Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:00 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 21:28

Τσάμικο «Ράστι» ή «Ραστ»: Μελωδία που απαντάται σε ολόκληρη την Αιτωλία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το τσάμικο «Ράστι» ή «Ραστ» είναι μελωδία, που απαντάται σε ολόκληρη την Αιτωλία και κυρίως στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό. Λέξη που φαίνεται πως κατ’ ακριβολογία σημαίνει «σωστός» ή «δικαιος». Ονομάζεται και Αη-Συμιός διότι παίζεται κατεξοχήν στις εορταστικές εκδηλώσεις της γιορτής του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι.

Συγκεκριμένα «Ράστ» είναι το αργό τσάμικο, «στον τόπο» όπως αποκαλείται και ύστερα έρχεται το γύρισμα στον τοπικό καλαματιανό χορό. Παίζεται με πίπιζα και νταούλι από γύφτους οργανοπαίχτες κυρίως, καθώς ο Άη Συμιός θεωρείται προστάτης Άγιος των Αθίγγανων.

Το πανηγύρι του Άη Συμιού (Αγίου Συμεών) είναι μία τελετή που εξυμνεί τη λεβεντιά και τον πόθο των Μεσολογγιτών για λευτεριά. Είναι το πανηγύρι των αρματωμένων ανδρών – που ντύνονται όπως οι παλαιοί κλέφτες και αγωνιστές- και των καβαλάρηδων, οι οποίοι ομαδικά ξεκινούν από το Μεσολόγγι και επισκέπτονται τον Αη Συμιό, προσκυνούν και γλεντούν όλη τη νύχτα για να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα έφιπποι στην πόλη του Μεσολογγίου.

Γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου (2-3 Φεβρουαρίου) και του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής). Το μεν πρώτο πανηγύρι ονομάζεται χειμερινό, ενώ το δεύτερο καλοκαιρινό.

radioaetos.com

Διαβάστηκε 2834 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.