Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 17:28

Θέρμο: συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, ο Δήμος Θέρμου τίμησε με διήμερο εκδηλώσεων τη μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων του, Νικόλαου Σιαλμά, Κωνσταντίνου Κοντογιώργου, Βασίλειου Κουρκούτα, Ευστάθιου Τσίγκα και Ευάγγελου Σταθόπουλου.
Χθές, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο για τους Πεσόντες Αεροπόρους στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στο Λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δέντρο Θέρμου,  όπου δεσπόζει ένα μουσειακό μαχητικό αεροσκάφος, με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθους κόσμου.
Στις χθεσινές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου ,ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ,ο πρώην Υπουργός Νίκος Δένδιας ,οι Βουλευτές Ιάσων Φωτήλας και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος , η δήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακκαλή ,ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τ.Λουκόπουλος.
Προχθές Σάββατο 17 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Θέρμου βραβεύτηκαν οι συντελεστές της κατασκευής του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων και έλαβε χώρα η τελετή της αδελφοποίησης του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου ενώ εκφωνήθηκε  ομιλία από τον Πτέραρχο ε.α. κ. Γρηγόριο Χαντζή. Στην πλατεία του Θέρμου ακολούθησε η απονομή πλακετών στις οικογένειες των Πεσόντων και η βράβευση του Δήμου Αγίου Ευστρατίου Λήμνου και στη συνέχεια μουσική παράσταση από την μπάντα και την ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

8_bigΟ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας,στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, τόνισε:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για ’μενα να βρίσκομαι εδώ στον τόπο καταγωγής μου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων αεροπόρων με γενέθλιο τόπο την περιοχή μας.
Η περιοχή μας, ο τόπος μας έχει μια ξεχωριστή ομορφιά. Είναι η άγρια ομορφιά του βουνού, των λαγκαδιών και η ηρεμία της λίμνης. Οποιος τον επισκεφθεί, έστω και μια φορά, δεν τον ξεχνά ποτέ. Πολύ περισσότερο όσοι έχουν δεσμούς αίματος με αυτό τον τόπο. Είναι τόπος σκληρός, δύσκολος, φτωχός και πολλές φορές ξεχασμένος από την ίδα την Πολιτεία. Αυτός όμως ο τόπος, ποτέ δεν λησμόνησε να συμμετέχει στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ελλάδας. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα παιδιά του, σκληραγωγημένα από τις δυσκολίες, με πάθος δηλώνουν παρών στην ιστορική στιγμή και οι πράξεις τους καταγράφονται στην ιστορική μνήμη.
Γι΄αυτό και είναι υποχρέωσή μας να τους τιμούμε και να μαθαίνουμε. Να μαθαίνουμε πως η ελευθερία είναι πρώτη αξία. Να μαθαίνουμε πως η προάσπιση της πατρίδας είναι υπέρτατο καθήκον. Να μαθαίνουμε πως οι εμφύλιοι σπαραγμοί είναι γεγονότα προς αποφυγή και όχι υπόδειγμα για νέες διαιρέσεις. Αυτή η υπόμνηση είναι πολύ σημαντική στις στροφές της ιστρορίας της χώρας μας.
Μια τέτοια στροφή ζούμε και σήμερα. Και έχει ιδιαίτερη σημασία να κινητοποιήσουμε από κοινού τις δημιουργικές μας δυνάμεις και ενωμένοι να επιδιώξουμε την ανάταξη της πατρίδας, την έξοδο από την επιτροπεία, την κοινωνική πρόοδο. Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή, σε μια ταραγμένη περίοδο και σε μια ασταθή περιοχή, να κάνουμε την Ελλάδα μας σημείο σταθερότητας και πόλο ειρήνης για την Μεσόγειο και την Ευρώπη.
19148953_1193314350794842_5952227030468664427_nΕπιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ειδικά το παράδειγμα του Νίκου Σιαλμά και του Κώστα Κοντογιώργου για να τονίσω δύο πράγματα:
Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, ποτέ δεν διεκδικήσαμε τίποτε πέραν της ελευθερίας μας. Είμαστε συγχρόνως ένας πονεμένος και αποφασισμένος λαός. Ένας λαός που γνωρίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχική του ακεραιότητα στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Η ιστορία μας, μας έχει διδάξει πως πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη και συγχρόνως να είμαστα πάντα έτοιμοι. Και αυτό κάνουμε, με λαϊκό φρόνημα υψηλό και Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, εκπαιδευμένες και με σύγχρονο εξοπλισμό. Και η ιστορία πρέπει να διδάσκει φίλους και εχθρούς, πως όποιος μας υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι πως την ώρα που όλοι εμείς ασχολούμαστε με τις ειρηνικές μας εργασίες ή ακόμα και τις ειρηνικές μας και δημοκρατικές συγκρούσεις, υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, τα δικά μας παιδιά, που έχουν καθήκον την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Και εκτελούν αυτό το καθήκον με αφοσίωση και ορισμένες φορές με αντάλλαγμα την ίδια τη ζωή τους. Μη το ξεχνάμε, μην τους ξεχνάμε.
Αγαπητοί και αγαπητές,
Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, δίνουμε την δική μας υπόσχεση και συγχρόνως μετατρέπουμε την μνήμη σε ηθική δέσμευση. Για την πατρίδα, την ελευθερία, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

1_big 2_big 3_big 4_big 5_big 6_big 7_big 8_big 9_big 10_big
pesontes thermo (1)
pesontes thermo (2) pesontes thermo (22) pesontes thermo (21) pesontes thermo (20) pesontes thermo (19) pesontes thermo (18) pesontes thermo (17) pesontes thermo (16) pesontes thermo (15) pesontes thermo (14) pesontes thermo (13) pesontes thermo (12) pesontes thermo (11) pesontes thermo (10) pesontes thermo (8) pesontes thermo (7) pesontes thermo (6) pesontes thermo (5) pesontes thermo (4) pesontes thermo (3)

thermo stefani varemenos
19248078_1193317857461158_2202538261447796553_n

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1776 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.