Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:59 μμ
 
wm small
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 00:46

Φτιάξτε την ωραιότερη λαγάνα που έχετε φάει!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δεν έχετε φτιάξει ακόμα τη δική σας χειροποίητη λαγάνα; Φτιάξτε φέτος την ωραιότερη λαγάνα που έχετε φάει, με τη συνταγή αυτή, και δεν θα ξαναπάρετε έτοιμη!
Υλικά 
1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
100 ml ελαιόλαδο
600 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κ.σ. αλάτι
1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
100 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση
Για την πιο εύκολη και νόστιμη λαγάνα, διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά και βγάζουμε τη ζύμη για τη λαγάνα στον πάγκο. Τη ζυμώνουμε για λίγο ανοίγοντας την και τραβώντας την. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.
Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα. Προσοχή ο φούρνος πρέπει να είναι ή ζεστός και σβηστός ή στους 45 βαθμούς C αλλιώς θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
Την βγάζουμε στον πάγκο, την κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ετοιμάζουμε και τις 3 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
argiro.gr
Διαβάστηκε 1849 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.