Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 18:10

Ιάσπις: ο ημιπολύτιμος λίθος της Αιτωλοακαρνανικής γης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ημιπολύτιμοι λίθοι δεν υπάρχουν μόνο σε εξωτικές χώρες ούτε απαντώνται μόνο στον κινηματογράφο και σε αστυνομικές  ταινίες. Ημιπολύτιμοι λίθοι υπάρχουν και στο ελληνικό έδαφος και μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανική γη. Ένα είδος του πανέμορφου ημιπολύτιμου λίθου «Ιάσπι» απαντάται και στον Αστακό και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Αγίου Παντελεήμονα του Πλατυγιαλίου Αστακού.Αντίστοιχο άρθρο δημοσίευσε στο περιοδικό  «Ορυκτολογικά νέα» ο βιολόγος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας. Από Ιάσπι κατασκευάζονται χάντρες και άλλα πολύτιμα κοσμήματα. ¨Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Κ. Μπακολίτσας η περιοχή μπορεί να δώσει δείγματα πολύχρωμου Ιάσπι κατάλληλα για κοπή και λείανση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να γίνει εν ολίγοις εξόρυξη του πολύτιμου λίθου με φυσικά μεγάλα οικονομικά οφέλη για την περιοχή.  Θυμίζουμε ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Ιάσπις  υπήρχε ο προϊστορικός οικισμός. Μήπως τελικά αυτός ζούσε και από το εμπόριο του ημιπολύτιμου αυτού λίθου;

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από το πολύτιμο αυτό ορυκτό:

iaspi

iaspi1

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3142 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.