Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:55 μμ
 
wm small
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 18:16

Ορεινό Θέρμο: Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της Χούνης στο φαράγγι του Γιδομανδρίτη (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της Χούνης στο φαράγγι του Γιδομανδρίτη βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου ανατολικά του οικισμού Αμπέλια Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης παραπλεύρως του δρόμου προς Άγιο Θεόδωρο.

Ο καταρράκτης προσεγγίζεται από τον δρόμο που οδηγεί από το Θέρμο προς Αμπέλια – Κοκκινόβρυση, αφού ακολουθήσουμε μετά τη διασταύρωση του δρόμου, στο 18ο χμ., τη διακλάδωση αυτού που οδηγεί στον Άγιο Θεόδωρο. Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων μετά τη διασταύρωση σταματάμε στο πρώτο ρέμα, αυτό της Λιάκουρας – τμήμα του οποίου αποτελεί και ο εν λόγω καραρράκτης – που συναντάμε λίγο πριν τον εγκαταλειμμένο συνοικισμό της Στουρνάρας, που βρίσκεται αριστερά του δρόμου.
Για να φτάσουμε ως τον καταρράκτη απαιτείται δεκάλεπτη πεζοπορία σε ανάβαση είτε μέσω του ρέματος είτε, για κάπως πιο ομαλή πορεία, μέσω μονοπατιού που οδηγεί εκεί διερχόμενο παράλληλα με το ρέμα και ανατολικά αυτού προς την πλευρά της Στουρνάρας.

Το εν λόγω ρέμα πηγάζει από την ελατοσκρπή κορυφή Λιάκουρα, την ψηλότερη κορυφή που σχηματίζεται σε αντέρεισμα του Παναιτωλικού όρους – το οποίο ξεκινάει από την κορυφή Δίκορφο (πρώην Κοκορέχι) και καταλήγει στη θέση Διποταμιά, όπου είναι η συμβολή του Κοσινορέματος, του δεύτερου κύριου κλάδου του Γιδομανδρίτη, στον κύριο κορμό του ποταμού – και καταλήγει, πλατανοσκέπαστο στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του και διά μέσω βατού σχετικά εδάφους, στην Κοιλάδα των Νεράιδων στον Γιδομανδρίτη. Το μοναδικό τμήμα που το ρέμα γίνεται απροσπέλαστο είναι αυτό που αναφέρεται στον καταρράκτη της Χούνης, το οποίο μπορεί να προσπεράσει από την ανατολική πλευρά όποιος θα ήθελε να ολοκληρώσει την ανάβαση του ρέματος ως πάνω από τον καταρράκτη.

Ο εν λόγω καραρράκτης σχηματίζεται στο άνω μέρος της ανατολικής απόληξης της εντυπωσιακής γκρεμώδους περιοχής της Χούνης. Η Χούνη είναι μια αρκετά εκεταμένη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο ακολουθίες στητών βράχων, κάθετων στο έδαφος, που διατρέχουν την πλαγιά σε όλο το μήκος της, ξεκινώντας από την κορυφή Μετερίζι και καταλήγοντας στο ενδιάμεσο περίπου της πορείας του ρέματος της Λιάκουρας, σχηματίζοντας ένα “ποτάμι” από χαλιάδες ανάμεσά τους.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, όπου το ρέμα συναντάει την ακολουθία των βράχων και το νερό αναγκάζεται να τα υπερπηδήσει από ύψος πολλών μέτρων, σχηματίζεται το υπερθέαμα του καταρράκτη της Χούνης. Ένα υπερθέαμα που αξίζει να το απολαύσει κανείς, ειδικά τη χειμερινή περίοδο που ο καταρράκτης είναι ενεργός και με αρκετό μάλιστα νερό, καθώς στο εν λόγω ρέμα δεν υπάρχει ροή νερού την καλοκαιρινή περίοδο

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

e-nafpaktia.gr

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 4849 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 01:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία