Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:29 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 00:48

Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια : Κι από τηγανίτα τίποτα…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το έλλειμμα των υποδομών κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό στη σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας την προηγούμενη εβδομάδα. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το έλλειμμα της Αιτωλοακαρνανίας σε αυτό τον τομέα. Ένα από τα θέματα αυτά ήταν και η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ζήτημα που εκ των πραγμάτων με την ολοκλήρωση του κύριου άξονα του αυτοκινητοδρόμου γίνεται επίκαιρο.

Δεδομένη από όλους η αναγκαιότητα…
Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια το θέμα έχει μπει για τα καλά στην τοπική ατζέντα. Το Υπουργείο έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου, ο αρμόδιος Υπουργός δηλώνει πως μελετά το θέμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την πρόθεση να κάνει μια προκαταρκτική μελέτη για τη χάραξη του δρόμου, εντωμεταξύ έχουμε και υποστηρικτικές στο τοπικό αίτημα δηλώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά στην πράξη δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα χειροπιαστό και συγκεκριμένο. Ούτε καν κάποια ανάθεση για τη μελέτη του ανώριμου αυτού μελετητικά έργου. Ούτε φυσικά και κάποια κατεύθυνση απ΄την οποία θα προκύψει η χρηματοδότηση του έργου.

…αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα;
Αυτό που ξέρουμε σχετικά με τη χρηματοδότηση από τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού Υποδομών, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας αρμοδίου για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ΕΣΠΑ για τέτοιου είδους έργα δεν υπάρχει! Επομένως η χρηματοδότηση μπορεί να αναζητηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δηλαδή με σύμβαση παραχώρησης, ή ενδεχομένως από το Πακέτο Γιούνκερ (στο οποίο πάντως προκρίθηκαν άλλα οδικά έργα, όπως ο άξονας της Κρήτης). Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ξέρουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι το έργο να έχει ανταποδοτικότητα, δηλαδή έσοδα για να μπορέσει να ξεπληρώσει σε εύλογο χρόνο το δάνειο που θα έχει «τραβήξει». Στην περίπτωση ενός οδικού έργου η ανταποδοτικότητα σημαίνει προφανώς διόδια.

Μελέτες και χρηματοδότηση στην Ήπειρο έστω και κατά το ήμισυ
Και ενώ στο Αγρίνιο το ενδιαφέρον για τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ήπειρο για την επέκταση της Ιόνιας Οδού από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά. Εκεί υπάρχει ώριμη μελέτη από τα Ιωάννινα μέχρι το Καλπάκι, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Ηπείρου από την Περιφέρεια η βελτίωση του οδικού άξονα. Ανάλογη δέσμευση πόρων υπάρχει στο ΕΣΠΑ Ηπείρου για τμήμα της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό (από Αμμότοπο μέχρι γέφυρα Καλογήρου). Εντωμεταξύ για την επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά, αλλά και για την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συσκέψεις, ώστε να ξεπεραστεί το χρηματοδοτικό κενό με τη συμβολή Ευρωπαϊκών Τραπεζικών Ιδρυμάτων και κυρίως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τουλάχιστον ας ακολουθήσουμε την Ήπειρο…
Επομένως, για τη περίπτωση της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού φτάνει πια η συζήτηση για την αναγκαιότητα του έργου ή οι υποστηρικτικές για το τοπικό αίτημα δηλώσεις υπουργών και αρχηγών κομμάτων κάθε φορά που συναντιούνται με το δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη… Το παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι μπροστά μας και οφείλουν οι αυτοδιοικητικοί μας τουλάχιστον να το ακολουθήσουν ωριμάζοντας μελετητικά το έργο και πιέζοντας για τη χρηματοδότησή του.
Πάμπολλες φορές ο Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έχει αναφερθεί στο λάθος σχεδιασμό των αυτοκινητοδρόμων, φέρνοντας και το παράδειγμα της Εγνατίας και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τους κάθετους άξονες στις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης. Υπό το πρίσμα αυτό θα μπορούσαν ενδεχομένως όλες οι «εκκρεμότητες» της Ιόνιας Οδού στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και την Ήπειρο να συναποτελέσουν ένα πακέτο ενός δεύτερου παραχώρησης με τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, τη σύνδεση του Πλατυγιαλιού με τον αυτοκινητόδρομο, τη σύνδεση με την Πρέβεζα και την επέκταση μέχρι την Κακαβιά. Και επειδή κάποια έργα στη Ήπειρο φαίνεται πως έχουν έστω και μερική ωριμότητα στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου η Αιτωλοακαρνανία δεν πρέπει να χάσει το τρένο… Σε κάθε περίπτωση, επειδή ως φαίνεται για όλα αυτά τα έργα μιλάμε μάλλον για ένα μεσομακρόθεσμο ορίζοντα λόγω της δυστοκίας στη χρηματοδότηση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ωρίμανση του έργου δεν έχει μπει ακόμη σε στάδιο υλοποίησης!

Δ.Π.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2335 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.