Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:01 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017 18:49

Το “Γαϊτανάκι” στην Ανάληψη στου δήμου Θέρμου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο χορός “Γαϊτανάκι ή Κατσούδας” χορεύεται στο χωριό Ανάληψη στου δήμου Θέρμου κάθε χρόνο την τρίτη μέρα του Πάσχα, ενω από φέτος ορίσθηκε η δεύτερη μέρα.

Το έθιμο τιμά τη μνήμη του κλέφτη Κατσούδα και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες σε δύο ομόκεντρους κύκλους. Χαρακτηριστικό είναι το «πλέξιμο», καθώς οι χορευτές του έξω κύκλου περνούν τα χέρια τους πάνω από τα κεφάλια των χορευτριών του μέσα κύκλου.

“Συγχαρητήρια στούς διοργανωτές, στούς χορευτές, στους συλλόγους του χωριού, σε όλους που κρατούν το υπέροχο έθιμο και κυρίως σε όσους τραγουδούν όπως ο τ. Πρόεδρος Κ.Γλαβάς , Ο Γ.Κρεμμύδας ,ο Κ.Αντωνίου ,ο Μ.Ζανιάς κ.α.συνεχιζοντας την παράδοση των προγόνων”, αναφέρει στο προφίλ του στο facebook ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας.

pol-gaitanaki3 pol-gaitanaki4 pol-gaitanaki5 pol-gaitanaki6

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 1530 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.