Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:40 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 22:59

Οι «ΣΥΝάνθρωποι» κοντά στους ασθενείς και άπορους – Μαζί τους και ο Ναυπάκτιος στρατιωτικός Μάκης Χαλατζούκας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια αξιέπαινη εθελοντική προσπάθεια συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της προσφέροντας βοήθεια και στήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τόσο σε υλικά αγαθά όσο και σε ψυχολογική στήριξη. Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα από τη Ναύπακτο και την Πάτρα που βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, κυρίως καρκινοπαθείς ή οικογένειες που έχουν ζητήματα επιβίωσης. Είναι η ομάδα «ΣΥΝάνθρωποι» που δρα σε πολλούς τομείς, με πρωτεργάτη την Βιβή Παξινού, η οποία, αφού κατάφερε να νικήσει μια σπάνια μορφή καρκίνου, αφιέρωσε το χρόνο της στο συνάνθρωπο.

Έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου του Ρίου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκεί καθημερινά και να βοηθάει τους ασθενείς σε ότι χρειαστούν. Στηρίζει κυρίως μοναχικούς ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν κοντά τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους και βρίσκεται στο πλευρό τους στις δύσκολές στιγμές τους. Επειδή η δράση της μετράει 15 περίπου χρόνια, κατάφερε πλέον να έχει μαζί της και άλλους ανθρώπους και έτσι δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό η εθελοντική ομάδα «ΣΥΝάνθρωποι» που συνεχίζει το έργο της κας Παξινού.

Από την Πολεμική Αεροπορία, ζωγράφος στο νοσοκομείο…

Το τελευταίο διάστημα τη στήριξή του σε αυτό το έργο προσφέρει και ο πολιτιστικός σύλλογος της Μακύνειας Ναυπακτίας. Το μέλος του συλλόγου, Γεράσιμος Χαλατζούκας, Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, αλλά και ζωγράφος, προσφέρει εθελοντικά την τέχνη του στην παιδιατρική μονάδα του Ρίου, ζωγραφίζοντας όμορφες και ευχάριστες παραστάσεις στους τοίχους για να δώσει λίγη χαρά στα παιδάκια που νοσηλεύονται. Έτσι έχει μετατρέψει τους λευκούς, ψυχρούς τοίχους της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παιδιών, της ΜΕΘ Νεογνών, της Παιδιατρικής, αλλά και της Ψυχιατρικής κλινικής, σε πραγματικά έργα τέχνης. Ο κ. Χαλατζούκας παραδίδει και μαθήματα ζωγραφικής στο σύλλογο και έτσι μαζί με τους μαθητές του ζωγραφίζουν τους τοίχους του νοσοκομείου. Οι γιατροί, το προσωπικό, αλλά και οι γονείς και τα παιδάκια που νοσηλεύονται, δέχθηκαν με πολλή χαρά αυτές τις παρεμβάσεις και χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Τα χρώματα και τα υλικά προσφέρθηκαν από το χρωματοπωλείο «Κουνέλης», ενώ η Γέφυρα προσφέρει δωρεάν τις διελεύσεις της ομάδας.

sinanthrwpoi

Βλέποντας το έργο της εθελοντικής ομάδας, εντάχθηκαν σε αυτή και εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Ρίου όπως είναι η Ράνια Καγκελάρη και η Σουζάνα Χόρτη, που μετά τη βάρδια τους συνοδεύουν τους μοναχικούς ασθενείς στις χημειοθεραπείες τους, φροντίζουν για τη γραφειοκρατική διαδικασία ή τους κρατούν συντροφιά στις δύσκολες ώρες τους στο νοσοκομείο. Η ομάδα αποτελείται από 20 περίπου άτομα που μοιράζουν τον ελεύθερο χρόνο τους στους ασθενείς και έχοντες ανάγκη. Επίσης βοηθούν ανθρώπους και εκτός νοσοκομείου, δηλαδή οικογένειες που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη που συγκεντρώνουν από όσους θέλουν να στηρίξουν αυτό το έργο. Και στη Ναύπακτο υπάρχουν πολλές τέτοιες οικογένειες που η αξιοπρέπειά τους δεν τους επιτρέπει να ζητήσουν βοήθεια και δυστυχώς είναι πολλές. Η ομάδα προσπαθεί να τις εντοπίσει και με διακριτικό τρόπο παρέχει τα απαραίτητα αγαθά. Επίσης υπάρχουν και πολλοί που νοσηλεύονται, και με το εξιτήριό τους παίρνουν μαζί τους τρόφιμα και ρούχα από την εθελοντική ομάδα διότι αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.

Ακόμα και νέες μητέρες που φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα πρώτα του ρούχα. Οι «ΣΥΝάνθρωποι» όμως φροντίζουν και γι’ αυτό, ενώ φρόντισαν να προμηθεύσουν και την ψυχιατρική κλινική με κουβέρτες, σεντόνια και μαξιλάρια. Για το Πάσχα η ομάδα ετοιμάζει λαμπάδες για να μοιράσει στα παιδάκια που θα νοσηλεύονται στην Παιδιατρική.  Επιπλέον γίνονται πολλές ημερίδες ιατρικού περιεχομένου καθώς και δωρεάν εξετάσεις σε ασθενείς στην Ιθάκη, στη Ναύπακτο, στη Μακύνεια κλπ., με γιατρούς από το νοσοκομείο του Ρίου που εθελοντικά παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Το ενδιαφέρον από ασθενείς είναι μεγάλο, μέχρι του σημείου να υπάρχει λίστα αναμονής. Αυτό δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε άσχημο σημείο τους πολίτες, που προσπαθούν με οποίο τρόπο μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Οι «ΣΥΝάνθρωποι» και οι γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, αποτελούν μια σανίδα σωτηρίας προς την κατεύθυνση αυτή…

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 1337 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.