Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:30 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 15:31

Χρήσιμες συμβουλές για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από την βρεφονηπιοκόμο Κα Γεωργία Φρόση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Γεωργία Φρόση είναι βεφονηπιοκόμος και εργάζεται  στον βρεφονηπιακό σταθμό Παιδικό...Πανεπιστήμιο «Η Καραμελίτσα» του οποίου είναι και ιδιοκτήτρια. Κατάγεται και ζει στο Αγρίνιο, έχει δυο κόρες. Η μια φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η άλλη είναι μαθήτρια Λυκείου. Σε μία περιεκτική συζήτηση που είχαμε μαζί της, μας μίλησε για πράγματα που αφορούν τα παιδιά και πρωτίστως τους γονείς.  

frosi 32

Όταν μιλάμε για παιδιά προσχολικής ηλικίας, για ποια ηλικία μιλάμε;

Μιλάμε για παιδάκια ηλικίας από δύο μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέχρι προνήπια δηλαδή. Τα παιδάκια τα φέρνουν οι γονείς από πολύ νωρίς στον παιδικό σταθμό επειδή συνήθως εργάζονται. Η φοίτηση του παιδιού στον παιδικό σταθμό προπαρασκευάζει τη φυσική μετάβασή του από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον. Το παιδί  εντάσσετε σε μια ομάδα και έτσι ο παιδικός σταθμός γίνεται φορέας κοινωνικοποίησης .

Μιλήστε μας λίγο για την «αγωγή» των βρεφών και των μικρών παιδιών σαν παιδαγωγός ;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού έχουν ζωτική σημασία για τη σωματική, διανοητική και κοινωνική του ανάπτυξη. Γι΄αυτό, πρέπει να δοθεί σημασία στην καλλιέργεια των αισθήσεων του παιδιού και την απόκτηση εμπειριών που ενθαρρύνουν την έκφραση και την επικοινωνία. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν ερεθίσματα  ώστε να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται  γνωστικά.


Πρέπει να μπαίνουν όρια στην συμπεριφορά των παιδιών προσχολικής ηλικίας ;

Εννοείται ότι πρέπει να μπαίνουν όρια. Τα παιδιά, από τη νηπιακή ακόμη ηλικία χρειάζεται να μάθουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να τηρούν ορισμένους κανόνες, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και να μπορούν να συμβιώνουν με άλλους ανθρώπους. Ένα παιδί χωρίς όρια μπερδεύεται, αποσυντονίζεται, νιώθει φόβο και ανασφάλεια.  Τα όρια χρειάζεται να συμβαδίζουν με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και να προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του. π.χ. Ένα βρέφος προσπαθούμε να το στρέψουμε σε κάποια άλλη δραστηριότητα.  Ένα παιδί από 2 ετών και πάνω χρειάζεται μια εξήγηση. Τα παιδιά κατανοούν και δέχονται τα όρια μόνο όταν αυτά είναι σαφή, σταθερά και αναγνωρίσιμα .

Διακρίνετε στην αρχή της σχολικής χρονιάς  κάποιους φόβους από την αποχώρησή τους από την οικογένεια ;

Ναι, εννοείται υπάρχει κάποιος φόβος στην αρχή. Είναι πολύ φυσιολογικό ένα παιδί την πρώτη μέρα ή  τις πρώτες μέρες που θα πάει στον παιδικό σταθμό να κλάψει τη στιγμή που θα αποχωρήσει ο γονέας του. Τα παιδάκια για να νιώσουν άνετα στον καινούργιο χώρο του σχολείου πρέπει να αισθανθούν ότι είναι ασφαλή. Αυτό χτίζεται σιγά σιγά .Τα παιδιά έχουν ένστικτο και αντίληψη. Ξέρουν ποιοι τα αγαπούν και ποιοι θέλουν το καλό τους. Χρειάζονται απλώς λίγο χρόνο προσαρμογής. Βέβαια αυτόν το χρόνο των χρειάζονται και οι γονείς.


Χτίζουν φιλίες τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από πολύ νωρίς ;

Οι εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό  είναι πολύ σημαντικές και τους μαθαίνουν τα βασικά, όσον αφορά τη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Για να μπορέσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν φιλίες πρέπει να δίνονται ευκαιρίες για κοινές δραστηριότητες και για παιχνίδι. Για να αναπτυχθεί μια καλή φιλία ανάμεσα σε δυο μικρά παιδιά πρέπει να περνάνε πολλές ώρες μαζί, να μοιράζονται παιχνίδια και να διασκεδάζουν με τα ίδια παιχνίδια και δραστηριότητες.  

frosi 04

Μιλήστε μας λίγο για την διατροφή των παιδιών στον παιδικό σταθμό ;

Τα παιδιά τρώνε φρέσκο φαγητό όπως αυτό που ετοιμάζει η μητέρα τους στο σπίτι. Παίρνουν πρωινό και μεσημεριανό. Κρέας, όσπρια, φρούτα και ότι άλλο προτείνει ο παιδίατρος του παιδικού σταθμού. Βέβαια κατ’ εξαίρεση στα γενέθλια ενός φίλου τους μπορούν να φάνε και κάποιο γλυκό.

Το βιβλίο και γενικότερα το εικονογραφημένο υλικό είναι για τα παιδιά ένα ταξίδι στην γνώση ;

Τα παιδιά έλκονται περισσότερο απ’ την εικόνα παρά απ’ τον λόγο. Η μαγεία του χρώματος και του σχήματος παίζουν σημαντικό ρόλο. Το χρώμα κυριαρχεί στην εικόνα, εντυπωσιάζει το παιδί και διεγείρει τη φαντασία του. Με την εικόνα το παιδί μπορεί να αναγνωρίσει και το περιεχόμενο του βιβλίου. Η εικόνα καλλιεργεί την αισθητική αγωγή, αλλά παράλληλα προσφέρει και γνώσεις.

Τα παιδιά αγαπούν τα παιγνίδια που θεωρούνται κατά βάση παραδοσιακά από το χθές ή προτιμούν παιγνίδια του σήμερα ;

Νομίζω και τα δύο τους αρέσουν εξίσου. Το παιγνίδι είναι η ζωή τους, μέσα από αυτό μαθαίνουν τον κόσμο.

Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά σαν παιδαγωγοί και σαν γονείς ;

Πάντα πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Δεν πρέπει να υποτιμάμε την ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται την αλήθεια κι ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά ξέρουν και καταλαβαίνουν περισσότερα απ΄ότι φανταζόμαστε.
 Η αλήθεια αποτελεί μονόδρομο για μια σωστή και εποικοδομητική σχέση που αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

frosi 25

Η συνέντευξη δόθηκε από την κα Γεωργία Φρόση στην Χρύσα Σπαή στο ξενοδοχείο “Marpessa” το οποίο ευχαριστούμε για την διάθεση των χώρων του.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 13895 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 00:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033