις πρώτες του μεταγραφές, όμως παράλληλα υπήρχαν και βιοποριστικές ανάγκες. Ετσι μεταξύ αγώνων και προπονήσεων ο Ντίας εργάζονταν τα καλοκαίρια στο beach bar της φαμίλιας του ως  σερβιτόρος, ανέβηκε σκαλωσιές καθώς δούλεψε σε οικοδομή, ενώ για ένα διάστημα βρέθηκε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο κλαμπ Pacha la Pineda, από τα πλέον κοσμοπολίτικα της περιοχής.
Εν μέσω των τόσων υποχρεώσεων συνέχισε να «ανεβαίνει» ποδοσφαιρικό επίπεδο, μετακινήθηκε στην Ρέους, το καλοκαίρι του 2012 ήταν στην δεύτερη ομάδα της Εσπανιόλ (19/3), ακολούθησε μία διετία στην Αλμπαθέτε όπου «έχτισε» το όνομά του (71/11) και το 2015 πήγε στην Σαραγόσα. Πλέον ήταν παντού γνωστός και μάλιστα έδειχνε εντελώς ακομπλεξάριστος. «Πολλοί στον σύλλογο θα με ξέρουν από το μπαράκι στην παραλία όπου και δούλευα. Πολλοί από τους θαμώνες του είναι φίλοι της ομάδας
 και μάλιστα είχαμε κρεμασμένη μία φανέλα της», θα πει στην παρουσίασή του, δείγμα πως ένιωθε περήφανος για το μέρος από όπου ξεκίνησε.
 
 
Το πρώτο διάστημα στη νέα του ομάδα σημαδεύτηκε όμως από ένα ατυχές γεγονός. Παρότι μικρός σε ηλικία ήταν ήδη παντρεμένος και το ζευγάρι απέκτησε μία πανέμορφη κορούλα. Ωστόσο τότε βρέθηκε σε διάσταση και οι αρμόδιες αρχές θεώρησαν πως λόγω του διαζυγίου που πήρε, απώλεσε την ισπανική υπηκοότητα. Θέσεις ξένων δεν υπήρχαν, ενώ το ότι απομακρύνθηκε από το παιδί του, επηρέασε αρκετά την ψυχολογία του. Γενικώς ήταν μία «δύσκολη» περίοδος για εκείνον, με την Σαραγόσα έπαιξε συνολικά σε 18 παιχνίδια και ακολούθησε ο δανεισμός του στη Νουμάνθια. Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην Ρέους και η διευθέτηση όλων των προσωπικών του ζητημάτων, του επέτρεψαν να δείξει τον καλό του εαυτό. Με τους «νεοφώτιστους» της δεύτερης κατηγορίας έκανε… παπάδες, βασικότατος (34 ματς) στην άνετη παραμονή τους, πλέον βρίσκεται καθ’ οδόν για την Ελλάδα και τη νέα πρόκληση στην καριέρα του.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Ντίας έχει το «τσαγανό», ενώ το ότι δεν… κρύβεται αποτυπώνεται στα όσα είπε τον Σεπτέμβριο του 2015 στους δημοσιογράφους της Σαραγόσα, μετά την ήττα 1-0 από την Κόρδοβα. «Η ομάδα γαμ… μετά την τελευταία ήττα. Τώρα όμως πρέπει να κοιτάξουμε το ματς με την Οσασούνα. Ο κόσμος έχει δίκιο να είναι νευριασμένος», τους μετέφερε όταν του ζήτησαν μία δήλωση για το παιχνίδι και άπαντες έμειναν…  παγωτό. Τέτοιο στυλ είναι. Βγαίνει μπροστά και δεν… μασάει τα λόγια του. Πόσο μάλλον να… κρυφτεί.
Πάντως χαρακτηρίζεται και ως «παιδί», καθώς οι δυσκολίες που πέρασε μικρός τον έχουν επηρεάσει σαν άνθρωπο. Ποτέ του δεν δημιούργησε πρόβλημα, ήταν η «ψυχή» των αποδυτηρίων, ενώ ο μύθος λέει πως όταν έπαιζε στην Αλμπαθέτε… πειραματίστηκε στα κεφάλια όλων των συμπαικτών του. Ο λόγος; Του αρέσει να κουρεύεται μόνος του, το κάνει με επιτυχία και μόλις το κατάλαβαν οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της ομάδας, απέκτησε… μόνιμη πελατεία. Μάλιστα ο εξτρέμ Σάμου του ζητούσε και περίεργο κούρεμα, καθώς ήθελε να του σχεδιάζει κάθε φορά το 48 στα πλάγια του κεφαλιού του.
Ο Ντίας έχει όλο το «πακέτο» ώστε να αφήσει το στίγμα του με την «κυανοκίτρινη» φανέλα. Προσόντα, προσωπικότητα, τσαγανό και χαρακτήρα. Τα υπόλοιπα στον «καθρέπτη» όλων, το γήπεδο…
 
Γ.Ντυμένος- gazzetta.gr
Διαβάστηκε 1288 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.