Σάββατο, 30η Μαρτίου 2024  7:25 πμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 00:46

Θέρμο - Ορεινή Τριχωνίδα, το πανόραμα της φύσης και του πολιτισμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Toυ Νίκου Σ.Κωστακόπουλου 

Είναι πράγματι δύσκολο για κάποιον που δεν γνωρίζει το Θέρμο και την ενδοχώρα του στην ορεινή Τριχωνίδα της Αιτωλοακαρνανίας (ή, για να το πούμε αλλιώς, το Απόκουρο, καθότι η περιοχή αυτή συμπίπτει σχεδόν με το αρχαίο Απόκουρο, ή τον σημερινό Δήμο Θέρμου, όπως είναι γνωστός ο τόπος αυτός με τις εναλλακτικές ονομασίες του) – μια περιοχή που απλώνεται σε έκταση 333,7 τ.χμ., λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Λευκάδας, – να πιστέψει ότι υπάρχει τέτοια περιοχή, η οποία να περικλείει τέτοια πληθώρα και ποικίλης μορφής στοιχείων φυσικού κάλλους αρμονικά συνταιριασμένα με αντίστοιχης σημασίας ανθρωπογενή μνημεία, ώστε να δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός της ως «Πανόραμα της Φύσης και του Πολιτισμού».


Κι όμως, υπάρχει η περιοχή αυτή και είναι το ΘΕΡΜΟ στην ολότητά του, δηλαδή η περιοχή που σήμερα ως διοικητική οντότητα συγκροτεί τον Δήμο Θέρμου και η οποία γεωγραφικά ταυτίζεται σχεδόν με το αρχαίο Απόκουρο.
Από τη μία, απαντώνται τα φυσικά στοιχεία σε μεγάλη ποικιλία. Η λίμνη Τριχωνίδα, το οροπέδιο του Θέρμου καθώς και άλλα μικρότερα οροπέδια στην εγγύς του Θέρμου ημιορεινή και λοφώδη κυρίως περιοχή, ο ποταμός Εύηνος και οι παραπόταμοί του Γιδομανδρίτης και Φιδάκια και η κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις πολύμορφες πτυχώσεις του εδάφους του Παναιτωλικού όρους στις κοιλάδες των προαναφερόμενων ποταμών από τον ποταμό Φιδάκια δυτικά ως την Ευηνολίμνη και τα Ναυπακτιακά βουνά ανατολικά και νότια και την κορυφογραμμή στα όρια με την Ευρυτανία βόρεια.

Η πολυποίκιλη γεωμορφολογία της περιοχής και αντίστοιχα η ποικίλη και πλούσια χλωρίδα και πανίδα συναπαρτίζουν από κοινού το σύνολο των στοιχείων εκείνων που δικαιολογούν απόλυτα τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως πανόραμα της φύσης. Ένα πανόραμα με πολλές εκφάνσεις, οι οποίες προσδιορίζονται τόσο από την ποικιλομορφία των τοπίων, τα οποία παρουσιάζονται με διαφορετικό πρόσωπο κάθε εποχή του έτους, όσο και από τα πολλαπλά δείγματα της ανθρώπινης παρουσίας ήπια προσαρμοσμένα στον φυσικό χώρο, είτε παλαιότερα είτε σύγχρονα είναι αυτά, καθώς το καθένα εκπέμπει και ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με το μεγάλο ιστορικό βάρος που φέρει η περιοχή αυτή, το οποίο προσδιορίζεται από την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες τις φάσεις της ιστορικής εξέλιξης της χώρας μας, από τα βάθη της προϊστορίας της έως τις μέρες μας. Δραστηριότητα, η οποία έχει αφήσει έντονο το στίγμα της στην εξέλιξη του πολιτισμού και διακρίνεται αποτυπωμένο στα σημαντικά ανθρωπογενή μνημεία της.

Το Θέρμο αποτέλεσε έδρα της αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών», όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, γενέτειρα του Αγίου των σκλάβων Κοσμά του Αιτωλού, βυζαντινό ψηφιδωτό με τα σημαντικά θρησκευτικά κυρίως μνημεία του αυτής της περιόδου κι ακόμη κιβωτό της ελευθερίας, αφού αυτή η γη φιλοξένησε την αδούλωτη ελληνική ψυχή κατά τη μακραίωνη περίοδο της τουρκικής κατάκτησης, μιας και τα δυσπρόσιτα βουνά του ουδέποτε αποτέλεσαν θελκτικό τόπο για τον Οθωμανό δυνάστη. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία – και δεν είναι μόνο αυτά – που καθιστούν την περιοχή του Δήμου Θέρμου πανόραμα του πολιτισμού.

Μια ματιά στο διαφημιστικό Φυλλάδιο με τίτλο «ΘΕΡΜΟ, Ορεινή Τριχωνίδα, Το πανόραμα της φύσης και του πολιτισμού» – το οποίο εκδόθηκε από τον Δήμο Θέρμου το 2016 και προβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή και στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση, για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στον καθέναν – όπου συμπεριλαμβάνονται αδρομερώς λόγω περιορισμένου χώρου κάποια από τα βασικά θέλγητρα της περιοχής αυτής, μπορεί να πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο για την ορθότητα αυτού του χαρακτηρισμού.

Δεν έχετε παρά να περιηγηθείτε στο Φυλλάδιο μέσα από τον σύνδεσμο που ακολουθεί, για να σχηματίσετε ιδία αντίληψη!!!

http://www.dimosprofile.gr/media/dimos-thermoy/

Διαβάστηκε 2794 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 01:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.