Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:46 μμ
 
wm small
Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 19:35

Εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου για την 25η Μαρτίου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια εντυπωσιακή εκδήλωση είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην αίθουσα του δημαρχείου Θέρμου στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου. Την εκδήλωση προετοίμασε και παρουσίασε η ΣΤ ΄τάξη του 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Θέρμου υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των δασκάλων της Κ. Πυλαρινού Νεκτάριου και Κ. Σιατήρα Βαΐας. Παρευρέθηκαν οι Ιερείς της περιοχής, ο νυν και ο πρώην Δήμαρχος θέρμου, ο Αντιδήμαρχος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αιτ/νίας, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου και πλήθος κόσμου.

thermo ekdilosi

Η γιορτή ξεκίνησε με την εκφώνηση του παρακάτω επίκαιρου λόγου από τον κ. Πυλαρινό:

Σεβαστοί πατέρες

Κ. δήμαρχε

Κ. Πρώην Δήμαρχε

Κ. Αντιδήμαρχε

Κ. αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κ. Δημοτικοί σύμβουλοι

Κ. Διευθυντά πρωτ/θμιαςΕκπ/σης Ν. Αιτ/νίας

Κ. εκπρόσωποι Των Αρχών και Φορέων του τόπου μας

Αγαπητοί Συνάδελφοι Κυρίες και Κύριοι.  

Ανήκουμε σε μια χώρα που είναι μικρή στο χώρο, αλλά απέραντη στοχρόνο. Είναι μια φλούδα γης και όπως την προσδιόρισε ο Γεώργιος Σεφέρης,

ΕίναιέναπέτρινοακρωτήριστηΜεσόγειοπουδενέχειάλλοαγαθόπαράτοναγώνατουλαού, τηθάλασσακαιτοφωςτουήλιου.

 

Γι΄ αυτόν τον αγώνα του λαού βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να θυμηθούμε,να τον τιμήσουμε, να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές, αλλά καισε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς. Σήμερα, τιμούμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί τομεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, αφού με αυτήν τοέθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Μαζί με την εθνικήμας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικάταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιοτης σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τησκλαβιά. Στην πραγματικότητα, όμως, η Επανάσταση είχε ξεκινήσει ένα μήνανωρίτερα, στο Ιάσιο της Μολδαβίας, με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, που ακολούθησαν την άλωση της Πόλης,οι Έλληνες πίστευαν ακράδαντα ότι είναι οι συνεχιστές όχι μόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και της αρχαίας Ελλάδας κι έτσι απέκτησανσυνείδηση της ιστορικής τους συνέχειας. Επιπλέον, ο λαός μας κατόρθωσε ναμην αφομοιωθεί, αλλά να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα, όπως αυτήεκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του και τη θρησκεία του. Σ΄ αυτόσυνέβαλλαν πολλοί: η Εκκλησία, που υπήρξε «ηκιβωτόςτουΈθνους», ο ρασοφόρος δάσκαλος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός και οι δάσκαλοι του Γένους, οιοποίοι με τα κείμενά τους βοήθησαν στην πνευματική αφύπνιση του Γένους. ΟΡήγας Φεραίος, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο ΆνθιμοςΓαζής και άλλοι Έλληνες διαφωτιστές βρήκαν πρόσφορο έδαφος για ναριζώσει και να βλαστήσει ο σπόρος της λευτεριάς.Χωρίς αμφιβολία, ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος.«Γιατίστοθαύμακιόχιστηλογική,χρωστάειτηνανάστασήτούτοΓένος»,έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτεπροσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν, εκ τωνπροτέρων, καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με ταδιάφορα προεπαναστατικά κινήματα. Ο Κολοκοτρώνης, αυτή η ηγετική μορφήτου αγώνα, γράφει στα απομνημονεύματά του: «Οκόσμος μας έλεγετρελούς.Ημείς, ανδενείμεθατρελοίδενεκάναμετηνΕπανάσταση, διότιηθέλαμεσυλλογισθείδιαπολεμοφόδια, καβαλαρίακαιπυροβολικό».

Επιπλέον, η Ευρώπη, οι Μεγάλεςδυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας ήταν εχθρικές απέναντι στην Επανάσταση.Κι όμως, η μεθοδική προετοιμασία από τη Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες καιοι Αρματολοί, η θέληση και η αγωνιστικότητα του λαού έφεραν το ποθούμενο.

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση», γράφει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του, «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις αλλά ως μία βροχή έπεσε σε όλους  μας  η επιθυμία της Ελευθερίας  μας και όλοι και ο κλήρος και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάναμε την επανάσταση».

Από την Ήπειρο ως το Μοριά και από τη Ρούμελη ως τη Μακεδονία και τανησιά, ξέσπασε η φλόγα της επανάστασης. Ήταν το ξέσπασμα ενός βασανισμένου και ταπεινωμένου λαού. Ο ραγιάς αρματώνεται, γίνεταιασυμβίβαστος αγωνιστής και επαναστατεί απέναντι σ΄ έναν εχθρό που είχε ταπάντα: στρατό, στόλο, χρήματα και τη νομιμότητα του κυρίαρχου. Ηεπανάσταση στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στα νησιά τουΑιγαίου πνίγηκε στο αίμα. Μόνο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα,ο αγώνας πέτυχε και ευδοκίμησε.

Ονόματα όπως: Κολοκοτρώνης, Διάκος, Παπαφλέσας, Καραϊσκάκης,Υψηλάντης, Μπουμπουλίνα, Κανάρης, έχουν μείνει στην Ιστορία ως παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Είναι μορφέςπου πήραν μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του λαού μας. Τοπωνύμια όπως:Δραγατσάνι, Βαλτέτσι, Δερβενάκια, Μανιάκι, Αλαμάνα, Αραπίτσαπεριβάλλονται με το στεφάνι της δόξας, της ηρωικής αντίστασης και της θυσίας. Η άλωση της Τριπολιτσάς, η σφαγή της Χίου, η καταστροφή τωνΨαρών, η έξοδος του Μεσολογγίου αποτελούν κορυφαίες στιγμές του αγώνα,αποτελούν ολοκαυτώματα ψυχών και σωμάτων, που συγκίνησαν όλον τονκόσμο και δημιούργησαν ισχυρό ρεύμα Φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Όμως, ανάλογα με το αίμα που χύθηκε, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικόκράτος περιορίστηκε στα στενά όρια της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδαςκαι των Κυκλάδων. Καταλυτικός παράγοντας για τη μη πραγματοποίηση όλωντων εθνικών στόχων ήταν οι εμφύλιες διαμάχες. Γιατί εκτός από τη φωτεινήπλευρά της Επανάστασης, θα πρέπει να αναφέρουμε και τη σκιώδη πλευρά της,που δεν ήταν άλλη από τη δολερή διχόνοια, ανάμεσα στους πολιτικούς καιστρατιωτικούς, η οποία δίχασε τον τόπο, έβλαψε την επανάσταση και έθεσε σεκίνδυνο την επιτυχία της.

Η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν ταξική, όπως η Γαλλική, αλλά ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητακαι η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.Οι Έλληνες απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως κανείς λαός δεν μένειυπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει.

«Η μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς τοπύρωμα μετριέται και το αίμα»

Τιμώντας, σήμερα, την Επανάσταση του 1821, αναπόφευκτα γίνονταιπαραλληλισμοί με την πρωτόγνωρη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει

περιέλθει η χώρα μας .Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η άλωση της Πόλης, που ήταν η απαρχή της τουρκοκρατίας, δεν προήλθε μόνο από τη στρατιωτική ισχύ των Οθωμανών.

Προήλθε από την κοινωνική αναρχία και αποσάθρωση, την κοινωνικήδιαφθορά και ανισότητα, την εξαθλίωση του δημόσιου βίου, την αναρρίχηση σεαξιώματα φαύλων και ανάξιων ανθρώπων, τη διαφθορά των αξιωματούχων καιτη ηττοπάθεια των αρχόντων. Αλλά και ο στρατηγός Μακρυγιάννης, αυτός οαγνός αγωνιστής της επανάστασης, στα Απομνημονεύματάτου, στηλιτεύειδριμύτατα αντίστοιχες καταστάσεις που επικρατούσαν στις πρώτες δεκαετίεςύπαρξης του Ελληνικού κράτους. Μήπως παρόμοια φαινόμενα δενπαρατηρούνται και σήμερα;

Τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ισχυρή Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώσήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ισχυρά απρόσωπα οικονομικάκέντρα που με αναίδεια διασύρουν την πατρίδα μας και προσπαθούν «να κάνουν στάχτη έναν λαό που είναι αιώνια φλόγα», όπως έγραψε ο Κώστας Βάρναλης. Βέβαια γι΄ αυτήν την οδυνηρή κατάσταση ευθύνονται όλοι, από την κορυφήμέχρι τη βάση της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας. Όλοι όσοινομιμοποίησαν τη διαφθορά, εισήγαγαν έναν αμοραλισμό ξένο προς τα ήθητης ελληνικής κοινωνίας και κατάργησαν παραδοσιακές αξίες πουχαρακτήριζαν τον ελληνικό λαό. Αλλά και όλοι εμείς που προτάξαμε τηνατομικότητα και το προσωπικό συμφέρον έναντι της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς. Όλοι εμείς που ανεχτήκαμε και επιτρέψαμε νακυριαρχήσει η φαυλότητα, η ανομία, η αναξιοκρατία και η ατιμωρησία.

Σ΄ αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, θα πρέπει ναανατρέξουμε και να αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά του ΄21, στο«εμείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, νακρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να αναλογιστούμε «τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει».

Αγαπητοί μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης που κουραστήκατε για να ετοιμάσατε την γιορτή που θα μας παρουσιάσετε σήμερα σε λίγους μήνες θα αποχωρήσετε από την στοργική αγκαλιά του σχολείου μας που σας φιλοξένησε για έξι ολόκληρα χρόνια, θα ήθελα όμως να κρατήσετε βαθιά χαραγμένα στη μνήμη σας τα παρακάτω λόγια: Εσείς που είστε το μέλλον της πατρίδας, εσείς πουμεταφέρετε όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ψυχής ακολουθήστε τησυμβουλή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αδαμάντιου Κοραή. Οπρώτος, ο αγράμματος πρωταγωνιστής της Επανάστασης, στην ιστορική τουομιλία στην Πνύκα προέτρεψε τους νέους να σκλαβωθούν στα γράμματα τους και να δοθούν στις σπουδές τους. Ο δεύτερος με την προστακτική του«δράξασθεπαιδείας» καθιστά σαφές ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνετεελεύθεροι άνθρωποι και όποιος είναι ελεύθερος συλλογάται καλά και άραενεργεί σωστά. Πορευθείτε με όραμα και στόχους στη ζωή σας, προσπαθήστεκαι αγωνιστείτε, με πίστη και αρετή, για την πραγμάτωσή τους, εμπνευστείτεαπό τα ιδανικά του ΄21 και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για να μπορέσει πάλι, χάρη σε σας, να ξαναλάμψει το ελληνικόφως και να κερδίσουμε το σεβασμό που μας αξίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ

Στη συνέχεια οι μαθητές μας παρουσίασαν μια καταπληκτική παράστασημε θεατρικά που κάλυπταν όλη την περίοδο από την Άλωση της Κων/λης έως και την δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους, χορωδιακά και ακουστικά τραγούδια και χορευτικά δρώμενα. Η άψογη σκηνοθεσία των εκπαιδευτικώνκαι η σχεδόν <<επαγγελματική >> ερμηνεία των μαθητών καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους  που έκαναν λόγω για την καλύτερη σχολική εκδήλωση των τελευταίων χρόνων. Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή των τραγουδιών και της μουσικής που πλαισίωναν την εκδήλωση που απείχε πολύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει  να ακούμε σε ανάλογες εκδηλώσεις για τον εορτασμό Εθνικών επετείων.

Στο τέλος της γιορτής χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Θέρμου ο Δήμαρχος Θέρμου και ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αιτ/νίας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Στ΄τάξης, αλλά κυρίως στους εκπαιδευτικούς κ. Πυλαρινό Νεκτάριο και κ. Σιατήρα Βάϊα, που συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές τους την ιστορία και την παράδοση του γένους μας, ζωντανά, μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1564 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.