Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  7:26 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 16:35

Ενωση Αγρινίου: Αναγκαίοι ψεκασμοί στις ελιές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι καιρικές συνθήκες της περιόδου ευνοούν την εμφάνιση του κυκλοκόνιου στα ελαιόδεντρα, καθώς και ακάρεα που πλήττουν την καλλιέργεια.

Συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς να προβούν σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία της νέας βλάστησης από το κυκλοκόνιο. Στα ελαιοκτήματα που υπάρχουν προσβολές, προτείνεται να γίνει ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης είναι 2-5 cm. Εφόσον συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί και μετά από 20-30 ημέρες.

Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας, προκαλείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιόδεντρων, που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής που μπορεί να φθάσει έως και ολική ακαρπία.

Περισσότερες πληροφορίες για το κυκλοκόνιο δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου παρέχει στους παραγωγούς πλήρη τεχνική υποστήριξη σε ότι αφορά τις καλλιέργειές τους και στη φυτοπροστασία αυτών, βασιζόμενη στην άριστη τεχνογνωσία της. Στο κατάστημά μας, στην οδό Παπαϊωάννου 23 (είσοδος από το παρκινγκ στις καπναποθήκες Παπαπέτρου) υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα υποστήριξης των παραγωγών, ώστε, με την κατάλληλη πληροφόρηση από γεωπόνους, να συμβάλει στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κατάστημα φυτοπροστατευτικών στο 2641.0.69012. Για γεωπόνο καλέστε στο 2641.0.69046.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται να γίνει καλή διαβροχή της κόμης του δένδρου (απαιτούνται περίπου 200 λίτρα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα για ελαιόδεντρα ηλικίας δέκα ετών και άνω) εφόσον χρησιμοποιηθεί ο χαλκός. Ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Όμως, σε αυτή την περίπτωση η φυλλόπτωση είναι επιθυμητή διότι μειώνει τα μολύσματα από τα οποία γίνεται έναρξη των προσβολών και μετάδοση της ασθένειας.

Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο, εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10-20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες). Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για το φθινόπωρο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωί (πρωινή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες). Για το περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεμα των ελαιοδένδρων.

Επίσης, αυτή την εποχή πρέπει να δοθεί προσοχή στις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς (πράσινη) για την αντιμετώπιση των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae. Προκαλούν ζημιές σε φύλλα, άνθη και καρπούς.

Όπου σημειώθηκαν ζημιές κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο και μόνο για τις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ψεκασμός με θερινό λάδι όταν η ελιά βγάλει το δεύτερο ζευγάρι νέων φύλλων. Ο συγκεκριμένος ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί στην έναρξη της άνθησης.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Διαβάστηκε 1118 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.