Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:04 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 21:59

Αύξηση κατά 10% των εθελοντών αιμοδοτών στο Αγρίνιο!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σειρά δράσεων στην περιοχή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Αύξηση κατά 10% των εθελοντών αιμοδοτών στο Αγρίνιο!

Αναλυτικά στοιχεία

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Αφορμή, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου Δήμητρα Αβράμπου, στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει. «Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας». Με την επιλογή του να δωρίσει αίμα αποδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, που σώζει ζωές.
Το μήνυμα αυτό, όπως δηλώνει στη «Σ» κ. Αβράμπου, δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
• να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
• να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
• να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Εξακολουθεί, επομένως, να αποτελεί προϋπόθεση για διασφάλιση της επάρκειας αίματος η κατάθεση αίματος από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών. Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όλες τις χώρες είναι μέχρι το 2020 η απόκτηση επάρκειας αίματος, που θα προσφέρεται εξ’ ολοκλήρου από εθελοντές αιμοδότες.

Όπως τόνισε η κ. Αβράμπου, στο Αγρίνιο η αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών και του ενδιαφέροντος για πληροφόρηση για την εθελοντική αιμοδοσία προσδιορίζεται στο 10% κατά την διάρκεια μόνο του τελευταίου έτους. Η σταδιακή αλλαγή του κλίματος υπέρ της αιμοδοσίας και η επίτευξη της αύξησης κατά 10% επετεύχθη μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου και τις ενημερώσεις που κάνει, ακόμη και σε σχολεία, όπως και τη στήριξη που προσφέρουν στο σύλλογο φορείς της περιοχής, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, που είναι αρωγοί στις προσπάθειά του.

dimitra avrampou
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου Δήμητρα Αβράμπου

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου διαθέτει ως ενεργά μέλη περισσότερα από 4.000 μέλη, ενώ στο σύνολο είναι καταγεγραμμένα 6.750 μέλη.

Η κ. Αβράμπου σημείωσε: «ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου από το 2012 καθιέρωσε την Εβδομάδα Εθελοντή Αιμοδότη. Κάνουμε προγραμματισμό και δράσεις όλη την εβδομάδα. Ξεκινούν στις 9 και ολοκληρώνονται στις 14 Ιουνίου, προκειμένου να «περάσουμε» στους συμπολίτες μας το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές αιμοδότες. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνεται ενημέρωση στους συμπολίτες μας για την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς επίσης και για τη δωρεά του μυελού των οστών που συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) επειδή ακόμη δεν είμαστε στο σημείο να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας τη διαφοροποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς του μυελού των οστών. Ξεκινάμε συνεπώς με μια ενημερωτική ημερίδα με ομιλήτρια την εκπρόσωπο – εθελόντρια του ΚΕΔΜΟΠ κ. Γραφανάκη και τη Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Πουρνάρα. Η ημερίδα θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, αφού οι ίδιοι ζήτησαν να ενημερωθούν για την αιμοδοσία και την δωρεά του μυελού των οστών. Βέβαια, προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας για να ενημερωθούν. Σκοπός του συλλόγου μας είναι να διαδώσουμε την εθελοντική αιμοδοσία και να μεταδώσουμε στους νέους το μήνυμα, ώστε να γίνουν μόνιμοι εθελοντές αιμοδότες και δωρητές του μυελού των οστών».

Η κ. Αβράμπου ανέφερε επίσης: «παρατηρούμε σαν σύλλογος ότι μας πλησιάζουν εκπαιδευτικοί και μας ζητούν να πραγματοποιήσουμε ενημέρωση στους μαθητές τους, κάτι που είχαμε προγραμματίσει και εμείς σαν σύλλογος, όπως και ήδη έχουμε πράξει σε συνεργασία με το «Δίκτυο Στήριξης Μαθητών» ενημέρωση των μαθητών και πέραν κάποιων σχολείων του Αγρινίου πραγματοποιήσαμε ενημέρωση και στο σχολείο του Καραϊσκάκη Ξηρομέρου. Το Σάββατο 10  Ιουνίου είναι προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον χορευτικό όμιλο «Αιτωλός» στο Παναιτώλιο και την Δευτέρα το απόγευμα στις 18.00 στην Πλατεία Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί δράση για τα παιδιά και την ευαισθητοποίησή τους, αντίστοιχη της οποίας θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα παιδία μαζί με τα παιδιά του ΚΔΑΠ «Φαντασία» του Δήμου Αγρινίου, θα ζωγραφίσουν με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία και οι ζωγραφιές τους θα αποσταλούν στην Ομοσπονδία η οποία θα βραβεύσει 3 ζωγραφιές από όλη την Ελλάδα. Την Τρίτη, επίσης στην Πλατεία Δημοκρατίας θα βραβευτούν εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο και θα χορέψουν και χορευτικά του Δήμου Αγρινίου, μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου και των Σαρακατσαναίων. Ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας έχει προγραμματιστεί εθελοντική αιμοδοσία στο Παπαστράτειο Μέγαρο από τις 08.30 έως τις 14.30 σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο ευχαριστούμε και πάλι για την συνεργασία του».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1225 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.