Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 14:20

Κορωνησία. Ενας γαλήνιος παράδεισος (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νησάκι που βρίσκεται μέσα στον Αμβρακικό κόλπο, με το όνομα Κορωνησία έχει σαν θέμα το νεο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Αξίζει να το δείτε:

Απάνεμοι κολπίσκοι, ατέλειωτοι καλαμιώνες, βάλτοι, έλη, κατάφυτα τοπία, αλλά και γραφικά ψαροχώρια. Ενας τόπος που δεν φημίζεται τόσο για τις ελκυστικές παραλίες του όσο για το σημαντικό οικοσύστημα που φιλοξενεί.

Το πλούσιο σε βλάστηση περιβάλλον, τα ακύμαντα νερά με τις ιδιαίτερες ψαρόβαρκες (πριάρια τις λένε οι ντόπιοι), οι κατάφυτες νησίδες και εν γένει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και το ήπιο κλίμα μπερδεύουν τον ταξιδιώτη. Πρόκειται για λίμνη ή για θάλασσα; Τίποτα απ’ τα δύο ή... και τα δύο μαζί!
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας τόπος μοναδικός στην Ελλάδα. Η επιστήμη της γεωγραφίας τον χαρακτηρίζει κλειστό κόλπο καθώς επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ακτιο και στην Πρέβεζα.

Η Κορωνησία είναι ένα χωριό του νομού Άρτας, στον Αμβρακικό κόλπο με 167 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Βρίσκεται στο μικρό νησί Πέρα Νησί, το οποίο όμως είναι γνωστό συνολικά ως Κορωνησία.

Λεπτές προσχωσιγενείς λουρίδες γης αγκαλιάζουν τη λιμνοθάλασσα Λογαρού και συνδέουν το χωριό με τον κορμό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Η Κορωνησία προσφέρεται για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές κοντά στον όμορφο υγρότοπο του Αμβρακικού κόλπου, όπου είναι αναπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια.

Στο λιμάνι της Κορωνησίας δένουν βάρκες και αλιευτικά, που τροφοδοτούν τις ψαροταβέρνες της με τσιπούρες, κεφάλους και τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού.

Στολίδι της Κορωνησίας είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Κορακονησίας), αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Η μονή αναφέρεται από το έτος 1193. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο ναός (καθολικό μεσοβυζαντινής μονής) οικοδομήθηκε περί τα τέλη του 10ου αιώνα και υπέστη διάφορες μετασκευές και ανακαινίσεις (κυριότερη υπήρξε αυτή του 1670). Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο δεύτερος νάρθηκας και το προστώο στη βόρεια πλευρά, καθώς και το κωδωνοστάσιο με τα μπαρόκ στοιχεία (αρχές 18ου αιώνα).

Στην κορυφή λόφου πάνω από την Κορωνησία βρίσκεται ένα οχυρωματικό έργο της Οθωμανικής Περιόδου (1860), η Κούλια, ενώ σε μικρή απόσταση προς νότον βρίσκονται τα Κορακόνησα, συστάδα νησίδων. Από βορρά προς νότον διακρίνονται ο Άγιος Αντώνιος, το Διαπόρι, ο Βλάχος, η Βουζνάρα και ο Βούβαλος.

Μαγευτική είναι η διαδρομή που συνδέει την Κορωνησία με τη Σαλαώρα, πάνω σε στενή λουρίδα γης («Ράμμα» κατά τους ντόπιους), μήκους 6,5 χλμ.

Τον Αύγουστο στην Κορωνησία πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και η Γιορτή της Σαρδέλας.

Διαβάστηκε 4793 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 02:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.