Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:58 μμ
 
wm small
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 10:20

Χρήσιμες συμβουλές για τις πανελλήνιες εξετάσεις από την ψυχολόγο Κα Αντιγόνη Βλάχου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλοι οι μαθητές της τρίτης τάξης του λυκείου αυτές τις μέρες προετοιμάζονται για τις εξετάσεις που θα αποτελέσουν το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζοντας το άγχος που τους διακατέχει και θέλοντας να τους βοηθήσουμε επισκεφθήκαμε την ψυχολόγο Κα Αντιγόνη Βλάχου ή οποία μίλησε στην Χρύσα Σπαή και μας έδωσε πληροφορίες για την καλύτερη διαχείριση της εξεταστικής περιόδου από τους μαθητές.

psixologos math 07

Πόσο διάστημα χρειάζεται ο υποψήφιος να προετοιμαστεί για να λάβει μέρος στις εξετάσεις;

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το χρόνο προετοιμασίας των μαθητών. Συνήθως η προετοιμασία αυτή τείνει να ξεκινά πλέον από την πρώτη τάξη του Λυκείου ώστε να παιδιά να γνωρίζουν σταδιακά τα μαθήματα και να εξασκούνται στον τρόπο που θα διαβάζουν. Αυτή η σταδιακή και ομαλή προετοιμασία, κατά τη γνώμη μου βοηθάει ώστε τα παιδιά να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται και ψυχολογικά/συναισθηματικά για τις εξετάσεις.  

Η οικογένεια και οι φίλοι πως θα στηρίξουν το παιδί στην προσπάθειά του για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις;

Το παιδί χρειάζεται την υποστήριξη τόσο από τους φίλους ,όσο και από την οικογένειά του. Ο τρόπος που θα επιλέξει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον και τη στήριξη η οικογένεια , διαφέρει από αυτόν των φίλων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παιδί να νιώθει ασφάλεια, ότι έχει την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση των γονιών των. Οι ίδιοι πρέπει να τονίσουν στο παιδί τη σπουδαιότητα να έχει έναν προσωπικό στόχο και να το ενθαρρύνουν να προσπαθήσει να τον επιτύχει. Ωστόσο, η ύπαρξη υπερβολικά υψηλών προσδοκιών από την πλευρά των γονέων, μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική πίεση στο παιδί. Έτσι, σε περίπτωση αποτυχίας ή άσχημου αποτελέσματος, η απογοήτευση και για τις δύο πλευρές (γονείς -παιδιά) θα είναι μεγάλη. Επομένως, οι προσδοκίες οφείλουν να είναι ρεαλιστικές.

Πως πρέπει να είναι η διατροφή του υποψηφίου; Ο ύπνος του; Η φυσική του κατάσταση γενικότερα για τις εξετάσεις;

Τα παιδιά πρέπει στο βαθμό που μπορούν να τρέφονται υγιεινά και σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή. Να προτιμούν τρόφιμα όπως ψάρια, προϊόντα ολικής άλεσης, γάλα κλπ. Ο ύπνος πρέπει να είναι αρκετός, να κοιμούνται τουλάχιστον 6-7 ώρες και το κυριότερο να τηρείται  ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Επίσης, η φυσική άσκηση βοηθάει βελτιώνοντας και αλλάζοντας την διάθεση των παιδιών. Οι γονείς δεν πρέπει να τα περιορίζουν παραμονές των εξετάσεων στερώντας τους την έξοδο από το σπίτι, αλλά αντίθετα να τα προτρέπουν να βγουν για μια βόλτα και να βρεθούν με τους φίλους και τις παρέες τους.

Ποιο είναι το μυστικό για την επιτυχία την στιγμή που θα αναγνωσθούν στον μαθητή τα θέματα της εξέτασης;

Το μυστικό είναι η ψυχραιμία. Να παραμείνουν προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι σε όλη την διαδικασία της εξέτασης. Να διαβάσουν ήρεμα και προσεκτικά τα ερωτήματα που θα τους τεθούν. Μετά να αρχίσουν να απαντάνε, να μην πέφτουν στην παγίδα να κοιτάξουν τα θέματα βιαστικά, επιπόλαια ή με υπερβολικό ενθουσιασμό. Οι εξετάσεις θέλουν προσοχή και συγκέντρωση,.

Είναι εφόδιο ζωής μόνο το πανεπιστήμιο στην χάραξη του μέλλοντος για επαγγελματική αποκατάσταση;

Οχι δεν επαρκούν οι πανεπιστημιακές γνώσεις για να έχουν τα παιδιά δουλειά αύριο. Πρέπει να έχει καλλιεργηθεί από την οικογένεια η διάθεση να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με όποιο τρόπο μπορούν. Η προσφορά είναι πολύ σημαντική, πέρα από την γνώση και την εξειδίκευση, Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός.

Τι δυνατότητες έχει ο μαθητής που δεν θα περάσει στο πανεπιστήμιο;

Να ξαναπροσπαθήσει. Να μην το δει σαν αποτυχία αλλά σαν μια πρόκληση να προσπαθήσει περισσότερο για να κερδίσει μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί επίσης να απευθυνθεί σε ιδιωτική σχολή και να καταρτιστεί σε αυτό που ονειρεύεται.  Όσον αφορά  στους γονείς η στάση που πρέπει να κρατήσουν από την αρχή είναι να μην αγχώνουν τα παιδιά τους, να τονίζουν πως δεν κρίνεται η ζωή τους από τις εξετάσεις, να περάσουν το μήνυμα στο παιδί ότι μπορεί να νοιώσει ελεύθερο να κάνει τις δικές του επιλογές για την μελλοντική του πορεία, χωρίς να αγωνιά ή να ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την έγκριση των γονιών ή άλλων σημαντικών προσώπων. Ακόμη κι ο τρόπος που θα κοιτάξει ο γονέας το παιδί του, οι κινήσεις του, η γλώσσα του σώματός του μεταδίδει στο παιδί ένα μήνυμα θετικό η αρνητικό που μπορεί να το γεμίσει ανασφάλεια ακόμα και ενοχές. Πρέπει να είναι προσεκτικοί ο γονείς ώστε να αισθάνονται ασφάλεια τα παιδιά.

Τι εύχεστε στους υποψήφιους;

Εύχομαι να έχουν καλή επιτυχία. Να παραμείνουν ψύχραιμοι και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουν στον στόχο τους.

Η μαθήτρια Ελένη Κ. μας είπε

ότι δίνει για δεύτερη φορά πανελλήνιες και ότι θέλει να περάσει μαθηματικός,  ενώ πέρσι είχε περάσει ηλεκτρολογος μηχανικός αλλά δεν της άρεσε.  Αποφάσισε να ξαναδώσει εξετάσεις να περάσει στο μαθηματικό, γιατί το είχε όνειρο από το δημοτικό. Επειδή δίνει δεύτερη φορά εχει αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος. Δίνει μια ευχή να είναι ψύχραιμοι οι μαθητές και να αποβάλλουν το άγχος. Ετσι θα αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχίας.

psixologos math 21

Λίγα στοιχεία απο το βιογραφικό της Κας Αντιγόνης Βλάχου

  • Πτυχιούχος Τμήματος Ψυχολογίας  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσ/νίκης  με κατεύθυνση σπουδών «Κοινωνική –Κλινική Ψυχολογία»
  • Πρακτική άσκηση στην ψυχιατρική κλινική του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής βοήθειας σε ενήλικες
  • Διαθέτω ειδίκευση στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.  Από τον Μάιο του 2014 εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε εφήβους και ενήλικες.
  • Παρακολούθηση εξειδικευμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η Ψυχολογία της Υγείας και η Συμβουλευτική στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Εθελοντική εργασία από το 2015 έως σήμερα στο «Κοινωνικό Ιατρείο» του Δήμου Αγρινίου.
  • Παροχή υπηρεσιών ως συνεργάτης  στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό «Παιδικό Πανεπιστήμιο..η καραμελίτσα» και στο Γηροκομείο Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου.
Διαβάστηκε 18521 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 18:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033