Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:44 πμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 20:01

Προκήρυξη ποιητικού διαγωνισμού : «Ο Αθανάσιος Ραζη – Κότσικας, ο Αρχηγός – ο Ήρωας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Αθανάσιος Ραζη-Κότσικας, ο ένδοξος αρχηγός της Φρουράς των Μεσολογγιτών, μαχόμενος ηρωικά τη νύχτα της Εξόδου κατάφερε να διασώσει πολλά γυναικόπαιδα αλλά όχι και τον εαυτό του…

Η επίσημη ιστορία τον αδίκησε, καθώς κατέταξε το όνομά του στα ψιλά γράμματα. Ωστόσο, στη μνήμη και τη συνείδηση των Μεσολογγιτών αλλά και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια, ο Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας κατέχει ιδιαίτερη θέση.Έτσι, εδώ και τρία χρόνια ο Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής «Διονύσιος Σολωμός»» και το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» καθιέρωσαν μια ετήσια εκδήλωση με πολλαπλές δράσεις με την ονομασία «Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ».Φέτος, η μνήμη του Αρχηγού της Φρουράς θα τιμηθεί από τους συνδιοργανωτές μέσω της διενέργειας ποιητικού διαγωνισμού, απευθυνόμενου στους μαθητές των Λυκείων της Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο: «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ-ΚΟΤΣΙΚΑΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ – Ο ΗΡΩΑΣ»

Καταληκτική προθεσμία υποβολής του έργου των μαθητών είναι η 15η Μαρτίου 2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή οι μαθητές μπορούν να προσκομίσουν είτε να αποστείλουν τα ποιητικά τους έργα στη γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος».

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης των Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών) της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος.
2. Το ποίημα πρέπει να αποτελεί πρωτότυπη, αυστηρά προσωπική δημιουργία του μαθητή και να είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.
3. Δεν πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευθεί συνολικά ή μέρος του στον τύπο είτε σε ποιητική συλλογή είτε στο διαδίκτυο.
4. Η μορφή του μπορεί να είναι είτε ελεύθερη είτε ομοιοκατάληκτη.
5. Το ποίημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τους 50 στίχους.
6. Θα πρέπει να παραδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή (cd), με στοιχεία 14 στιγμών, σε γραμματοσειρά Calibri και διπλό διάστιχο αλλά και σε τέσσερα (4) αντίγραφα μέσα σε σφραγισμένο φάκελο.
7. Το κάθε αντίγραφο θα φέρει στο υποσέλιδο μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζομένου και σε καμιά περίπτωση το πραγματικό του όνομα.
8. Σε δεύτερο φάκελο, που στη θέση του αποστολέα θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα αποστέλλονται και τα πλήρη στοιχεία του. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, e-mail και τα στοιχεία του σχολείου του.
9. Τα παραπάνω (ποίημα σε τέσσερα αντίγραφα, cd και φάκελο με τα αληθή στοιχεία) θα αποσταλούν στη γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
Το ψευδώνυμο του κάθε διαγωνιζόμενου θα πρέπει να είναι μονολεκτικό και στα ελληνικά, π.χ. Νεφέλη, Δαναός, Άστρο, Αγέρι, Δανάη, κ.ά.)
• Μέσα στον φάκελο που θα αποσταλεί στην «Διέξοδο» με αποστολέα μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζομένου και την διεύθυνση του αποστολέως, θα περιέχεται και ένας δεύτερος σφραγισμένος φάκελος που στη θέση του αποστολέα θα αναγράφεται επίσης μόνο το ψευδώνυμο. Μέσα σε αυτόν τον δεύτερο φάκελο θα περιέχονται τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, e-mail και τα στοιχεία του σχολείου του).

Η ταχυδρομική διεύθυνση που θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», Ραζή-Κότσικα 23, Μεσολόγγι, ΤΚ 30200 με την ένδειξη : Για τον ποιητικό Διαγωνισμό «Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας ο Αρχηγός-ο Ήρωας» και σε καμία περίπτωση το όνομα του διαγωνιζόμενου. Οι φάκελοι θα παραδοθούν από τους συνδιοργανωτές σε συμβολαιογράφο και θα ανοιχτούν παρουσία εκπροσώπων τους μετά τη βαθμολόγηση των ποιημάτων. Η Κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τέσσερις κριτές πανελλήνιας αναγνώρισης στην ποίηση και τη μουσική.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Βάσει βαθμολογίας θα ανακηρυχθούν τρεις νικητές, οι οποίοι θα βραβευθούν στην εκδήλωση της Ημέρας του Αρχηγού, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου 2017.
Οι τρείς πρώτες εργασίες που θα βραβευτούν θα μελοποιηθούν από συνθέτες και οι συνθέσεις θα ακουστούν σε συναυλία της Φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός» που θα διοργανωθεί για την αντίστοιχη εκδήλωση της επόμενης χρονιάς.
Ο πρώτος των βραβευμένων θα λάβει έπαινο και χρηματικό βραβείο 500 ευρώ.
Ο δεύτερος και ο τρίτος θα λάβουν έπαινο.

Σημείωση:
Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές, εάν το επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν υποστηρικτικό υλικό για τον Αθανάσιο Ραζη-Κότσικα στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου». Για οποιαδήποτε διευκρινιστική πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της «Διεξόδου» (26310 51260), στα γραφεία του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» (2631051481, 6977141857, 6987057058) και στην υπεύθυνη φιλόλογο της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης κα Μαρίνα Κατσάνου (6984 528061).

Διαβάστηκε 1637 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.