Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:43 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 18:23

Μια συζήτηση στη Νέα Υόρκη με τον διεθνούς φήμης Ναυπάκτιο ωρολογοποιό Αλκη Κωτσόπουλο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Ελληνικής καταγωγής αλλά κάτοικος Νέας Υόρκης για το περισσότερο μέρος της ζωής του Αλκης Κωτσόπουλος συχνά αναφέρεται με τα θερμότερα λόγια από τους συλλέκτες ρολογιών στη Νέα Υόρκη για την εκπληκτικού επιπέδου εργασία που προσφέρει.!Περισσότερο γνωστός ως ο επίσημος ωρολογοποιός της  A. Lange & Sohne στην Αμερική, ο Αλκης είναι υπεύθυνος για όλα τα ρολόγια που φτάνουν στο εργαστήριό του στην 515 Madison Avenue σε ένα ουρανοξύστη χτισμένο με Art Deco επιρροές στην καρδιά του Manhattan.!!

Alkis Kotsopoulos watchmaker 6

Ερώτηση: Αλκη πες μας λίγο για τον εαυτό σου, πως κατέληξες να γίνεις ωρολογοποιός;

!ΑΛΚΗΣ: Γεννήθηκα σε ένα μικρό ορεινό χωριό στην Ελλάδα με το όνομα Πλάτανος, και έζησα εκεί μέχρι τα 15 μου χρόνια. Ο ηλεκτρισμός έφτασε στο χωριό μόλις τρία χρόνια μετά τον ερχομό μου στη Νέα Υόρκη το 1970.!!Από νεαρή ηλικία έδειξα ενδιαφέρον για όλα τα μηχανικά πράγματα. Αυτό ξεκίνησε όταν ο θείος της μητέρας μου ήρθε να μείνει μαζί μας.

Alkis Kotsopoulos watchmaker 1

Επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει μετά την συνταξιοδότησή του μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην Αμερική.!

Ανάμεσα στα πράγματα που έφερε μαζί του ήταν τρία ρολόγια ξυπνητήρια και ένα μικρό μεταλλικό σφυρί. Η λαβή του σφυριού ξεβίδωνε για να αποκαλύψει στο εσωτερικό του τρία μικρά κατσαβίδια το ένα μέσα στο άλλο.!!Ήμουν 8 χρονών και αυτό το μικρό εργαλείο με συνεπήρε.!Κανείς άλλος στο χωριό δεν είχε κάτι τόσο απίστευτα μοναδικό.!Τα κατσαβίδια μαζί με τα ρολόγια μου ενέτειναν την περιέργεια στο έπακρο.!Αυτά τα κατσαβίδια και αυτά τα ρολόγια είχαν φτιαχτεί μόνο για μένα.!!Άλλο ένα πράγμα που έβρισκα ενδιαφέρον ήταν ο ηλεκτρισμός, ο οποίος δεν υπήρχε καν στο χωριό μας. Ο θείος της μητέρας μου μας έλεγε για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που αναβόσβηναν και ήμουν αποφασισμένος να βρω ένα τρόπο να το κάνω και εγώ.!

Alkis Kotsopoulos watchmaker 8

Μετά σκέφτηκα τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει το τικ-τακ του ρολογιού (αργότερα έμαθα ότι ευθύνεται ένα μεταλλικό εξάρτημα που λέγεται περόνη).!Συνέδεσα ένα καλώδιο στον μηχανισμό και ένα άλλο κοντά στον δρομέα-περόνη ώστε να ανάβουν και να σβήνουν με το τικ-τακ του ρολογιού.!Το Χριστουγεννιάτικο μας δέντρο ήταν στο επίκεντρο του χωριού και όλοι ερχόταν στο σπίτι μας για να το δουν.!!

Alkis Kotsopoulos watchmaker 3

SJX Ερώτηση: Πολλοί Αμερικανοί συλλέκτες αναφέρονται σε εσένα με μεγάλο σεβασμό με τον προσδιορισμό “Ο Καλύτερος” όταν θέλουν να σε περιγράψουν, πως κατάφερες να γίνεις ο de facto ωρολογοποιός που όλοι θέλουν να πάνε σε αυτόν;

!ΑΛΚΗΣ: Μετά τον ερχομό μου στην Αμερική και τελειώνοντας το σχολείο προσπάθησα να κάνω διάφορες δουλειές για ζήσω. Ήταν τότε που ο ξάδερφος μου Δημήτριος που ήταν προϊστάμενος ωρολογοποιός με ενέπνευσε να φοιτήσω σε μια σχολή ωρολογοποιίας. Έτσι γράφτηκα στην σχολή της εταιρίας  Bulova στη Νέα Υόρκη και όταν αποφοίτησα άρχισα να εργάζομαι για την Longines.!!!

Alkis Kotsopoulos watchmaker 10

To 1985 έγινα ελεύθερος επαγγελματίας τότε ήταν που αποκόμισα την περισσότερη εμπειρία εργαζόμενος για την Cartier τόσο στα σύγχρονα όσο και στα παλαιότερα μοντέλα τους, το ίδιο και για την Audemars Piguet και την Vacheron Constantin και αργότερα για την Breguet και την Chopard. Επίσης εργάστηκα για την Patek Philippe και την Rolex. Τότε ήταν που είχα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε πολλά παλαιότερα ρολόγια και μηχανισμούς και να κερδίσω σε εμπειρίες δουλεύοντας σε πολυπλοκότερους μηχανισμούς.!!

Alkis Kotsopoulos watchmaker 2

SJX ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις μια μακρά σχέση με την Lange, πως συνέβη αυτό; 

ΑΛΚΗΣ: Εργαζόμουν για ένα κοσμηματοπωλείο με το όνομα Cellini και αφού ήταν από τα πρώτακαταστήματα που αντιπροσώπευαν την Lange στην Αμερική πολλές φορές μου ζητούσαν να κάνω μικροαλλαγές, η Lange ρώτησε ποιός έκανε αυτές τις επεμβάσεις και η Cellini απάντησε ότι ήμουν εγώ.!!Η Lange τότε με κάλεσε στο Glashutte τον Οκτώβριο του 1997. Εκεί μετά από μια περίοδο επιτυχημένης εκπαίδευσης στο εργοστάσιο κατασκευής επέστρεψα με την πιστοποίηση και άρχισα την σχέση μου με την Lange. Μου είχαν πει ότι θα ήμουν ο πρεσβευτής της εταιρίας στην Αμερική, ένα πολύ σοβαρό γεγονός για μένα.!!!

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

SJX ΕΡΩΤΗΣΗ: Σαν ωρολογοποιό τι σε ενθουσιάζει περισσότερο σ΄ αυτό το επάγγελμα;

!ΑΛΚΗΣ: Χαίρομαι με την πρόκληση του να κάνω τους μηχανισμούς να δουλεύουν άψογα.!Αρχικά είναι η διερευνητική εργασία για να προσδιορίσεις το πρόβλημα που υπάρχει. Συχνά θα πρέπει να αποσυναρμολογήσεις ολόκληρο τον μηχανισμό είτε για να φτιάξεις το πρόβλημα είτε για να γίνει η συντήρηση του. Έπειτα έρχεται η συμπλήρωση των πέρα των 200 κομματιών πολλές φορές που αποτελούν τον μηχανισμό. Υπάρχει μια αίσθηση κατορθώματος κάθε φορά που ένα ρολόι δουλεύει με την απαιτούμενη ακρίβεια.!!

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

SJX ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιός μηχανισμός παλαιότερος ή νεότερος σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο;

ΑΛΚΗΣ: Είχα την χαρά και την τύχη να εργαστώ σε μερικά πολύ όμορφα κομμάτια όλα αυτά τα χρόνια, είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο αλλά μπορώ να πω οτι το Lange Datograph είναι ένας από τους καλύτερους χρονογράφους και ο προσωπικά αγαπημένος μου.!!

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

SJX ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι συμβουλές θα είχες να δώσεις σε κάποιον συλλέκτη όσο αναφορά την ποιότητα μηχανισμών σε θέματα τελειώματος-φινιρίσματος, κατασκευής κλπ;

!ΑΛΚΗΣ: Η συμβουλή που θα τους έδινα είναι να προσέχουν το επίπεδο τελειώματος-φινιρίσματος του μηχανισμού. Το πιθανότερο είναι πως αν ο κατασκευαστής έχει δώσει προσοχή στο φινίρισμα τότε το ίδιο πρέπει να έχει συμβεί σε όλα τα στάδια κατασκευής του ρολογιού.!!

Αν είστε αγοραστές παλαιότερων ρολογιών προσέξτε ωστε να μην υπάρχουν αλλαγές στα καντράν και να μην έχουν προσπαθήσει να φαίνεται το ρολόι σαν καινούργιο.!Όσο λιγότερο γυαλισμένη είναι η κάσα τόσο το καλύτερο, όταν αγοράζεις ενα ρολόι ανεξάρτητα από το αν είναι καινούργιο ή οχι κάντε πρώτα την έρευνά σας και ακολουθήστε την καρδιά σας.!!

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

SJX ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι συλλέκτες συχνά παραπονούνται ότι οι χρόνοι για τα service διαρκούν 3-6 μήνες όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες. Ποιά είναι η γνώμη σου;!

ΑΛΚΗΣ: Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι τεχνίτες, επειδή τα ρολόγια έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ήδη μια πληθώρα από πριν στην κυκλοφορία και μερικά από αυτά είναι αρκετά περίπλοκα οι χρόνοι επιδιόρθωσης είναι μεγάλοι.!!

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

SJX ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ωρολογοποιοί είναι μηχανικοί ή καλλιτέχνες;!

ΑΛΚΗΣ: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ

Swiss Watch Repair Corp.
515 Madison Ave, Suite 1230
New York, NY 10022
United States
Tel: +1 212 758 3224

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016

ΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

 

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

ΠΛΑΤΑΝΟΣΦωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.Φωτογραφία της Anastasia Kotsopoulos.

ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ SITE watchesbysjx ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ »ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ» ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ  ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ

46709_409669042448856_1725585085_n

 agrinionews.gr
Διαβάστηκε 2524 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.