Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:29 πμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 23:53

Η ανάπλαση του πάρκου που πήγε να χαθεί και χάθηκε τελικά...

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ...

- ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τοπικό θέμα, για το "Παπαστράτειο Πάρκο", το οποίο άφησαν - ανάμεσα σε πολλά άλλα - οι δωρητές Αφοί Παπαστράτου στους Αγρινιώτες, γι' αυτό και κατατάσσονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους Έλληνες Δωρητές κι Ευεργέτες. Γι' αυτό το πάρκο, γίνονται προσπάθειες ανάπλασής του, εδώ και πολλά χρόνια πριν, από τρεις (3), μέχρι τώρα δημάρχους του Αγρινίου, όμως με λάθος τρόπο την κάθε φορά, με χρήματα για Μελέτες να ξοδεύονται άσκοπα, η τωρινή ύψους 60.000 ευρώ ΚΑΙ χωρίς διαγωνισμό(!), η άλλη - της προηγούμενης δημοτικής Αρχής - χωρίς Περιβαλλοντική Μελέτη(!) και η παλιότερη - άλλου δημάρχου εκείνη - που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών απ' τους κατοίκους, μιας και τότε (όπως και στις δύο μελλοντικές, με την τωρινή), είτε προβλέπονται τσιμεντοποίηση, σε βάρος των δέντρων και του πρασίνου, είτε υπήρξαν (όπως και τώρα υπάρχουν) παράνομες διαδικασίες, απ' τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές... Δρουν, λες και είναι "τσιφλίκι" τους κι όχι Δωρεά προς τους Αγρινιώτες! Και χωρίς εφαρμογή στο ακέραιο, των διατάξεων του Νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση! Αποτέλεσμα, το πάρκο σήμερα να βρίσκεται σε μία κατάσταση ντροπής, μα μεγάλης ντροπής!...

- ΕΠΕΙΔΗ είχα γράψει, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, τότε που γινόταν χαμός στο Αγρίνιο για το πάρκο, με πολίτες που αντιδρούσαν με την τότε ολοσχερή διαφοροποίηση ολόκληρης της έκτασής του, χωρίς καν να ρωτηθούν (οι πολίτες στους οποίους, ουσιαστικά, ανήκε σύμφωνα με τη Δωρεά των Αφών Παπαστράτου) ΚΑΙ μάλιστα μ' ελλειπή στοιχεία και δίχως την, εκ του Νόμου απαιτούμενη, Περιβαλλοντική Μελέτη, με αποτέλεσμα ν' απενταχτεί το έργο απ' το ΕΣΠΑ και να χαθεί η χρηματοδότηση ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ μπορεί και τώρα να συμβεί το ίδιο, το επαναφέρω (το άρθρο του 2013) εδώ στο προφίλ μου, απ' το agrinionews.gr που αναρτήθηκε τότε. ΟΧΙ μόνο, γιατί έχω πολλούς φίλους και φίλες εδώ στο f/b από εκεί, ΑΛΛΑ και να κατανοήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, το πώς λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πλέον διεφθαρμένος χώρος, για τον οποίο ΚΑΝΕΙΣ, μέχρι τώρα, δεν τόλμησε να κάνει τον παραμικρό ΕΛΕΓΧΟ, για το πού πήγαιναν τα χρήματα απ' τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης κι ανάπτυξης της υπαίθρου. ΚΑΝΕΙΣ! Και ήθελε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, παρέα με πολλούς άλλους δημάρχους να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό, για κάποιες ρυθμίσεις στο χώρο τους που τον θεωρούν ως "τσιφλίκι" τους! Ποιος; Ο Πατούλης ( ο "Τράμπ" της Ελλάδας, όπως ήδη τον αποκαλούν πολλοί), με ολόκληρο το "σόι" του!

- Α,ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ...! ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ...!


Το άρθρο του Κώστα Παπαδόπουλου στο agrinionews.gr το 2013

Η ανάπλαση του πάρκου που πήγε να χαθεί

(παράδειγμα αποφυγής για μελλοντικά έργα)

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

Το πάρκο μαζί με το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου είναι οι δύο «πνεύμονες» του Αγρινίου που γλίτωσαν την τσιμεντοποίηση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Αυτοί που δώρισαν το πρώτο κι εκείνος που φρόντισε το δεύτερο δεν υπάρχουν πια. Αν μπορούσαν, όμως, να δουν τι είδους φροντίδα είχαν τόσα χρόνια και σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα μάλλον θα το μετάνιωναν, γιατί και η αχαριστία έχει τα όριά της!

            Για προεκλογικές υποσχέσεις χρησιμοποιούσαν το πάρκο οι εκάστοτε υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν το συντηρούσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, για να το ξαναβάζουν στο επόμενο πρόγραμμά τους! Εάν κάθε χρόνο – τότε που διαχειρίζονταν πακτωλούς χρημάτων – όχι μόνο το συντηρούσαν αλλά προέβαιναν και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσής του, ίσως να μη χρειάζονταν καμία ανάπλαση σήμερα και με τα χρήματα αυτά να φτιάχνονταν κι ένα δεύτερο πάρκο. Όσο για το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου, μάλλον ξεχασμένο το έχουμε, στο έλεος του Θεού, των λαθροϋλοτόμων και των πυρομανών…

            Η πρόσφατη χρηματοδότηση για το πάρκο και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, ήταν κι αυτή ένα αναπάντεχο δώρο για όλους όσους κατοικούμε σε τούτη την τσιμεντούπολη. Αντί, όμως, να μας χαροποιεί, μάς χώρισε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Δε νομίζω να υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που να θέλει να μείνει το πάρκο όπως είναι. Όλοι μας θέλουμε ανάπλαση και βελτίωσή του, όμως μέχρι ποιο σημείο και τι είδους ανάπλαση. Εκεί υπάρχει η διαφωνία. Το πάρκο είναι δώρο των Ευεργετών προς τους Αγρινιώτες κι όχι προς τους εκάστοτε δημάρχους. Οπότε, οι πρώτοι που θα έπρεπε να ενημερωθούν για το τι πρόκειται να γίνει, ήταν αυτοί, οι γηγενείς Αγρινιώτες πρωτίστως κι εμείς οι ξενόφερτοι «χωριάτες» δευτερευόντως! Και η ενημέρωση αυτή για τους Αγρινιώτες έπρεπε να γίνει καταρχάς – σύμφωνα με τον Κ.Δ.Κ. – απ’ το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου (15μελές) σε ανοικτή συνεδρίασή του.

            Υπάρχει Νόμος για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης (τελευταίος ο 3852/2010) που ορίζει όλες τις διαδικασίες και για όλες τις δομές της. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτός ο Νόμος – ή καλύτερα κάποιες διατάξεις του – ίσως και να μην εφαρμόστηκαν απ’ το δήμο Αγρινίου. Κι όταν λέμε δήμο, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στο πρόσωπο του δημάρχου. Δεν είναι υποχρεωμένος ο εκάστοτε δήμαρχος του οποιουδήποτε δήμου να γνωρίζει τα πάντα ούτε είναι (ή δεν πρέπει να είναι) Μονάρχης! Υπάρχουν υπηρεσίες με Δ/ντές και προσωπικό, υπάρχουν αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, υπάρχει δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει και η αντιπολίτευση (!) που έχουν όλοι τους τις ευθύνες. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι χρήματα ευρωπαϊκά κι εκείνοι που μας τα δίνουν (κι όχι μόνο του ΕΣΠΑ) έχουν θεσπίσει αυστηρότατες προδιαγραφές. Άλλο αν εμείς τις γράφαμε κατάλληλα μέχρι τώρα και με τη φόρα που είχαμε δε μπορούμε να σταματήσουμε εύκολα!

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συνέβη και τώρα. Ίσως να μην τηρήθηκαν κάποιες απ’ τις προδιαγραφές αυτές, να πέρασαν το πάρκο για κανένα εργάκι τύπου «παιδικής χαράς» και με τρεις (3) σελίδες Τεχνική Περιγραφή (!) ζήτησαν απαλλαγή από Περιβαλλοντική Μελέτη. Για την οποία υπάρχει Κ.Υ. Απόφαση (και γιατί δε δημοσιεύεται αυτή;) που λέει ότι δε χρειάζεται, είπαν μετά. Εγώ ξέρω ότι, με βάση την έκτασή του και σύμφωνα με το Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209Α΄/2011) υπάγεται στην Υποκατηγορία Α2 και χρειάζεται, αλλά… Κι αφού δε χρειάζεται κατά το δήμο, γιατί ζητήθηκε απαλλαγή απ’ την αρμόδια Υπηρεσία; Και γιατί δεν καταγράφηκαν στην εν λόγω Τεχνική Περιγραφή λεπτομερώς αυτά που θα γίνονταν (ακόμα και για μικρά έργα γίνεται αυτό) κι αποκρύφτηκαν ουσιώδη στοιχεία; Άρα, εδώ «κάποιον λάκκο έχει η φάβα» και δικαίως υπάρχει καχυποψία.

            Αν λάβουμε υπόψιν και τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ως προς την απαλλαγή Περιβαλλοντικής Μελέτης και το πώς δόθηκε αυτή – στοιχεία που κανείς δε μπορεί να τ’ αμφισβητήσει – τότε, υπάρχουν ευθύνες απ’ τη μεριά του δήμου και ριψοκίνδυνα ενήργησε. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει το ότι υπάρχει ένταξη ενός έργου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (όπως και το ΕΣΠΑ) εάν είναι ώριμο, υπάρχει όμως κι απένταξη εάν αυτό δεν τηρεί τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές. Καλά θα κάνει ο δήμος να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον, γιατί οι Ευρωπαίοι – χρηματοδότες τέτοιων έργων ξύπνησαν πλέον και δεν πρόκειται να μας αφήσουν να κάνουμε του κεφαλιού μας. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα πάντως, αυτός «ο κακός χαμός» σε τίποτε δεν ωφέλησε, ούτε θα ωφελήσει. Και καλά είναι να σταματήσει εδώ η κόντρα που δημιουργήθηκε. Ίσως – σκέπτομαι εγώ – κι αλλιώς να σκόπευε ο δήμος να κατασκευάσει το εν λόγω έργο απ’ την αρχή, νομίζοντας ότι δε θα συναντούσε αντιδράσεις και στην πορεία άλλαξε πολλά απ’ αυτά και πρόκειται ν’ αλλάξει κι άλλα. Αν είναι έτσι, αυτό θα πρέπει να χρεωθεί ως επιτυχία όλων όσων αγωνίζονται για ήπια ανάπλαση, έστω κι αν χαρακτηρίζονται ως «γραφικοί», «κατσαπλιάδες» ή «οπαδοί της μιζέριας»!

            Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προανέφερα, έχει το δικό της Νόμο (3852/2010 ο τελευταίος), ο οποίος είναι πάρα πολύ αυστηρός. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυστηρότερος. Έχει μάλιστα τέτοιους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς – κι ανεξάρτητους – για παραβάσεις αιρετών και συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. ώστε η οποιαδήποτε ένσταση και το οποιοδήποτε αίτημα θεραπείας για μη νόμιμο έργο, μέσα από εκεί να βρει τη δικαίωση. Για μένα, κακώς μπλέχτηκαν εισαγγελέας και δικαστές απ’ την Κίνηση για τη σωτηρία του πάρκου. Τουλάχιστον οι δικηγόροι, θα’ πρεπε αυτά να τα γνωρίζουν. Και για να τεκμηριώσω όλα αυτά, θα παραθέσω εδώ δύο (2) μόνο άρθρα του Νόμου αυτού που έχουν σχέση με τον έλεγχο.

Α.        Ιδρύθηκε στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. (άρθρο 215 του Νόμου 3852/2010) με προϊστάμενο τον φέροντα ως τίτλο Ελεγκτής Νομιμότητας. Έχει αυτός απεριόριστες αρμοδιότητες για εγγυημένο «έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. και τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών». Μπορεί «να ενεργεί κι επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη». Επιπλέον τούτων, «είναι αρμόδιος να αποφαίνεται επί αιτήσεων θεραπείας για έργα με προϋπολογισμό μέχρι 5.000.000 ευρώ προ Φ.Π.Α.» κ.τ.λ.

Β.        Συστήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. με πρόεδρο τον Αντιπρόεδρο ή το Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετεί στο Υπουργείο αυτό (άρθρο 219 του Νόμου 3852/2010), το οποίο εποπτεύει και ασκεί τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις προς τον Ελεγκτή Νομιμότητας που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την οριστική παύση του, εάν ασκεί πλημμελή έλεγχο των πράξεων κι αποφάσεων των Ο.Τ.Α. κ.τ.λ.

           Αυτά απ’ το νομοθέτη. Μακάρι το έργο της ανάπλασης του πάρκου να γίνει άμεσα και χωρίς περαιτέρω πόλωση, όπως το θέλουμε όλοι: Ήπια ανάπλαση με όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα και πράσινο και λιγότερο τσιμέντο. Πολύ δύσκολα βρίσκονται χρήματα σήμερα για να ρισκάρει ο οποιοσδήποτε τη ματαίωση του έργου. Και καλό είναι να σταματήσουν και κάποιες θριαμβολογίες. Κανείς δεν είναι νικητής, ούτε το πάρκο είναι γήπεδο που παίζεται τούτη την ώρα, κάποιος ποδοσφαιρικός αγώνας και πανηγυρίζουμε τα γκολ!

Υ.Γ. Προτείνω να ενωθούμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε μια και μόνη Κίνηση Πολιτών – με τους εκδότες και τους δημοσιογράφους πρώτους και με την ίδια ευαισθησία που έδειξαν για το πάρκο – για παρακολούθηση όλων των έργων του δήμου κι όχι μόνο του πάρκου, να διερευνήσουμε γιατί πληρώνουμε ακόμα τα χρέη των «Καποδιστριακών» δήμων που συνενώθηκαν, να μην επιτρέπουμε ούτε διαφθορά, ούτε διαπλοκή, ούτε κατασπατάληση χρημάτων, αντί να γκρινιάζουμε σαν παιδάκια για το ποιος μαζεύει τις περισσότερες υπογραφές. 100.000 υπογραφές, κανείς δεν τις μαζεύει!

Διαβάστηκε 11011 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 01:10
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Κώστας Παπαδόπουλος

Είναι συνταξιούχος δάσκαλος στο επάγγελμα και με γνώσεις ψυχολογίας. Αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο - εφημερίδες και site - τα τελευταία χρόνια συνεχώς και σχολιάζει την επικαιρότητα. Ως "ενεργός" πολίτης, ενδιαφέρεται για τα κοινά και σε τοπικό επίπεδο και σε κεντρικό, εκφράζοντας πάντα τις απόψεις του, αντικειμενικά και χωρίς κομματική ταυτότητα.

www.facebook.com/profile.php?id=100005493399667