Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 22:29

Δυσλεξία - Μαθησιακές Δυσκολίες (απο τον παιδοψυχολόγο Δρ Σήφη Κουράκη)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μαθησιακές δυσκολίες και η δυσλεξία, παρατηρούνται στα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, όταν γονείς και δάσκαλοι εντοπίζουν χαμηλή απόδοση, κακογραφία, αργοπορία και ορθογραφικά λάθη στην γραφή, την ανάγνωση, την αντιγραφή και τα μαθηματικά. Επίσης, συχνή διάσπαση προσοχής την ώρα του μαθήματος, μειωμένη παρατηρητικότητα και δυσκολία μνήμης - απομνημόνευσης των ιστορικών μαθημάτων.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μαθησιακή δυσκολία δεν είναι ασθένεια και δεν σχετίζεται - με νοητική υστέρηση ούτε με χαμηλή αντίληψη του μαθητή!!! Όσα παιδιά χαρακτηρίζονται από κάποιας μορφής μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, διάσπαση προσοχής, διαταραχή λόγου - ομιλίας, δυσαριθμησία κλπ) έχουν φυσιολογική νοημοσύνη. Όμως, η επίδοσή τους στο σχολείο είναι πολύ πιο χαμηλή από τις πραγματικές τους ικανότητες. Γι' αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μαθησιακές δυσκολίες και η δυσλεξία αποτελούν μαθησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα έξυπνα, υγιή παιδιά των σχολικών πληθυσμών.

Οι δυσκολίες αυτές είναι άλλοτε σύνθετες (π.χ υπερκινητικότητα με πρόβλημα έκφρασης ή διάσπαση προσοχής με δυσκολίες ορθογραφίας) και άλλοτε πολύ απλές (π.χ. δυσκολία στη γραφή, δυσκολία στην ανάγνωση, δυσκολία στην ορθογραφία ή στην απομνημόνευση με λεπτομέρειες (ξεχνούν ή συγχέουν αριθμούς, ημερομηνίες, δύσκολα ονόματα, πολυσύλλαβες λέξεις κ.λ.π).

Για να βοηθηθούν οι μαθητές στην αντιμετώπιση δυσκολιών όπως οι παραπάνω, είναι απαραίτητη μια διάγνωση με ειδικά τεστ (ψυχομετρική εκτίμηση) από παιδο-ψυχολόγο (Ph.D) με πανεπιστημιακή κατάρτιση και με επιπλέον πανεπιστημιακά πτυχία εξειδίκευσης στην παιδοψυχολογία και στις μαθησιακές δυσκολίες.

Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο ζήτημα της επιλογής και της εγκυρότητας του παιδοψυχολόγου, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δύσκολη και σπάνια ειδικότητα στην Ελλάδα. Να έχουμε υπόψη ότι λανθασμένη επιλογή ειδικότητας σε συνδυασμό με άσχετες ασκήσεις αποκατάστασης του προβλήματος, μπορεί να δημιουργήσουν μακροχρόνια και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΈΨΙΜΑ προβλήματα στο παιδί και στην οικογένειά του !!!

Αμέσως μετά την διάγνωση της δυσκολίας ο παιδοψυχολόγος - σε στενή συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και τον γονέα του παιδιού - σχεδιάζει ένα απλό, συγκεκριμένο πρόγραμμα σχολικών ασκήσεων, ξεχωριστών για κάθε παιδί, με βάση μόνο τις δικές του δυσκολίες. Το πρόγραμμα αυτό, βελτιώνει - μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την εφαρμογή του- την αυτοεκτίμηση του μαθητή, τη μνήμη και την προσοχή – παρατηρητικότητά του στην τάξη και ακόμα, τη γλωσσική του επικοινωνία σε γραπτό και προφορικό λόγο.

Μέσα στην διαγνωστική διαδικασία θα πρέπει να ερευνηθούν: το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού, το σχολικό ιστορικό, (τα προηγούμενα εκπαιδευτικά βήματα του παιδιού), η ψυχολογική και συναισθηματική του ανάπτυξη, οι σχέσεις του με τους συμμαθητές του, οι σχέσεις του με τους εκπαιδευτικούς του, το επίπεδο της αυτοεκτίμησής του και η επίδοσή του στα διάφορα μαθήματα. Όλοι οι αναφερόμενοι τομείς χρειάζεται να διερευνηθούν προσεκτικά με ειδικά ερωτηματολόγια, τεστ (16-24 μικρές ειδικές, απλές, εκπαιδευτικές δοκιμασίες) ώστε ο ειδικός να γνωρίσει την προσωπικότητα και το περιβάλλον του συγκεκριμένου παιδιού, στοιχεία που δεν μοιάζουν με κανενός άλλου και είναι μοναδικά όπως μοναδική είναι και η μαθησιακή του δυσκολία.

Aπαραίτητο είναι να τηρείται αυστηρά το προσωπικό απόρρητο του ονόματος και των στοιχείων τόσο της οικογένειας όσο και του μαθητή, το οποίο ούτως ή άλλως ισχύει στην παγκόσμια βάση ειδικής νομοθεσίας.

Δρ. Σήφης Κουράκης Τηλ.26310-55281, Μεσολόγγι
Ψυχολόγος Νευροψυχολόγος Παίδων , Διδάκτωρ Ιατρικής
Διαβάστηκε 4546 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 22:49
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.