Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:05 πμ
 
wm small
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 18:12

Παναγιώτης Κονίδας: Ο Ναυπάκτιος που καθιέρωσε τον γύρο στην Αϊόβα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΣΙΟΥΞ ΣΙΤΥ. ΑΙΟΒΑ. Ο ομογενής κ. Παναγιώτης Κονίδας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Opa Time» στην πόλη Σίουξ Σίτυ της Αϊόβα, καθιέρωσε τον ελληνικό γύρο ως ένα από τα πλέον προσφιλή εδέσματα στην πόλη των 82 χιλιάδων κατοίκων. Η τοπική αμερικανική εφημερίδα «Sioux City Journal» είχε εκτενές δημοσίευμα αφιερωμένο στον κ. Κονίδα με φωτογραφία του την οποία δημοσιεύουμε στον «Ε.Κ.» με την ευγενική άδεια της εφημερίδας.

Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της επικαλείται τη φράση του κ. Κονίδα πως «ένας γύρος την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» και υπογραμμίζει ότι μελέτες έχουν δείξει πως η Μεσογειακή δίαιτα η οποία αποτελείται από οπωροκηπευτικά όπως φρούτα και λαχανικά, είδη ολικής αλέσεως, όσπρια και καρύδια, καθώς επίσης και υγιεινά λίπη μπορεί να είναι το κλειδί καλής υγείας.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Παναγιώτης Κονίδας, εξέφρασε κατ’ αρχήν τις ευχαριστίες του «για το τηλεφώνημα και το ενδιαφέρον του ‘Ε.Κ.’» και μας είπε ότι κατάγεται από τη Ναυπακτία. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθα τον Νοέμβριο του 1989 και με έφεραν εδώ οι θείοι μου οι οποίοι έχουν κι εκείνοι εστιατόριο αμερικανικού τύπου στο οποίο σέρβιραν πρόγευμα, γεύμα και το βραδινό. Κι έτσι εργάσθηκα και ασχολήθηκα με τα εστιατόρια», πρόσθεσε.

Το εστιατόριο του «’Opa Time’ το ξεκίνησα πριν από εφτά χρόνια και δόξα τω Θεώ πηγαίνει πολύ καλά». Βασικά ο κ. Κονίδας διαδίδει και καθιερώνει τον γύρο στους Αμερικανούς συμπολίτες μας στην περιοχή.

Είπε ότι «ο γύρος είναι η μεγάλη προτίμηση των πελατών αν και έχουμε και ποικιλία φαγητών. Τον γύρο τον αγοράζουμε από την εταιρεία ‘Κρόνος’ του Σικάγου αλλά τον ψήνουμε εμείς στον κύλινδρο. Ομως δεν τον βάζουμε κατευθείαν στην πίτα όπως γίνεται σε άλλα εστιατόρια. Εχουμε μία δική μας διαδικασία, τον βάζουμε πάνω στον ψήστη και βγάζουμε το λίπος αλλά όχι τελείως διότι μετά σκληραίνει, έχουμε έναν δικό μας τρόπο που διατηρεί την νοστιμιά του». Εξήγησε πως «αν τον γύρο τον βάλει στην πίτα απευθείας από τον κύλινδρο είναι ψημένος από έξω άλλα άψητος από μέσα».

Σχετικά με το αν υπάρχουν εκεί Ελληνες, υπογράμμισε πως «έχουμε περίπου πενήντα οικογένειες, υπάρχει η κοινότητα της Αγίας Τριάδος», ενώ στην ερώτηση αν οι ομογενείς πηγαίνουν στο εστιατόριό του για γύρο, απάντησε θετικά. «Ναι, αρκετοί με προτιμούν δεν έχω παράπονο».

Ο κ. Κονίδας είναι νυμφευμένος με την Ελένη και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο ο οποίος πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο και την Φρόσω η οποία πηγαίνει στο Λύκειο». Για τον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «είναι πασίγνωστος» κι εκείνος τον διαβάζει «στο κομπιούτερ» όπως ανέφερε.

Στην Φωτο του άρθρου ο κ. Πίτερ Κονιδάς ιδιοκτήτης του εστιατορίου Opa Time που καθιέρωσε τον γύρο στο Sioux City της Αϊόβα. Φωτογραφία: Sioux City Journal.

Πηγή:www.ekirikas.

e-nafpaktia.gr

 

Διαβάστηκε 2834 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.