Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:38 πμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 00:29

Καθιστική ζωή: 5 τρομακτικά πράγματα που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε αλλά πολύ πιο εύκολο να το πιστέψουμε: ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων περνάει σχεδόν ολόκληρη τη μέρα του καθηλωμένος σε ένα γραφείο. 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι ο κόσμος κάθεται αλλά το ότι κάθεται εντελώς παθητικά. Το να καθόμαστε σε μία καρέκλα είναι πολύ εύκολο και ξεκούραστο. Αν χρειαζόταν κόπο δεν θα το επέλεγε όλος ο κόσμος σαν την εύκολη λύση στην κούραση της ορθοστασίας! Εξαιτίας όμως της ευκολίας του, είναι πολύ σύνηθες να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και ό,τι φτάνει τα όρια της υπερβολής μπορεί να αποβεί πραγματικά επιζήμιο για τον άνθρωπο.

Ως αποτέλεσμα ο μέσος άνθρωπος καίει περίπου 120 με 140 λιγότερες θερμίδες ημερησίως συγκριτικά με το 1960, με αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνει το βάρος του. Τι είναι όμως πιο τρομακτικό από αυτό; Οι επιπτώσεις στην υγεία. Με το να κάθεστε όλη μέρα υποβάλλετε το σώμα σας σε πολλές περισσότερες δοκιμασίες απ’ ότι νομίζετε...

1. Μπορείτε να αποχαιρετήσετε τα καλά επίπεδα της χοληστερόλης σας μετά από μόλις 2 συνεχόμενες ώρες σε μία καρέκλα. Στην πραγματικότητα, η στιγμή που θα ακουμπήσετε το σώμα σας στην καρέκλα θα λειτουργήσει σαν διακόπτης σβήνοντας τη σωστή λειτουργία της. Η καύση των θερμίδων μειώνεται αμέσως ενώ η ποσότητα της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης στον οργανισμό σας, ενός ενζύμου που βοηθάει στην κατανομή του λίπους, πέφτει ραγδαία. Το συγκεκριμένο ένζυμο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην μετατροπή των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (την κακή δηλαδή χοληστερόλη) σε λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (καλή χοληστερόλη). Όταν κάθεστε για οκτώ ή και περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα -το μέσο ωράριο εργασίας σε γραφείο- η ικανότητα του ενζύμου να μετατρέπει την κακή σε καλή χοληστερόλη μειώνεται κατά 95%!

2. Οι μύες σας θα πιάνονται και θα πονάτε (όλη την ώρα!) γι’ αυτό φτιάξτε τη στάση του σώματός σας ενώ διαβάζετε αυτήν την παράγραφο. Περιμένετε! Μην μετακινήσετε ακόμη ένα μυ. Απλώς αναρωτηθείτε: νιώθετε καλά με τον τρόπο που κάθεστε; Μήπως γέρνει το κεφάλι σας; Πως έχετε τοποθετήσει τα πόδια σας; Ξέρετε πως ο τρόπος που τοποθετείτε τον βραχίονά σας επηρεάζει τη σωστή ευθυγράμμιση του χεριού σας;
Το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη προσοχής σε αυτά τα πράγματα. Καθίστε καλά ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις να ελαχιστοποιηθούν. Η σωστή στάση του σώματος χρειάζεται δεξιότητα και όπως κάθε δεξιότητα χρειάζεται χρόνο μέχρι να γίνει συνήθεια. Ενώ κάθεστε λοιπόν, το αυτί, ο ώμος και ο γοφός σας θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα όπως και το γόνατο με τον αστράγαλό σας. Η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή ακριβώς όπως πρέπει να είναι και όταν είμαστε όρθιοι.

Μέχρι να κυριεύσετε αυτήν την τεχνική, είναι αναμενόμενο να έχετε συχνότερα πόνο στους μύες, στην πλάτη και τον λαιμό σας ενώ εάν το κεφάλι σας βρίσκεται συνεχώς προς τα κάτω, πιέζοντας το πηγούνι σας προς τα μέσα, είναι πιθανό να παρουσιάσετε και δυσκολίες στην αναπνοή.

3. Έχετε 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνετε παχύσαρκοι. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η διαδικασία καύσης των θερμίδων σας μπορεί να γίνει πιο αργή κι από μία εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα έχετε διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσετε παχυσαρκία εάν κάθεστε για έξι ώρες την ημέρα συγκριτικά με μόλις 30 λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου είναι διπλάσιες από αυτές της παχυσαρκίας.

4. Δεδομένου πως τα συνολικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι χαμηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα. Πέρα από τα επιπλέον κιλά, η συνεχής καθιστική ζωή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη μακροζωία σας, αφού ο κίνδυνος του θανάτου αυξάνεται κατά 40%. Η αδράνεια μπορεί πράγματι να σκοτώσει έναν άνθρωπο και είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες απειλές αυτής της εποχής. 

5. Ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται ραγδαία και πιο συγκεκριμένα κατά 94%! Είναι τρομακτικό αλλά αληθινό. Περίπου 4% των θανάτων ετησίως μπορεί να οφείλεται στην καθιστική ζωή. Από την άλλη, εάν κάθεστε για διάστημα των τριών ωρών μέσα σε μία μέρα μπορείτε να κερδίσετε δύο επιπλέον χρόνια ζωής. 

Τι μπορείτε να κάνετε; 
Φυσικά, μπορείτε να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής στον οργανισμό σας. Εάν λοιπόν η καθημερινή δουλειά σας απαιτεί να βρίσκεστε σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή για 6, 8 ή και περισσότερες ώρες, φροντίστε να κάθεστε έχοντας πάντα σωστή στάση στο σώμα σας. Και τι πρέπει να κάνετε απαραίτητα όταν ξεπεράσετε ένα χρονικό διάστημα στην καρέκλα σας;  Να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διευκολύνετε τις λειτουργίες του οργανισμού σας και ασφαλώς να ξεκουράζεστε. Ένα σύντομο περπάτημα μέσα στον χώρο εργασίας σας μπορεί να λειτουργήσει τρομερά ευεργετικά για το σώμα σας αλλά και για τη διάθεσή σας. Σηκωθείτε, περπατήστε, τεντωθείτε και νιώστε καλύτερα!

Πηγή: bovary.gr

Διαβάστηκε 10596 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.