Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:23 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 20:00

Τι απαντά το Υπ. Υποδομών σχετικά με τους κόμβους της Ιόνιας Οδού στο Μεσολόγγι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη διευκρίνιση πως το Μεσολόγγι θα εξυπηρετείται αποκλειστικά από τον κόμβο της Ιόνιας Οδού στη περιοχή «Ζεστή» και πως στο «Χαλαζιά» έχει απλώς κατασκευαστεί άνω διάβαση, δίνει το Υπ. Υποδομών με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης το Υπ. Υποδομών διευκρινίζει πως οι παρόδιες ιδιοκτησίες – επιχειρήσεις που βρίσκονται επί της εθνικής οδού κοντά στον κυκλικό κόμβο, που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο στη «Ζεστή» με την υφιστάμενη εθνική οδό, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την εθνική οδό λόγο των περιορισμών που υφίστανται.

Αναλυτικά :
Σύμφωνα με τα Συμβατικά Τεύχη, την Περιβαλλοντική Μελέτη και τις Οριστικές Μελέτες Οδοποιίας η σύνδεση της πόλης του Μεσολογγίου με την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ προβλέπεται με έναν ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή «Ζεστή», όπου γίνεται η σύνδεση του Αυτοκινητόδρομου με την υφιστάμενη Ε.Ο Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
Η θέση αυτή του υπόψη Ανισόπεδου Κόμβου που εξυπηρετεί όλες τις κινήσεις Μεσολογγίου, προς και από, Αντίρριο και Ιωάννινα προβλεπόταν πάντα στην συγκεκριμένη θέση χωρίς να υπάρχουν ενστάσεις για αυτήν, καθ” όλη την διαδικασία διαβούλευσης για την έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Εσφαλμένα αναφέρεται, στην εν λόγω ερώτηση, δημιουργία ανισόπεδου κόμβου «Χαλαζιά», διότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει Ανισόπεδος Κόμβος παρά μόνο μία Άνω Διάβαση που ενώνει τις εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου περιοχές για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της πέριξ του αυτοκινητόδρομου περιοχής.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ελληνικό Δη μόσιο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ πρέπει να είναι σε λειτουργική κυκλοφορία μέχρι 31/3/2017 και ολοκλήρωση όλων των εργασιών μέχρι 31/8/2017, που καθιστά ανέφικτη την τροποποίηση του σχεδιασμού του έργου με προσθήκη νέου Ανισόπεδου Κόμβου που προϋποθέτει περιβαλλοντική μελέτη, κήρυξη απαλλοτριώσεων, πρόσθετες οριστικές μελέτες (οδοποιία, υδραυλικά γεωτεχνικά κλπ) καθώς και συμφωνία με τον Παραχωρησιούχο και του κατασκευαστή του έργου.

Εν προκειμένω, ο Ανισόπεδος Κόμβος Μεσολογγίου συνδέεται με κυκλικό κόμβο με την υφιστάμενη Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Η Εθνική Οδός ανήκει στο Βασικό Οδικό Δίκτυο για το οποίο προβλέπονται περιορισμοί στην εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Ο εν λόγω ισόπεδος κυκλικός κόμβος κατασκευάστηκε με προδιαγραφές για την ασφάλεια των χρηστών που κινούνται επί της Εθνικής Οδού και για τον λόγο αυτό προβλέπεται η ύπαρξη στηθαίων ασφαλείας και ιστών οδοφωτισμού. Ο συγκεκριμένος ισόπεδος κυκλικός κόμβος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1000μ. από τον υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο (ΤΕΙ) επί της Εθνικής Οδού Μεσολογγίου και περίπου 640μ. από υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο που εξυπηρετεί την είσοδο από Μεσολόγγι προς το τοπικό οδικό δίκτυο και την έξοδο προς Αντίρριο. Οι ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις εξυπηρετούνται μέσω του τοπικού οδικού δικτύου το οποίο οδηγεί στους δύο προαναφερθέντες ισόπεδους κόμβους επί της Εθνιής Οδού, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των χρηστών.
Όσον αφορά στο αίτημα για σύνδεση των ιδιοκτησιών με την Ε.Ο. μέσω του κυκλικού κόμβου με μία επιπλέον σύνδεση επ” αυτού, κατ” αναλογία με σύνδεση που έχει γίνει στο βόρειο τμήμα του κυκλικού κόμβου, σας ενημερώνουμε ότι η εν λόγω τροποποίηση έγινε προκειμένου να επιτρέπεται έξοδος βαρέων οχημάτων προς τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου που ήδη λειτουργεί στην περιοχή Η γεωμετρία, η μελέτη και ο σχεδιασμός του ανωτέρω ισόπεδου κυκλικού κόμβου δεν επιτρέπουν τη σύνδεση επιπλέον δικτύου (οδός πρόσβασης) στη λειτουργία του.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1176 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.