Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:05 πμ
 
wm small
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016 18:39

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο Μικρό Θέατρο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Μαστόρια, ένα έχω να σας πω: ο Βασιλιάς μόλις τέλειωσε το φαΐ του. Ντυθείτε, στολιστείτε και πάμε στο παλάτι για να παίξουμε! Τέλος οι κουβέντες! Φύγαμε!

Μετά από τον πρώτο χρόνο της επιτυχημένης πορείας της, με παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη –Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θέατρο Αυλαία, Θέατρο Blackbox, στην Αθήνα στο “θησείον – Ένα θέατρο γα τις Τέχνες” και έπειτα από μια περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία πανελλαδικά, η Εταιρεία Θεάτρου Θέση παρουσιάζει το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του WilliamShakespeare στο Μικρό Θέατρο Αγρινίου στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Το κλασικό έργο του WilliamShakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ομάδα. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς  υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στη γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι ένα έργο που εύκολα γοητεύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο συγγραφέας συμπλέκει έντεχνα τον κόσμο του παραμυθιού με τον αληθινό κόσμο. Νεράιδες και ξωτικά συνομιλούν με τους ανθρώπους της καθημερινής ζωής και τα μπερδέματα δεν αργούν να συμβούν…

Η παράσταση “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” του William Shakespeare από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση συμμετείχε στο 39ο Festival Internacional de Teatro ClassicodeAlmagroστην Ισπανία.

Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Η Εταιρεία Θεάτρου Θέση ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015 από τους απόφοιτους της Δραματικής Σχολής  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος : Τρυφωνία Αγγελίδου, Αχιλλέα Αναγνώστου, Διαμαντή Αδαμαντίδη, Γιάννη Σαμψαλάκη και Μαρία Χάνου. Η πρώτη της παραγωγή ήταν το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του William Shakespeare σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Η παράσταση εκανε πρεμιέρα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ το Νοέμβριο του 2015 και έκτοτε ακολούθησε μια επιτυχημένη πορεία με περιοδεία στην ελληνική επαρχία (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Εύβοια, Κόρινθο, Αχαΐα) καθώς και  παραστάσεις σε θέατρα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα (Θεσσαλονίκη : θέατρο Αυλαία, θέατρο Blackbox, θέατρο Οδού Χιλής, Αθήνα : θέατρο Άλφα, θέατρο Θησείο). Επίσης συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ (Almagro OFF Festival de Teatro Classico de Almagro στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2016,Φεστιβαλ ΟΕΘ-ΣΕΗ Απρίλιος 2016).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Κοστούμια / Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Σχεδιασμός αφίσας: Αχιλλέας Μεσάικος

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου

Teasers:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.facebook.com/thesistheatrecompany

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Κέντρου 26, Αγρίνιο )

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 21:15

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 19:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό)

7 ευρώ (μειωμένο, παιδικό)

Τηλ.κρατήσεων: 2641046619

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου

από 12 Δεκεμβρίου 6:00 μμ έως 9:00 μμ

(Πρωινές παραστάσεις την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου για σχολεία, έπειτα από συννενόηση)

Κριτικές για την παράσταση:

«…παρακολουθώντας αυτό το γρήγορο, νεανικό, με χιούμορ, Όνειρο, ένιωσα ευφορία. Και την ικανοποίηση ότι, παρά τις συνταρακτικές αλλαγές που έχουν συμβεί και συμβαίνουν, ο Σαίξπηρ, ο πάντα αγαπημένος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι εδώ.»

Ματίνα Καλτάκη, Lifo

«Το όλο επιχείρημα φανερώνει αληθινά αυτό που είναι: μια πρωτόβγαλτη θεατρική παρέα αγωνίζεται να φτιάξει ένα θέατρο αληθινό, που παράγει μαγεία, χωρίς να ξεπέφτει στο ψέμα.Οπως το θέλει άλλωστε και ο ίδιος ο βάρδος: «κάτι απλό και αληθινό»… «Ανοιχτός χώρος» στο πλάι, μερικά αναγκαία αξεσουάρ, συνεχής παρουσία του ηθοποιού-εκτελεστή, θέατρο που γεννάει θέατρο. Και μπροστά μας ηθοποιοί να παίζουν το παιχνίδι με τους όρους που γεννάει το όνειρο μέσα στο όνειρο.»

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των συντακτών

«Πέντε νέοι ηθοποιοί γεμάτοι κέφι, ιδέες και δυναμισμό μας συστήνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τηνκλασική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο θέατρο Θησείον. Χορεύουν, τραγουδούν, τα δίνουν όλα σε μια εξαιρετική διασκευή του γνωστού έργου, που διακρίνεται για την φρέσκια πνοή της, αλλά και τις ευχάριστες σκηνικές προτάσεις της. Το ταλέντο περισσεύει, το αποτέλεσμα μαγεύει χάρις στην ομαδική δουλειά που έχει γίνει και η απόλαυση είναι εγγυημένη.»

 Γιώργος Μητρόπουλος, Euronews.com


«Οι ηθοποιοί…προχωρούν τη δράση με σαφήνεια, επιδεικνύοντας δύναμη, αντοχή, ένταση, σκηνική ευελιξία, σωματική επιφυλακή. Εκθέτουν ξεκάθαρες στάσεις σώματος, σκηνικές προθέσεις, εύληπτες μεταμορφώσεις. Βρίσκονται σε μία αχαλίνωτη κατάσταση «μετάλλαξης», όπου οι μετασχηματισμοί τους καταφέρνουν να φθάνουν ξεκάθαρα στο κοινό. Το ντεμπούτο της Εταιρείας Θεάτρου Θέση είναι πετυχημένο και χαρακτηρίζεται από απαρέγκλιτη σαφήνεια και συνέπεια.»

Κατερίνα Διακουμοπούλου, Εφημερίδα Μακεδονία

«Η σκηνοθεσία ευρηματική! Με λίγα μέσα και κουστούμια οι ηθοποιοί σε μεταφέρουν στον παραμυθένιο περιβάλλον του δάσους, χωρίς να χρειάζονται καν σκηνικά!  Η χρήση μουσικών οργάνων και όχι μόνο, για ηχητικά εφέ από τους ίδιους τους ηθοποιούς, ήταν καλόγουστη και ιδιοφυής, καθώς με πολύ εύκολο τρόπο ενισχύεται ο κωμικός χαρακτήρας του έργου αλλά και ο εξωπραγματικός κόσμος των ξωτικών. Οι ηθοποιοί ασταμάτητοι, με φωνητικές, μουσικές και χορευτικές ικανότητες που -συνολικά- τις βρίσκεις μόνο σε λίγους και ταλαντούχους θεατρικούς ηθοποιούς.»

Έυη Μίνου, Rejected.gr

«ο Μιχάλης Σιώνας, από τη θέση του σκηνοθέτη, και η νεανική παρέα του, πήραν «θέση» απέναντι στην ίδια την έννοια του θεάτρου. Έδειξαν πώς αντιλαμβάνονται την οντολογία του…Η ουσία παραμένει και λέει ότι πρόκειτα για μια ευφάνταστη, ευρηματική, μεταδραματική περφόρμανς από μια ομάδα πέντε νέων που κατέθεσαν την αγωνία τους και τις προθέσεις τους, με την προσεκτική πλοήγηση του Μιχάλη Σιώνα.»

Σάββας Πατσαλίδης, parallaxi

«Είναι πολύ όμορφο να παρακολουθείς μια παράσταση και να μην θες να τελειώσει, ιδίως εάν αγαπάς τον Σαίξπηρ και την γλώσσα του. Όλη η ομάδα, σχεδόν ακράτητη, χωρίς διάλειμμα απογειώνει το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας με εξαιρετικές ερμηνείες, κίνηση, χορό, τραγούδι και αμεσότητα. Ο κόσμος του παραμυθιού και ρεαλιστικά στοιχεία πολύχρωμο κουβάρι που ξεδιπλώνονται με περίσσια μαεστρία. Έργο με απολαυστική απόδοση προς τέρψην όλων των ηλικιών!»

Chimeres

«Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας και οι ηθοποιοί…χτίζουν, με παιχνιδιάρικη διάθεση, μια φρέσκια και ζωντανή παράσταση, γεμάτη ενέργεια και γρήγορο τέμπο. Το σημερινό χιούμορ που χρησιμοποιείται, βάζει τον θεατή ακόμη πιο μέσα στην παράσταση και τον κρατά συνεχώς σε εγρήγορση.»

Κατερίνα Πεσταματζόγλου, Σκηνοβασίες

«…αυτοί οι 5 υπέροχοι ηθοποιοί μάς παρέσυραν στην πιο ωραία θεατρική μεταφορά του έργου που έχουμε δει…Μια καταπληκτική παράσταση, όπου ο θεατής μπαίνει στην ουσία του αυθεντικού θεατρικού θεάματος, που έχει ως σημείο αναφοράς τον ηθοποιό κι όχι τα γύρω γύρω…»

Sin Radio

[…]Frente a la siempretentadorapretesión de convertir la obramásfantástica de Shakespeare en underrocheestético de maquillajes y vestuarios, la propuesta de Thesis Teatre se basa en la sencillezescénica y unadesbordanteenergíaactoral.

Este esfuerzoescénicoestáapoyadopor la música, parte esencial de la obra, en la queparticipatodo el elencovaliéndose  de variadosinstrumentos, un hábiluso de la tecnología musical y muybuenasvoces[…]

[…]Faced with the ever tempting claim to convert the most fantastic work of Shakespeare in an aesthetic waste of makeup and costumes, the Teatre Thesis proposal is based on the scenic simplicity and boundless energy acting.

This scenic effort is supported by music, an essential part of the work, in which the entire cast making use of various instruments, skillful use of music technology and very good voices involved[…]

Gerardo Lagüéns Casas,  Lanzadigital.com.

Ακολουθεί συζήτηση του ηθοποιού της παράστασης Γιάννη Σαμψαλάκη, ο οποίος έζησε μερικά χρόνια στο Αγρίνιο, όπου και έκανε τις πρώτες σπουδές του, με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Θεάτρου Κατερίνα Καραδήμα. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την παράσταση και την επιτυχία της:

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».

Θέλαμε αρχικά να δουλέψουμε μια παράσταση που θα απευθυνόταν σε παιδιά. Με τον καιρό όμως η παράσταση έδειξε ότι δεν ήταν μόνο για τα παιδιά, καθώς έχει μεγάλη απήχηση και στους μεγάλους. Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας λοιπόν είναι ένα απ’ τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ. Ο συγγραφέας ενώνει τρεις κόσμους. Τον κόσμο των ξωτικών, των μαστόρων και των ευγενών Αθηναίων , χρησιμοποιώντας έντονα στοιχεία παραμυθιού. Όταν λοιπόν επιλέξαμε το έργο, αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς την μετάφραση και την διασκευή, μένοντας πάντα πιστοί στο πρωτότυπο. Προσπαθήσαμε, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και τεχνικά μέσα, να ζωντανέψουμε αυτούς τους τρεις κόσμους και να πούμε την ιστορία μέσα από την δική μας ματιά, με εξωστρέφεια, χιούμορ και αμεσότητα. Το έργο έχει τουλάχιστον δεκαπέντε ρόλους που τους παίζουμε πέντε ηθοποιοί. πράγμα που έχει πολύ ενδιαφέρον για όλους μας, αλλά νομίζω και για το κοινό.

Στην παράστασή σας, στοιχεία παντομίμας, παραμυθιού και αυτοσχεδιασμού είναι εμφανή.

Τα έργα του Σαίξπηρ όπως είπα και παραπάνω είναι πολυπρόσωπα κι εδώ έχουμε να κάνουμε με πέντε ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. Ο αυτοσχεδιασμός εντοπίζεται στο πώς πέντε άνθρωποι μπορούν ενσαρκώνοντας πολλούς χαρακτήρες και χωρίς μεγάλη μεταμφίεση να μεταφέρουν μια ιστορία. Με τα σώματά τους περνούν από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον. Το ίδιο το έργο έχει στοιχεία παραμυθιού κι εμείς όσο το δυνατόν περισσότερο προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε. Το στοιχείο του παραμυθιού ενισχύουν τα ξωτικά και ο κόσμος τους που λειτουργεί παράλληλα με τον κόσμο των ανθρώπων.

Πώς μπλέκεται ο σύγχρονος με τον παραμυθένιο κόσμο;
Είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν γύρω τους τα ξωτικά και δεν το καταλαβαίνουν. Για τα ξωτικά δεν είναι περίεργο ότι έχουν γύρω τους ανθρώπους. Σε αναλύσεις του κειμένου, υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και με το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σε αυτό και πώς δεν σέβονται τα στοιχεία της φύσης. Άλλοι πάλι μιλούν για μια ερωτική ιστορία με μπερδέματα. Ο Σαίξπηρ, πάντως, παίζει εδώ με τον κόσμο των θνητών και των ξωτικών.

Το Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro όπου έλαβε μερος η παράσταση, είναι μια πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και είναι αφιερωμένη στην θεατρική κληρονομιά. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η δική σας παράσταση και πως ξεχώρισε και ταξίδεψε  ως εκεί;

Νομίζω πως αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον της επιτροπής του Φεστιβάλ σε πρώτη φάση είναι η έντονη σωματικότητα της παράστασης, αν σκεφτεί κανείς οτι την παρακολούθησαν σε άλλη γλώσσα. Έπειτα νομίζω οι εναλλαγές των χαρακτήρων, οι μάσκες και όλα αυτά που είπαμε παραπάνω αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στο να επιλεχθεί η παράστασή μας, καθότι είναι ένα φεστιβάλ κλασσικού θεάτρου αλλά οι παραστάσεις που συμμετέχουν έχουν όλες μία διαφορετική ματιά. Ήταν λοιπόν υπέροχη εμπειρία να παίξουμε την παράστασή μας στην Ισπανία. Είναι ελπιδοφόρο ότι ακούγεται μια ελληνική παράσταση ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως αυτή την περίοδο στη χώρα μας δεν παράγουμε τέχνη.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα και τους στόχους της;

Η δημιουργία μιας ομάδας, ήταν επιδίωξή μας από τότε που σπουδάζαμε και οι πέντε στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Απόφοιτοι των τελευταίων τεσσάρων ετών, αφού συμμετείχαμε σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του ελεύθερου θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία ομάδα για να πούμε την ιστορία μας μέσα από τις δικές μας παραστάσεις. Έτσι δημιουργήθηκε η Εταιρεία Θεάτρου Θέση το Σεπτέμβριο του 2015, η οποία αποτελείται από τους: Διαμαντή Αδαμαντίδη, Αχιλλέα Αναγνώστου, Μαρία Χάνου, Τρυφωνία Αγγελίδου και εμένα. Στόχος μας λοιπόν, είναι το ανέβασμα παραστάσεων μέσα από το προσωπικό μας βλέμμα, βασιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στις δυνατότητες μας και στο κείμενο, χρησιμοποιώντας μόνο τα απαραίτητα σκηνικά αντικείμενα. Η φωνή, το σώμα και η φαντασία είναι τα εργαλεία για να πούμε την ιστορία μας.

pol-oneiro-kalokairinis-nyxtas1

pol-oneiro-kalokairinis-nyxtas2

Διαβάστηκε 1594 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.