Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Μαϊος 2017 21:05

Ναύπακτος, 21 Μαΐου 1944: «Το μπλόκο του λιμανιού»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το μπλόκο του λιμανιού – 21 Μαΐου 1944 . Κων\νου και Ελένης των Ισαποστόλων

Κάθε πρωί, ο εντεκάχρονος Τάκης, μάζευε τις πινιάτες των γιαουρτιών από τα σπίτια, να τις γυρίσει στα γαλατάδικα και να του δώσουν κάτι να φάει. Είχε και ένα καλάμι να ψαρεύει .

Εκείνο το πρωί, αφού τελείωσε την περισυλλογή, κατευθύνθηκε προς το λιμάνι. Ο γέρο-Ταρκαζίκης, απ’ το μπαλκόνι (εστιατόριο Φαγάνας σήμερα), του έκανε νόημα με το χέρι, να γυρίσει πίσω και να φύγει. Το παιδί, δεν κατάλαβε και κατέβηκε στο μιντένι .

Γράφει η Μάρθα Ασημακοπούλου

Εκεί ήταν καμιά δεκαριά νοματαίοι, κρατούμενοι από τους Γερμανούς!
Ανάμεσά τους, ένας καθηγητής που έμενε στο σπίτι του Μπουκουβάλα . Γεννούσε η γυναίκα του, βγήκε να φωνάξει το γιατρό Τσώνη, και τον συνέλαβαν! Ζήτησε από το παιδί να ειδοποιήσει το γιατρό. Επειδή μιλήσανε, θεωρήθηκε ύποπτο, συνέλαβαν και το παιδί.
Καθώς περνούσε η ώρα , μαζεύτηκε πολλύς κόσμος , ο μικρός την καπάνησε. Είχε αναλάβει αποστολή!
Πήρε το γιατρό να τον οδηγήσει στο σπίτι της ετοιμόγεννης. Τους σταματήσανε στο δρόμο. Ο γιατρός , γερμανοσπουδασμένος, εξήγησε στο γερμανό και μέσα απ’ τα Μποτσαρέικα, φτάσανε στον προορισμό τους. Η γυναίκα είχε γεννήσει!
Το μπλόκο, άρχισε πριν τις έξι το πρωί και τελείωσε κατά τις δύο το μεσημέρι .
Έλληνες «ειδικοί φρουροί«, τράνταζαν με γροθιές τις πόρτες των σπιτιών. Ντελάληδες, γύριζαν στους δρόμους από το Σκά έως το Γυμνάσιο και διάβαζαν την ανακοίνωση της Γερμανικής Διοίκησης .
«Όλοι οι νέοι από δώδεκα και οι άνδρες μέχρι εξήντα ετών, θα συγκεντρωθούν εις την μεγάλην πλατείαν του λιμένος .Όσοι ευρεθούν εις τας οικίας των θα τιμωρηθούν αυστηρώς . Όσοι θελήσου να διαφύγουν από την πόλιν , θα πυροβολούναι χωρίς ειδοποίησιν….» .
Έγινε αποκλεισμός της πόλης και συγκέντρωση όλου του πληθυσμού στην είσοδο του λιμανιού για έλεγχο .Μόνο οι φίλοι της «Επιτροπής Ασφαλείας» , έμειναν στα σπίτια τους!
Ένα βουητό γέμισε την πόλη.Φωνές, κλάματα .
Προς το Δεσποτικό μαζευτήκαν οι μεγάλοι .
Γερμανοί δεν ήτα πολλοί, περισσότεροι ήταν οι έλληνες συνεργάτες τους !

Ο κατάλογος των μελλοθανάτων ήταν έτοιμος, γραμμένος από πριν .Η «Επιτροπή» είχε διαλέξει αυτούς που ήθελε να ταξιδέψουν στην Πάτρα για να πεθάνουν !

Ο υπασπιστής του επικεφαλής της «Επιτροπής«, άνοιξε τον κατάλογο και φώναζε τα ονόματα .
Τριάντα πέντε ήταν παρόντες, οι άλλοι είχαν φύγει από την πόλη . Μεταφέρθηκαν στην Πάτρα και φυλακίστηκαν στις φυλακές Μαργαρίτη, Λυμπερόπουλου.

Μαζί με τους άλλους και τ’ αδέρφια Ανδρέας και Μένιος Μιχαλόπουλος-Πετρακάκιδες -όπως τους φώναζαν . Τα πειραχτήρια , που δεν άφηναν τον «Επικεφαλής» να ψαρέψει στο λιμάνι , πετώντας πέτρες στην πετονιά του .
Περάσαν μπροστά του. Μόλις πλησίασαν τους είπε σιγά .
– Με βασανίζατε χαμίνια. Εγώ ήμουν πόας και έγινα δρυς. Τώρα ήρθε η σειρά σας !
– Αν ξέραμε πως ήσουν βόας μπάρπα, δεν θα σε πειράζαμε, μη μας φας. Του απαντήσανε απλοϊκά και αυθάδικα .
Γελάσαν όσοι άκουσαν την απάντηση . Ακόμα και ο Γερμανός διοικητής ,γέλασε με την καρδιά του , όταν ο μεταφραστής του μετέφρασε τη στιχομυθία .
Και τους έφαγε ….
Εκτελέστηκαν στην Πάτρα μαζί με τους :
Γεώργιο Αθ. Κοκκίνη , Γεώργιο Θωμά Γρηγορίου ,Γιώργο Πολίτη { 13 ετών }, Αλέκο Αθ. Παπανδρέου , Ντίνο Αθ. Παπανδρέου, Αντώνη Μιχ. Αντωνόπουλο { μαθητής }, Γεράσιμο Δ. Βουτσινά , Λάμπρο Φ. Μπουτόπουλο, Γιάννη Καλογεράκη { κρητικός }, Γιάννη Ασημάκη Ασημακόπουλο. Ο Δημ. Παν. Ασημακόπουλος, απαγχονίστηκε στην Πάτρα επίσης !
Αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου από αυτή την ιστορία, είναι Η ΜΑΝΑ !!!!!!!

Η κα. Κατερίνη η Πετρακάκαινα-έτσι την λέγαμε-μια ξερακιανή, σκεβρωμένη, μαυροφορεμένη γυναίκα. Φορούσε το μαύρο της μαντίλι χαμηλά στο μέτωπο, ίσα -ίσα που έβλεπε και τα χεράκια της τρέμανε . Έως που βγήκε η ψυχούλα της, έκλαιγε και καταριόταν του υπαίτιους για το χαμό των δύο παλικαριών της !

Διαβάστηκε 2285 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.