Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:47 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 18:08

Η έρευνα και η καινοτομία μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Συνάντηση μελών του ΠΣΕΚ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τη φράση «ξεκινάμε…» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κάλεσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας (ΠΣΕΚ) να συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, σύσκεψη των μελών του ΠΣΕΚ και εκπροσώπων φορέων, κατά την οποία τέθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για την έρευνα και την καινοτομία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Σε αυτό το Όργανο εκφράζουμε τις απόψεις μας όλοι, με τρεις σημαντικούς στόχους: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικής οικονομίας και της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, καθώς και την αύξηση του παραγωγικού πλούτου» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Συνεργαζόμαστε πάνω στον ίδιο σκοπό. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε, θα είμαστε αρωγοί και θα ενσωματώνουμε τα πορίσματά σας στις στρατηγικές που εφαρμόζονται».

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της δημοσίευσης της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομία Δυτικής Ελλάδας, με θέμα «Συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ)» και λίγο πριν την έναρξη των συνεδριάσεών του, στην οποία πρώτη θα συγκροτηθεί σε Σώμα με την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα με τον αναπληρωτή του, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την έναρξη του έργου του.

Μιλώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας τόνισε πως «έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία στην περιοχή μας, με τις διοργανώσεις Patras IQ, με τη Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», ενώ ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Μπούνιας επεσήμανε πως «με τη στενή συνεργασία με τους φορείς θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα».

Κατά τη συνάντηση μίλησαν όλοι οι συμμετέχοντες και υπάρχει η κοινή αντίληψη για συνεργασία όλων σε έναν κοινό σκοπό.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του ΠΣΕΚ: Αγγελόπουλος Γεώργιος, καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Μπουργανός Βασίλειος, Διευθυντής – Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ), Κωστόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Κουμπιάς Σταύρος, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, Σαλάχας Γεώργιος, Καθηγητής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, Αντωνοπούλου Ήρα, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, Καρυδάς Ιωάννης, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, Σιαμπλής Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Κεπενού Ελένη, Στέλεχος Διοίκησης Ιδιωτικής Επιχείρησης, Μιχαλόπουλος Σωτήριος, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Επίσης παραβρέθηκαν: Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Βοηθός Περιφερειάρχη και Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Μπούνιας, Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου, Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, Γιάννης Γαροφαλάκης – ΙΤΥΕ Διόφαντος, Ιωάννης Κουκουβέλας – ΓΕΩΤΕΕ, Παναγιώτης Τσιχριτζής – Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Πέτρος Μαντάς – ΣΕΒΙΠΑ, Κλεομένης Μπάρλος –Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Λίνος Μπλέτσας – ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Νικόλαος Αχιλλεόπουλος – ΕΑΠ, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς και τα στελέχη Νίκος Θωμόπουλος, Βαγγέλης Γεωργίου, Άρης Μαμασιούλας, Ιωάννα Φαναριώτου, Δημήτρης Καραβίδας - Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Λυκούργος Σταματελάτος – Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Σπύρος Παπασπύρου – Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, Μάριος Καρπέτας – Προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βάσω Σταθοπούλου – Γραφείο Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας.

Επιλογή μελών – Αρμοδιότητες

Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ και για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Η θητεία των μελών του (ΠΣΕΚ) είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με την ακόλουθη διαδικασία, με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά.

Η υποστήριξη του ΠΣΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) παρέχεται με εισηγήσεις, μελέτες πεδίου, καταγραφές και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών ή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και συγκριτικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των μελών, αρχικά συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία και εξέτασε τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από την ανοικτή πρόσκληση υποβολής, η οποία και δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο και δικτυακό τόπο της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ.

Ακολούθησε αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από την πενταμελή Επιτροπή, σύνταξη καταλόγου υποψηφίων κατά αξιολογική σειρά. Στον κατάλογο υποψηφίων που συντάσσει η Επιτροπή περιλαμβάνεται τριπλάσιος, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, διπλάσιος αριθμός υποψηφίων του συνόλου των μελών του ΠΣΕΚ. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προέρχονται κατά προτίμηση από τον εθνικό κατάλογο κριτών.

Έγινε η υποβολή Καταλόγου Υποψηφίων από την πενταμελή επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο επιλέγει από αυτόν τους καταλληλότερους και τέλος διορισμός των μελών του ΠΣΕΚ που έχουν επιλεγεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειάρχη.

Διαβάστηκε 606 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.