Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:54 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 18:10

Τι συμβαίνει με τα Φωτοβολταϊκά;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

O Ελληνικός Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, μέλη του οποίου αποτελούν και οι παραγωγοί της Ένωσης Αγρινίου, αποσαφηνίζει ότι παραμένει πιστός στην πρόσφατη συμφωνία των φορέων για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, με ενιαία φωνή. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε στη συνάντηση αντιπροσωπείας των φωτοβολταϊκών παραγωγών με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Βερροιόπουλο. Οι εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών ήταν από την Ομοσπονδία των φ/β οι κ.κ Νίκας, Τσικούρας, Τόκας και Καλοτραπέζης, από τον Ελληνικό Σύλλογο Αγροτικών φ/β ο κ. Τουμπής και από την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας οι κ.κ Παπακυριακού και Μπογδάνης.

Τα θέματα της συνάντησης ήταν αφενός μεν η δραματική κατάσταση στις ταμιακές ροές του Ε.Λ.Α.Π.Ε. αφετέρου δε οι συνθήκες ανομίας και των επιχειρηματικών «πρακτικών», οι οποίες έχουν έντονα παρουσιαστεί στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν η ταμιακή ασφυξία που έχουν υποστεί ο παραγωγοί από φ/β από την μη τήρηση του κανονιστικού πλαισίου, από συμμετέχοντες στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως με έμφαση επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση «η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς, διαχρονικά στις στρεβλώσεις όσον αφορά τον Ε.Λ.Α.Π.Ε., σε αντιδιαστολή με την ταχύτητα λήψης ευνοϊκών κανονιστικών αποφάσεων για άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι παροιμιώδης».

Ο υπουργός κ. Σταθάκης τόνισε απ’ την πλευρά του πως, ως επιπλέον ενέργειες στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας , που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, δρομολογούνται δομικές αλλαγές, καταβολή οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης στην ΔΕΗ και προεξόφληση των καταναλώσεων για το 2017 (συνολικά περίπου 330εκατ ευρώ). Ωστόσο, οι εκ νέου δρομολογημένες ενέσεις ρευστότητας, προς την ΔΕΗ, οι οποίες θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Η λειτουργία της Δ.Ε.Η. όσον αφορά τις πληρωμές της, μέσω του Α.Δ.Μ.Η.Ε. προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε. είναι ήδη, έστω και κατόπιν κάποιων χρόνων, αντικείμενο διερεύνησης της Ρ.Α.Ε. Οι μετέχοντες στη σύσκεψη, με κοινές τους ανακοινώσεις θέτουν προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ κτλ) και ταυτόχρονα καλούν τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σταθμίσει:

1) χωρίς δογματισμούς την κατάσταση των φ/β παραγωγών και την εν γένει επιβίωση των οικογενειών μας,

2) τα αποτελέσματα των επικίνδυνων εταιρικών στρατηγικών που διενεργούνται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,

3) τυχόν σκοπιμότητες ή ακόμα και ενέργειες χειραγώγησης στης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

4) την αμεσότητα και δυναμική των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει ισοτιμία και ισονομία για όλους τους συμμετέχοντες.

Επισυνάπτουμε τις σχετικές ανακοινώσεις των φορέων φωτοβολταϊκών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6 2 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 2 2017

 

Διαβάστηκε 746 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.