Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:40 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 15:54

Ερωτήμα Μάριου Σαλμά για τις "Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερώτηση  κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ, κ. Μάριος Σαλμάς μαζί με συναδέλφους του Βουλευτές, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

                                          

«ΘΕΜΑ: Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, λειτούργησαν σε 66 δήμους από όλη την Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 συνεχίζουν να λειτουργούν έπειτα από 4 διαδοχικές παρατάσεις με την τελευταία να λήγει στις 28/02/2017.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος οι οποίοι στον σύνολό τους είναι εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελούν βασικό αρωγό στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, έργο το οποίο έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί παραπάνω από θετικά βάσει της «μελέτης αποτίμησης έργου της δράσης των Κοινωνικών Δομών» που εκπόνησε η εταιρεία REMACO Α.Ε. τον Νοέμβριο του 2015, επιτυγχάνοντας τους αρχικούς στόχους στο 213% (δείκτης 5053 Αριθμός ατόμων ΕΚΟ που ωφελούνται από δράσεις κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης) και στο 188%( δείκτης 5049 Αριθμός ανέργων ΕΚΟ που ωφελούνται από δράσεις ΕΚΤ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν μέσα από τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα υπνωτήρια αστέγων, τις τράπεζες χρόνου και τα γραφεία διαμεσολάβησης, όπως θα γνωρίζετε, αποτελούν τον βασικό κορμό διεκπεραίωσης άλλων συμπληρωματικών προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα όπως το «Επισιτιστικό Πρόγραμμα ΤΕΒΑ» και «ΚΕΑ», αποκομίζοντας και σε αυτό τον τομέα σημαντική εργασιακή εμπειρία.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι καθ΄όλη τη διάρκεια που το υπάρχον πρόγραμμα λειτουργεί με παρατάσεις, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες των εργαζόμενων, οι οποίοι παρότι αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εξ αυτών είναι οικογενειάρχες και παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες, συνεχίζουν με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Οι εν λόγω καθυστερήσεις δημιούργησαν επιπλέον το εξής: Οι επικεφαλείς εταίροι των συμπράξεων, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος (Ασφαλιστικές Εισφορές, Λειτουργικές Δαπάνες, Ασφαλιστική Φορολογική Ενημερότητα), αποσύρθηκαν σταδιακά από το πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα ¨Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας¨ στην πλήρη ανάπτυξή του τον Οκτώβριο του 2015 απασχολούσε 1112 εργαζόμενους σε 256 δομές πανελλαδικά (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Συσσίτια, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια Αστέγων, Κοινωνικοί Λαχανόκηποι, Τράπεζες Χρόνου και Γραφεία Διαμεσολάβησης). Εξαιτίας της αναλγησίας και της κακής διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 28/2 λειτουργούσαν 156 δομές σε 40 Δήμους απασχολώντας 680 εργαζόμενους.          

Δυστυχώς από 1/3/2017 οι Κοινωνικές αυτές Δομές έκλεισαν με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αφήνοντας πάνω από 100.000 ωφελούμενους (άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους) και 680 νέους επιστήμονες άνεργους.

Δεδομένου ότι δεν έχει προβλεφθεί πρόγραμμα γέφυρα για την ομαλή μετάβαση των Κοινωνικών Δομών από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως έχει συμβεί με αντίστοιχα Κοινωνικά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κλπ).

Δεδομένου ότι οι Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας έχουν περιληφθεί στα Π.Ε.Π του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορούν τις ΄΄ Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών’’ , σε ¨Κέντρα Κοινότητας¨ και ¨Δομές Αστέγων¨ και η λειτουργία των διαδόχων αυτών δομών δεν προβλέπεται να είναι έτοιμη πριν τις 1/6/2017.

Δεδομένου ότι το κόστος πανελλαδικής λειτουργίας του προγράμματος για 3 μήνες ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ όπως προκύπτει από την ανάλυση της τελευταίας 4μηνης παράτασης που δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας (1/11/2016 έως 28/2/2017).

Δεδομένου ότι η μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για την αξιοποίηση της εμπειρίας των υφιστάμενων εργαζομένων είναι γενική.

Δεδομένου ότι από 1/3/2017 πάνω από 100.000 ωφελούμενοι συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, άποροι κλπ), παύουν να λαμβάνουν τις παροχές του προγράμματος, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες (σίτιση, στέγαση, φαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση κλπ) τις οποίες κάλυπτε η λειτουργία του προγράμματος

Ερωτάσθαι:

  1. Προτίθεστε να δώσετε παράταση στη λειτουργία του Υφιστάμενου Προγράμματος έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλή μετάβαση το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των Π.Ε.Π;
  2. Προτίθεστε να προβείτε σε σχετική ρύθμιση ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία και τεχνογνωσία του υφιστάμενου προσωπικού όπως έχετε κάνει σε αντίστοιχα προγράμματα του Άξονα 9 του Ε.Κ.Τ (ΚΗΦΗ, ΚΕΔΗΦ, ΣΥΔ) στα οποία δεν έχει γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού;
  3. Προτίθεστε να μην αφήσετε στην τύχη τους, τους 100.000 ωφελούμενους του προγράμματος έως ότου ξεκινήσει η λειτουργία του διαδόχου προγράμματος από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020; Και αν ναι με ποιόν τρόπο;

                                                                                  

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Μάριος Σαλμάς
  2. Ανδριανός Γιάννης
  3. Μπούρας Αθανάσιος
  4. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Αικατερίνη
  5. Καραμανλή Άννα
  6. Γεωργαντάς Γεώργιος
  7. Βαγιωνάς Γεώργιος
  8. Κακλαμάνης Νικήτας
  9. Αθανασίου Χαράλαμπος
  10. Αυγενάκης Ελευθέριος
  11. Κυριαζίδης Δημήτρης
  12. Μπουκώρος Χρήστος
  13. Φωτήλας Ιάσονας
  14. Κασαπίδης Γεώργιος
  15. Σκρέκας Κώστας
  16. Καββαδάς Αθανάσιος»
Διαβάστηκε 801 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.