Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  2:25 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 19:59

Περιοδικό "ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ" τεύχος Νο 87 - Απρίλιος 2017

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολλά ενδιαφέροντα άρθρα βρήκαμε και διαβάσαμε στο τεύχος Απριλίου 2017 του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ. Παρουσιάζουμε στο παρών άρθρο μερικά εισαγωγικά. Ξεχωρίσαμε και ένα άρθρο πολύ σημαντικό για τον νομό μας "Εναλλακτικός τουρισμός και νομός Αιτωλοακαρνανίας"

EDITORIAL

Θλιβερή επέτειος...
Tο ατύχημα συνέβη πριν 31 χρόνια τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Απριλίου του 1986 στο αντιδραστήρα με αριθμό 4 στο Τσερνομπιλ της Ουκρανίας . Μια από τις σημαντικότερες ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές καταστροφές  που επηρέασαν την άποψή μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που ακολούθησε, μας υπενθυμίζει κάτι που συνηθίζουμε να ξεχνάμε.
Είμαστε μέρος της αλυσίδας της ζωής αυτού του πλανήτη και οποιαδήποτε αλλοίωσή του,  θα έχει πάντα επιπτώσεις σε εμάς, είτε αυτές είναι άμεσες είτε έμμεσες.
Ο πυρήνας του αντιδραστήρα, όπου γίνεται η σχάση του ουρανίου, μετά από έκρηξη ήρθε σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και ελευθερώθηκαν στη ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία.
Το ραδιενεργό νέφος απλώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ανιχνεύθηκε  στις γειτονικές χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό.
Ο κατάλογος των ανθρωπίνων θυμάτων ήταν δυστυχώς πολύ μεγάλος.  Υπολογίζεται ότι στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι δέχθηκαν υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας.
Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπιλ  είναι άξιο αναφοράς για έναν ακόμη λόγο.
Υποτίθεται ότι υπέβαλε σε σκεπτικισμό τη κοινή γνώμη για τη πυρηνική ενέργεια και τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία, διότι υπενθύμισε ότι και η ειρηνική χρήση της εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το άνθρωπο και το περιβάλλον. Ας μη ξεχνάμε.

Το χαρτί του μελλοντός μας

Το   Υπουργείο   Παιδείας   Έρευνας και  Θρησκευμάτων  σε  συνεργασία  με  το  Ινστιτούτο  Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος»  διοργανώνει πανελλήνιο   πρόγραμμα   ανακύκλωσης σχολικού  βιβλίου  και  χαρτιού  με τίτλο:    «Το  χαρτί  του  μέλλοντός μας».  Το  πρόγραμμα  ανακύκλωσης  βιβλίου  και  χαρτιού  αφορά κυρίως σε σχολικά βιβλία που δεν μπορούν   να   επαναχρησιμοποιηθούν,  τετράδια  και  χρησιμοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού.

Οικολογικά σπίτια στον κόσμο

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί καθολικό αίτημα στη σύγχρονη κοινωνία:  από  τις  οικιακές  δραστηριότητες ως τις κτηριακές υποδομές και τα  αστικά  δίκτυα  ηλεκτρικής  ενέργειας.  Υποδείγματα  «πράσινης»  αρχιτεκτονικής,  που  διακρίνονται  και για  τον  φουτουριστικό  σχεδιασμό τους,  είναι  τα  παρακάτω    οικήματα.  Η  κατασκευή  τους βασίζεται  σε υλικά  και  ιδέες  που  μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε  και  εμείς  για  να «πρασινίσουμε» το σπίτι μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κατοικίδια ...

Τα κατοικίδια ζώα μας προσφέρουν αγάπη,  ξεκούραση  και  συντροφιά ενώ  η  παρουσία  τους  απομακρύνει το σκληρό αίσθημα της μοναξιάς. Περίπου 70% των οικογενειών δηλώνουν  πιο  ευτυχισμένες  μετά την   απόκτηση   ενός   κατοικίδιου ζώου.  Η  παρουσία  τους  ωφελεί και  μικρούς  και  μεγάλους.  Βοηθά τόσο το σώμα όσο και τον ψυχικό κόσμο  των  ανθρώπων  οποιασδήποτε ηλικίας.

Εναλλακτικός τουρισμός και νομός Αιτωλοακαρνανίας

Οι  ιδιαιτερότητές  της  περιοχής  της Αιτωλοακαρνανίας, οι φυσικές ομορφιές γεμάτες χρώματα, η πλούσια βιοποικιλότητα, η ομορφιά του τοπίου και  ο  οικολογικός  της  πλούτος  κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει  πόλο  έλξης  και  προσέλκυσης για οικοτουρίστες από το εξωτερικό  και  το  εσωτερικό  και  απλούς φυσιολάτρες. Διέξοδο από την κρίση σε πολλούς τομείς δράσης μπορεί να αποτελέσει  η  ορθολογική  ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.

Πολλά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε στο περιοδικό

Ξεφυλίστε το και κάντε το Download ΕΔΩ

 

Διαβάστηκε 2363 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 20:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.