Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:36 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 19:41

Αβέβαιο μέλλον χωρίς πολιτισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άρθρο του Κωνσταντίνου Χειμώνα

Εισερχόμεθα στο 2017 εν μέσω συμπληγάδων , (ήτοι οικονομική κρίση, προσφυγική κρίση, περιφερειακή κρίση – δηλώσεις Ερντογάν, τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος της Τουρκίας –  εμπόλεμη ζώνη Συρίας- Κυπριακό )  και εν μέσω συνεχούς πολιτικής  αντιπαράθεσης στο εσωτερικό  η οποία έχει σαν στόχο ή την διατήρηση της εξουσίας ή την κατάληψή της.

Ο πρόλογος μας είναι στο μυαλό όλων μας. Και στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις μας. Που βεβαίως μας προκαλούν σύγχυση και ανησυχία για τα μελλούμενα.
Ως φαίνεται όμως από δηλώσεις και αντιδηλώσεις το πολιτικό σύστημα παρότι σ΄ όλες τις εκφάνσεις του διαπιστώνει την τραγικότητα της κατάστασης η οποία απαιτεί τη μέγιστη συναίνεση αυτή τη στιγμή προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει τη θέση του , προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες του αντιπάλου και έτσι να προσελκύσει τους δυστυχείς ψηφοφόρους που χρόνια τώρα υφίστανται τα δεινά εξαιτίας της ανικανότητας του.
Όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν ο πολιτικός λόγος είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις επιλογές μας εκφράζονταν από  πολιτικούς  με συγκεκριμένο   πολιτικό προσανατολισμό που προσδιόριζε και τους ταξικούς χώρους που εξυπηρετούσαν ή αν θέλετε έδινε και το στίγμα αυτών που επαγγέλονταν .
Μιλάμε για την εποχή που η χώρα μας ήταν εκτός της δίνης όλων αυτών των πλαισίων στήριξης που τελικά με το πρόσχημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μας οδήγησαν στα γρανάζια του διαρκούς δανεισμού και της συνεχούς εξάρτησης.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, τα περίφημα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, τα πλαίσια στήριξης 1,2,3,4 , πακέτα Ντελόρ κ.λ.π  που μεταφράζονταν σε δισεκατομμύρια , είτε κατέληξαν στις τσέπες ορισμένων και ακολούθως εξήχθησαν σε ξένες Τράπεζες , είτε  κατέληξαν σε κάποια αόρατη μαύρη τρύπα  χωρίς μέχρι σήμερα το σύστημα εξουσίας να μας το αποκαλύψει
Πάμε λοιπόν στο 2017 με την μαύρη τρύπα να εξακολουθεί να απορροφά το αίμα όλων μας , μισθωτών ,συνταξιούχων , ελευθέρων επαγγελματιών και να δημιουργεί στρατιές ανέργων και φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό .
Η επιβίωσή μας  λοιπόν εξαρτάται από το συνεχή δανεισμό και από τις δεσμεύσεις μας  για να επιτευχθεί αυτός . Τα υπόλοιπα που μας σερβίρουν για δήθεν ανάκαμψη και άλλο μίγμα πολιτικής είναι για ίδιον όφελος.
Και για να στηρίξω τα λεγομενά μου σας παραπέμπω σ΄όλες αυτές τις κινήσεις των περιφερομένων πολιτικών από την μία άκρη του πολιτικού συστήματος  στην άλλη , που μας θυμίζει την περίφημη ρήση του Παρασκευά Αυγερινού περί δεξιόστροφων αριστεροφανών πολιτικών.
Και τελειώνοντας  μπαίνω στον πειρασμό να σας δώσω μια ανάγλυφη εικόνα του χθές για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν το σύνολο  σχεδόν των κατοίκων της περιοχής μας ασχολούνταν με την καπνοκαλλιέργεια. Μια οικογενειακής μορφής απασχόληση, όπου συμμετείχαν όλοι. Αυτή η δραστηριότητα έδινε στον παραγωγό και κατ΄επέκταση στην οικογένεια  ένα σεβαστό ποσό το οποίο μοιράζονταν κατ΄έτος ως εξής : Μέσω των γεωργικών συνεταιρισμών που ηπήγετο  ο έλεγχός  τους στην Αγροτική Τράπεζα , ο παραγωγός ελάμβανε πρίν τις γιορτές των Χριστουγέννων έναντι της αξίας της παραγωγής του καπνού το περίφημο πλασματικό δάνειο, ακολούθως κατά τον ίδιο τρόπο ελάμβανε τον μήνα Μάρτιο το καλλιεργητικό  δάνειο και τον μήνα Αύγουστο ελάμβανε την εξόφληση από την αξία της παραγωγής του. Περαιτέρω τον μήνα Σεπτέμβριο για να συμπληρωθεί το εισοδημά του ασχολούνταν σχεδόν όλοι με τη συλλογή των ελαιών και όσοι δεν είχαν προέβαιναν και στην καλλιέργεια λαχανικών. Η οικονομία λοιπόν στηρίζονταν στην εργασία η οποία έδινε απασχόληση σ΄όλη την οικογένεια και προσέφερε γενικότερα στην οικονομία με παραγωγή προϊόντων και μάλιστα εξαγώγιμων.
Σήμερα λοιπόν που οι άδειες της καπνοκαλλιέργειας έχουν εξαγορασθεί και η οικογένεια  λαμβάνει την ισχνή πρόσκαιρη επιδότηση  τα παιδιά  παραμένουν άνεργα και  δεν γνωρίζουν όχι τον τρόπο καλλιέργειας  αλλά ούτε και τον χώρο που βρίσκονται οι ιδιοκτησίες των γονέων τους τις οποίες εκμεταλλεύονται ελάχιστοι μεγαλοκαλλιεργητές. Στα δε υπόλοιπα προϊόντα ελιά κ.λ.π. η κατάσταση είναι τραγική εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών των εμπόρων και μεσαζόντων που μετά την απαξίωση και σχεδόν κατάργηση των συνεταιρισμών που ασκούσαν  παρεμβατική εμπορία βοηθώντας έτσι το ανέβασμα των τιμών , έχουν φθάσει στο σημείο να απαξιώνουν συνεχώς την καλλιέργεια της ελιάς ,ιδίως της βρώσιμης .
Πάμε λοιπόν στο 2017 αναπολώντας το παρελθόν το οποίο δεν είχε τις δεσμεύσεις που μας έκαναν αποικία. Και που δυστυχώς ότι κι αν μας λένε οι κυβερνώντες ένθεν και ένθεν το μέλλον ενός λαού είναι αβέβαιον χωρίς πολιτισμό γενικώς και ειδικότερα χωρίς πολιτικό πολιτισμό . Και επειδή πολιτισμός είναι η παράλληλη ανάπτυξη των αξιών και αξία είναι κάτι που μας ευχαριστεί και έχει καθολικόν κύρος όπως μας εδίδασκε ο καθηγητής μας στο Λύκειο κ. Φώτης Στεργίου το μέλλον  μας προδιαγράφεται αβέβαιον   χωρίς την ανάπτυξη των  αξιών της συνύπαρξης, της εθνικής ομοψυχίας,  της σεμνότητας, της αλληλεγγύης, της αλήθειας, της αξιοπιστίας και της σταθερότητας των ιδεών .

* Ο Κων/νος Χειμώνας είναι  Συμπαραστάτης του Δημότη στο  Δήμο Αγρινίου

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2287 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.