Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:42 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 17:32

Οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες στο Αγρίνιο το 1931

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
φωτο: Ποδηλατικοί αγώνες στο Αγρίνιο το 1931. Πηγή: εφημερίδα «Φως» του Αγρινίου

Του Λίνου Υφαντή,

Το Αγρίνιο αγαπάει το ποδήλατο όπως απέδειξε μαζικά τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη είναι οι αγώνες brevet που γίνονται με μεγάλη συμμετοχή και φυσικά οι ποδηλατικές συγκεντρώσεις τις Πέμπτες όπου μαζεύονται δεκάδες ποδηλάτες.

Η αγάπη για το ποδήλατο όμως φαίνεται ότι υπήρξε και προπολεμικά, όταν το 1931 έγιναν αγώνες ποδηλασίας στο Αγρίνιο με συμμετοχή του Παναιτωλικού, του Αστέρα Αγρινίου και του Κεραυνού Άρτας, Περιλάμβαναν αγώνες ημιαντοχής 50 χιλιομέτρων από Αγρίνιο προς Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και αγώνες ταχύτητας 1000 μέτρων.

Ήταν η εποχή που το ποδήλατο ήταν ένα πανάκριβο μέσο μετακίνησης και πολλοί λίγοι μπορούσαν να το έχουν.

Όσο για το πόσο έκαναν την απόσταση 50 χιλιομέτρων με τα προπολεμικής κατασκευής ποδήλατα, ο χρόνος ήταν περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Εν ολίγοις κινούνταν με 20 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, χρόνος διόλου ευκαταφρόνητος.

Όσο για τον ποδηλατικό εξοπλισμό της εποχής, δεν υπήρχαν φυσικά κράνη και ποδηλατικές στολές, παρά μόνο σορτσάκια και καπέλα για τον ήλιο, όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω ιστορική φωτό  του 1931 της εφημερίδας Φως του Αγρίνιου.

¨Οπως και να έχει, η αγάπη για το ποδήλατο έμεινε πολλές δεκαετίες εν υπνώσει στην πόλη μας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ώσπου έφτασε η έκρηξη της χρήσης του το 2010 και μετά ως μέσο βόλτας και περιήγησης στην πόλη.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1150 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.