Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 16:45

Πολλές οι ενστάσεις του ΤΕΕ για την μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Oλοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη 20 Απριλίου, η δημόσια διαβούλευση για την προτεινόμενη διαχειριστική μελέτη του Πάρκου Αγρινίου.
Η μελέτη προϋπολογισμού 60.000€, που ανέλαβε η εταιρεία μελετών «Ελληνικά Δάση Ο.Ε.», παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση από τον Δήμο Αγρινίου και στη συνέχεια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου μαζί με την πρόσκληση για τη σχετική διαβούλευση.
Βάσει της συγκεκριμένης μελέτης, θα προχωρήσει η σχετική εργολαβία ύψους 2.900.000 €, που θα ενταχθεί στην πρόταση του Δήμου Αγρινίου για το περιφερειακό πρόγραμμα ΒΑΑ, Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις, 2017-2020.
Στα πλαίσια της διαβούλευσης το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας συνέστησε επιτροπή εργασίας, με τέσσερα μέλη από τις μόνιμες επιτροπές χωροταξίας – πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με σκοπό την κατάθεση προτάσεων- παρατηρήσεων στην προτεινόμενη μελέτη.
Μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης προέκυψαν μια σειρά από παρατηρήσεις, τόσο σε ένα γενικότερο επίπεδο, όσο και σε πιο εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ΤΕΕ υπογραμμίζει πως «καθώς το Πάρκο Αγρινίου μετατράπηκε σε ένα ολοκληρωτικά υποβαθμισμένο αστικό χώρο, τουλάχιστο τις δύο τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των ενεργών πολιτών της πόλης, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα του Δήμου για το πρόγραμμα ΒΑΑ. Πρέπει, όμως, αυτή η ένταξη να ανταποκρίνεται στους όρους και τις προθέσεις του συγκεκριμένου προγράμματος για να μπορέσει να επιλύσει τόσο τα προβλήματα τις αστικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όσο και τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης του Πάρκου, της ευρύτερης συνοικίας και της πόλης ολόκληρης».
Όπως προκύπτει από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το τοπικό ΤΕΕ, είναι πολλές οι διαφωνίες του επί της μελέτης που παρουσιάστηκε
Σημειώνει πως το πρώτο γενικό πρόβλημα για τα μέλη του ΤΕΕ, αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, είναι πως η προτεινόμενη διαχειριστική μελέτη Πάρκου Αγρινίου υπάγεται στη κατηγορία των δασικών μελετών κι όχι στην κατηγορία των αρχιτεκτονικών μελετών τοπίου, λόγω του επείγοντος της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα ΒΑΑ, γεγονός που έκανε απαγορευτική κάθε διαφορετική σκέψη για το Δήμο. και γεωπόνων, αλλά και φυσικών προσώπων μελετητών.
Το ΤΕΕ κάνει λόγο για απουσία οικολογικής – βιοκλιματικής διάστασης του σχεδιασμού, κάτι που πρέπει να συμπληρωθεί στη διαχειριστική μελέτη, αν αυτό είναι εφικτό. «Είναι σε όλους τους κατοίκους της πόλης γνωστό, πως οι κλιματολογικές συνθήκες του Αγρινίου γίνονται πολύ δυσμενείς τους θερινούς μήνες και πως το Πάρκο πρέπει να λειτουργήσει σαν μια βιοκλιματική «ανάσα» για την πόλη, μαζί με τους άλλους ανάλογους χώρους πρασίνου που υπάρχουν σε αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου η επιτροπή του ΤΕΕ επισημαίνει, τονίζοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας, πως στην προτεινόμενη μελέτη απουσιάζει παντελώς η διάσταση της πρόβλεψης μιας σειράς χωροταξικών, πληθυσμιακών και κοινωνικών μεγεθών, που αφορούν στοιχεία όπως η προβλεπόμενη επισκεψιμότητα του Πάρκου από κατοίκους, σχολεία, ξένους επισκέπτες, διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.
Το τοπικό ΤΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη το Πάρκο να προχωρήσει και να αφήσει πίσω του αυτή την μετέωρη ημι-εργοταξιακή φάση στην οποία έχει περιέλθει, που το έχει εδώ και καιρό καταστήσει αστικό κενό χωρίς χρήση. Επίσης τονίζει πως το κύριο ζητούμενο είναι μια δυναμική εικόνα και ταυτότητα για το Πάρκο και την πόλη, ένα ζητούμενο, τόσο για λόγους κοινωνικούς και ιστορικούς, όσο και για λόγους βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και οικολογίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κείμενο των προτάσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2639 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.