Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:23 πμ
 
wm small
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 22:23

Τα παραδοσιακά πανηγύρια στην Αιτωλοακαρνανία χθές και σήμερα (Φωτο - Βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το καλοκαίρι έχει και έναν άλλο λόγο εκτός από τα μπάνια, διακοπές, χαλάρωση κλπ να είναι αρεστό. Μιλάμε για τα παραδοσιακά πανηγύρια τα οποία γίνονται συνήθως σε χωριά ή κωμοπόλεις και αποτελούν την μουσικοχορευτική διασκέδαση των κατοίκων τους θερινούς μήνες. Η Αιτωλοακαρνανία έχει μακρά παράδοση στις διοργανώσεις αυτές οι οποίες γίνονται  ακόμα και σήμερα παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Το AgrinioBestOf.gr βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή (23/6) στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Ρηγανά στο Αγρίνιο – όπου γινόταν το ομώνυμο πανηγύρι - και η Χρύσα Σπαή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου και να μάθει αρκετά πράγματα για το έθιμο αυτό.  

panigiri 2017 001

 Σπύρος Κουτρουμάνος, Μάκης Αριστόπουλος, Έλενα Χαραμή και Χρύσα Σπαή

Ο Σπύρος Κουτρουμάνος (Τραγουδιστής) κατάγεται από το Ματσούκι Αγρινίου και ασχολείται δέκα χρόνια επαγγελματικά με το δημοτικό τραγούδι. Ο ίδιος μας δήλωσε οτι είναι αυτοδίδακτος με ακούσματα από όλους τους γνωστούς καλλιτέχνες του χώρου όπως ο Τάκης Καρναβάς, ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης και άλλοι. Ο ίδιος θεωρεί ότι όλοι αυτοί αν και οι ίδιοι αυτοδίδακτοι,  είχαν αναπτύξει τεχνικές που όλοι οι νέοι σήμερα πρέπει να τις λαμβάνουν υπ’οψιν προκειμένου να βελτιώνονται και να εξελίσονται. Βλέπει πως το έθιμο των πανηγυριών έχει μια κάμψη τα τελευταία χρόνια αλλά όμως με ότι δυνάμεις έχουν απομείνει στον κόσμο προσπαθούν όλοι να συμμετέχουν. Οι αμοιβές των τραγουδιστών ακολουθούν τους ρυθμούς της εποχής και της επιτυχίας της διοργάνωσης. Σίγουρα σε σχέση με παλιότερα έχουν πτώση. Η διατήρηση της παράδοσης θέλει την προβολή και συνδρομή όλων και από το σχολείο τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για το δημοτικό τραγούδι και την ιστορία του. Οι σύλλογοι σε όλη την Αιτωλοακαρνανία διατηρούν την παράδοση και διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ο ίδιος παροτρύνει τους νέους να έρχονται στα πανηγύρια καθότι τα προγραμματά τους περιλαμβάνουν ποικιλία τραγουδιών και δεν μένουν στα βαριά δημοτικά που ίσως να μην είναι της προτιμησής τους.

panigiri 2017 002

Ο Μάκης Αριστόπουλος (Δεξιοτέχνης του Κλαρίνου) γόνος της γνωστής οικογένειας των Αριστοπουλαίων, υιός του επίσης δεξιοτέχνη Κώστα και εγγονός του Θύμιου, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας στην δημοτική μουσική. Στην συνέντευξη που μας έδωσε είπε οτι παίζει κλαρίνο από την ηλικία των πέντε ετών και επαγγελματικά από τα δεκαπέντε. Συνεργάζεται με τον πατέρα του αλλά δουλεύει και μόνος ανάλογα την περίπτωση. Αγαπάει πολύ την δημοτική μουσική και χαίρεται να προσφέρει διασκέδαση στον κόσμο. Το κλαρίνο σαν όργανο το επέλεξε αυτός και προπονείται καθημερινά δυο με τρείς ώρες την ημέρα ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των εμφανίσεων. Στα πανηγύρια έρχεται κόσμος καθότι έχει ανάγκη από διασκέδαση. Βέβαια η κατανάλωση είναι λίγη αλλά το κέφι δεν λείπει. Όπως και να έχει στα πανηγύρια ο οποιοσδήποτε μπορεί να διασκεδάσει καλά με λίγα χρήματα. Η παράδοση υφίσταται αλλά προσαρμόζεται στα μέτρα των νέων γενεών, όπως και είναι φυσικό. Προτρέπει τους νέους να συμμετέχουν στα πανηγύρια καθότι είναι κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και να μειώσουν τον χρόνο ενασχόλησης με τα κινητά και την τηλεόραση.

panigiri 2017 006

Η Έλενα Χαραμή (Τραγουδίστρια) κατάγεται από την Μονεμβασιά και ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της που ήταν και αυτός τραγουδιστής. Στις δηλώσεις που έκανε μας είπε οτι είναι αυτοδίδακτη, το ξεκίνησε σαν χόμπι αλλά στην συνέχεια έγινε επάγγελμα. Στα πανηγύρια σήμερα παρόλη την κρίση ο κόσμος βγαίνει και διασκεδάζει καθότι ο Ελληνας είναι ο τύπος που γλεντάει ανεξάρτητα της κατάστασης που βρίσκεται. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την παραδοσή μας παρόλες τις δυσκολίες καθότι μέσα απο αυτό φορτώνουμε τις μπαταρίες μας, περνάμε καλά και ο κόσμος έχει ανάγκη την εκτόνωση. Οι νέοι συμμετέχουν και έρχονται στα πανηγύρια κυρίως στην επαρχία. Αγαπώ πολύ την Αιτωλοακαρνανία καθότι με αγαπάει και ο κόσμος της. Έρχομαι πολύ τακτικά σχεδόν μια φορά την βδομάδα. Ο κόσμος θεωρεί ότι είμαι από εδώ. Η Αιτωλοακαρνανία έχει παράδοση στα πανηγύρια και αξίζει να πούμε ότι στον καλλιτεχνικό χώρο είναι σημείο αναφοράς καθότι λέγαμε παλιότερα ότι αν περάσεις εξετάσεις στην Αιτωλοακαρνανία έχεις κερδίσει όλη την Ελλάδα. Σε σχέση με άλλες περιοχές η Αιτωλοακαρνανία έχει περισσότερους μερακλήδες, γλεντζέδες και κεφάτους ανθρώπους και φυσικά περισσότερα πανηγύρια.    

panigiri 2017 003

Κώστας Σαφέτης και Χρύσα Σπαή

Ό Κώστας Σαφέτης (Τραγουδιστής) τραγουδάει από δώδεκα χρονών, ο πατέρας του έπαιζε κλαρίνο, κατάγεται από την Κατερίνη και μένει στην Αθήνα. Δηλώνει ότι ολοι οι συνάδελφοι του προσπαθούνε  να διασκεδάσουνε τον κόσμο ό οποίος συμμετέχει μεν αλλά περιορισμένα όσον αφορά την κατανάλωση. Οι νέοι έρχονται στα πανηγύρια και ακούν δημοτικό τραγούδι. Δεν πρέπει να χαθεί η παράδοση από την Ελλάδα. Είναι καλό το ότι η νεολαία ασχολείται με το δημοτικό τραγούδι. Ολοι διασκεδάζουν ανάλογα με τις δυνατότηττες που έχει ο καθένας, αλλά διασκεδάζουν. Το δημοτικό τραγούδι σε αντίθεση με το λαικό σε παρασύρει στο χορό και είναι συνυφασμένο με αυτό,  σε κάνει να ξεφεύγεις από τα προβλήματα. Οι Αιτωλοακαρνανία έχει αναδείξει θρύλους στη Δημοτική μουσική (Τάκης Καρναβάς, Βασίλης Σαλέας, Κώστας Αριστόπουλος, Βεγγελιώ Χρηστιά ) και δίκαια έχει καλή παράδοση στα πανηγύρια. Οι Αιτωλοακαρνάνες ξέορυν να ακούν, να σέβονται και να γλεντάνε με την καρδιά τους.

panigiri 2017 004

Χρύσα Σπαή και Βάσω Σαλτογιάννη

Η Βάσω Σαλτογιάννη (Τραγουδίστρια) κατάγεται από τις Φυτείες Ξηρομέρου, είναι αυτοδίδακτη, κάνει μαθήματα Βυζαντινής μουσικής, τραγουδάει από μικρή αλλά επαγγελματικά τα τελευταία δυο χρόνια. Στις  δηλώσεις της μας είπε οτι τα πανηγύρια είναι  η παραδοσή μας και τα υποστηρίζουμε. Οι νέοι έρχονται καθότι το ρεπερτόριο έχει εμπλουτιστεί με μεγάλη ποικιλία τραγουδιών, συμμετέχουν. Γενικά ο κόσμος ακολουθεί και συμμετέχει ο καθένας όπως μπορεί. Η Αιτωλοακαρνανία έχει παράδοση στη  δημοτική μουσική, έχει αναδείξει πολλούς καλιτέχνες με εμβέλεια σε όλο το πανελλήνιο. Οι Αιτωλοακαρνάνες είναι μερακλήδες και χορεύουν όλους τους χορούς σε αντίθεση με πολλές περιοχές που χορεύουν τα δικά τους. Τα παιδιά μας θα πρέπει να τα προωθήσουμε σε συλλόγους που ασχολούνται με δημοτικούς χορούς. Ετσι θα αγαπήσουν την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι και φυσικά όλα τα είδη μουσικής.

panigiri 2017 009

Δηλώσεις επίσης είχαμε και από τον κο Θεοδωρή Βαλτινό πρόεδρο της ομάδας του Α.Ο. Ρηγανά ο οποίος μας είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας. Ταυτόχρονα στηρίζει την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας.

panigiri 2017 005

Χρύσα Σπαή και Αντζελα

Ακολουθεί ένα βίντεο που τραβήξαμε στο ξεκίνημα της μουσικής βραδυάς και ένα βίντεο απο την κορύφωση του γλεντιού, που μας παραχώρησε η φίλη και αναγνώστρια του site κα Αντζελα (τραβήχτηκε από κινητό) η οποία μας βοήθησε και σε όλη την διαδικασία. Την ευχαριστούμε πολύ !


Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

   

Διαβάστηκε 27104 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 10:16
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033