Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:57 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:39

Στα «σκαριά» νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ στα Ταμεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μία νέα ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις εξετάζει να θεσπίσει άμεσα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, η ρύθμιση αυτή δεν θα εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα αφορά όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες (με ή χωρίς προσωπικό), χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Μόνο κριτήριο θα είναι η περιουσιακή κατάστασή τους. Όσοι χρωστάνε έως 50.000 ευρώ θα μπορούν να ενταχθούν στην εξεταζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς περιουσιακό έλεγχο. Όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού όμως προηγηθεί περιουσιακός έλεγχος ο οποίος να αποδεικνύει πως δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τα ταμεία με άλλο τρόπο (πχ με άντληση χρημάτων από τις καταθέσεις τους).

Η σχετική ρύθμιση εξετάζεται να θεσπιστεί πολύ πριν τεθεί σε λειτουργία η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού (δηλ. πριν τις 3 Αυγούστου 2017). Και αυτό λόγω της τεράστιας πίεσης την οποία δέχεται από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι εξακολουθούν να αποκλείονται από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της έως τώρα αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ταμεία και κυρίως προς τον τέως ΟΑΕΕ, και τον τέως ΟΓΑ.

Αν μία τέτοια ρύθμιση δεν τεθεί σε ισχύ, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία αύξηση των εισπράξεων του ΕΦΚΑ από τις τρέχουσες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών, ειδικά από εκείνες που θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016. Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως η βασική «αρχιτεκτονική” της εξεταζόμενης νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία -η οποία δεν αποκλείεται να αφορά και τις οφειλές προς την εφορία- έχει ως ακολούθως:

1. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία έως 50.000 ευρώ (έως 31/12/2016) θα μπορούν να τις εξοφλήσουν σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα” 85% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι επαγγελματίες ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος και ανεξαρτήτως του ύψους της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

2. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες (ανεξαρτήτως εισοδήματος) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ προς τα ταμεία (έως 31/12/2016), θα μπορούν να τις εξοφλήσουν σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα” 85% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αφού -όμως- προηγηθεί έλεγχος της περιουσίας τους μετά από διασταυρώσεις στοιχείων από τις τράπεζες και την εφορία. Αν ο έλεγχος αυτός αποδείξει πως ένας επαγγελματίας δεν έχει ικανή περιουσία, η οποία θα του επέτρεπε να εξοφλήσει μέρος ή ολόκληρη την ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς τα ταμεία, θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορεί.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια τρίτη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία πέραν των άλλων δυο, επίσης των 120 δόσεων για οφειλές όμως έως 20.000 ευρώ οι οποίες προβλέπονται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

πηγή : capital.gr

 

Διαβάστηκε 1512 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.