Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:47 πμ
 
wm small
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 17:59

Η Βυρωνική Εταιρεία τίμησε τον Βέλγο φιλέλληνα Jimmy Jamar

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της

Στην κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, η Βυρωνική Εταιρεία του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου , πραγματοποίησε εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία, η οποία μάλιστα συνέπεσε και με την ημέρα γενεθλίων του Λόρδου Βύρωνα (22 Ιανουαρίου 1788), πριν 228 χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας την οποία ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Πατήρ Επιφάνιος.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, προλόγισε την εκδήλωση και μετά τις καθιερωμένες ευχές για την Νέα Χρονιά, μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου Βέλγου φιλέλληνα, Jimmy Jamar, ο οποίος έχει κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του οργανώνει στις Βρυξέλλες μια μεγάλη συναυλία με την ονομασία «12 ώρες για την Ελλάδα», με την βοήθεια και την συμμετοχή τραγουδιστών και μουσικών. Από τα εισιτήρια συλλέγει τα χρήματα τα οποία προορίζονται για την θέρμανση των σχολείων στον Έβρο και τους υπόλοιπους νομούς της Θράκης. Εφέτος, για πρώτη φορά, κατόπιν της περσινής επίσκεψης του στην Βυρωνική Εταιρεία, όπου παρουσίασε και το βιβλίο του «Επιστολές στον Λόρδο Βύρωνα», προσέφερε από 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης στο «Δημητρούκειο» Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο και στο Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα».

Για όλην αυτή την φιλελληνική δράση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Βυρωνικής Εταιρείας τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Μέλος της.

Ο Jimmy Jamar, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την Βυρωνική Εταιρεία για την τιμή και δήλωσε λάτρης του Μεσολογγίου και του Λόρδου Βύρωνα.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κ. Μιχάλης Πολίτης, ο οποίος έχει μεταφράσει το βιβλίο τού Jimmy Jamar «Επιστολές στον Λόρδο Βύρωνα». Ο καθηγητής μίλησε με θέμα: «Ο φιλέλληνας, Jimmy Jamar, μέσα από την ματιά του μεταφραστή του». «Η ομιλία του ήταν βαθειά συγκινητική, καθώς υπάρχει προσωπική φιλία των δυο Ανδρών, πράγμα που του επέτρεψε να περιηγηθεί με πιο άμεσο τρόπο στην ανάλυση της προσωπικότητας του συγγραφέα.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η Βιβλιοθηκονόμος – Αρχειονόμος της ΒΕΜ, Χριστίνα Τσεκούρα, ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό μαγικό ταξίδι στην Χρυσή Εποχή του Ελληνικού Τραγουδιού. Ακούστηκαν και σιγοτραγουδήθηκαν από το ενθουσιασμένο ακροατήριο τραγούδια που αγαπήθηκαν και έγιναν διαχρονικά. Σ’ αυτό το ταξίδι πρωταγωνιστές ήταν ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νικόλας Καραγκιαούρης, με την εκφραστική  και εξαιρετική ερμηνεία του και ο δεξιοτέχνης πιανίστας, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Στο τέλος, ένας χείμαρρος χειροκροτημάτων επιβράβευσε τους δύο καλλιτέχνες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Βυρωνικής Εταιρείας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αντιπεριφερειάρχης,  Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο Πρόεδρος του ΠΚ, Δημήτρης Μπουσμπουρέλης, η Αντιπρόεδρος Σοφία Λαναρά, ο πρ. Δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ντίνος Γιαννόπουλος και Γιάννης Γυφτογιάννης, ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ, Σωτήρης Κωτσόπουλος με την σύζυγό του, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Θανάσης Σπυρόπουλος , που ήταν και ο τυχερός με το φλουρί της πίτας, ο συγγραφέας Γεώργιος Κοκοσούλας, εκπρόσωποι άλλων  Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

JIMMY JAMAR-PITA-2017 004 JIMMY JAMAR-PITA-2017 034 MOV_0153

Διαβάστηκε 1503 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.