Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:54 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 19:19

Ο καταρράκτης του Μοκιστιάνου όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (VIDEO)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από το 2001 που δημοσιεύτηκε η πρώτη φωτογραφία του στην “Αναγγελία”, μέχρι και σήμερα που έγινε διάσημος και προσφιλής προορισμός των φυσιολατρών, ο καταρράκτης του Μοκιστιάνου στις εκατοντάδες πια φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εμφανίζεται δίδυμος. Κι όμως… δεν είναι δίδυμος, αλλά τρίδυμος. Απλά, ο τρίτος καταρράκτης κυλάει σε περιόδους που τα νερά είναι πολλά και ξεχειλίζουν.

Το βίντεο που δημοσιεύουμε και δείχνει για πρώτη φορά τον τρίτο καταρράκτη, είναι του Δημήτρη Μπίκα, που οργανώνει τις πεζοπορίες των “Περιπατητών” Μυρτιάς ΕΔΩ. Ο τρίδυμος λοιπόν καταρράκτης χωρίζει τις ράχες του Κατσαντώνη από τη μια και του Κούμαρου από την άλλη. Μέχρι και τα μεταπολεμικά χρόνια, λίγα μόλις μέτρα κάτω από τη “γαλάζια λίμνη” του νεραϊδένιου καταρράκτη, ήταν ένα ξύλινο γεφυράκι (που δεν σώζεται) απ’ όπου περνούσαν οι Μυρτιώτες του πάνω χωριού για να πάνε στον Παλιουριά, ο οποίος τότε δεν ήταν ελαιώνες, όπως σήμερα, αλλά σιταροχώραφα. Το μονοπάτι στην πλευρά του Κούμαρου, υπάρχει ακόμα. Κι απέναντι ακριβώς, στο ύψωμα, πάνω από τον καταρράκτη, από την πλευρά που στέκεται η ράχη του Κατσαντώνη, υπάρχει μία πλατανόφυτη μικρή πηγή, πάνω από την οποία ήταν παμπάλαιο μετόχι του Μοναστηριού Μυρτιάς, ερείπια δε εκείνου του ναϊδρίου σώζονται ακόμα σήμερα και μπορεί να τα διακρίνει κανείς μέσα στα σκίνα και τα πουρνάρια. Η σχέση του Κατσαντώνη με την περιοχή, δεν είναι γνωστή. Άφησε όμως το όνομά του εδώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ράχη αυτή (και ο καταρράκτης) συνδέεται άμεσα με τον θρυλικό καπετάνιο, κι ας έχει ξεχαστεί η ιστορία…

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 5630 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία