Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  12:57 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 18:11

Ο Αγρινιώτης Πέτρος Φυσσούν-Αφιέρωμα στον μεγάλο ηθοποιό που έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έφυγε σήμερα από την ζωή ο μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Πέτρος Φυσσούν. Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1933 στο Αγρίνιο και ήταν γιος πρόσφυγα απο τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» και στην ίδια σκηνή έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1953 με το έργο του Θ.Ουάλιντερ «Η μικρή μας πόλη». Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1956 και στη συνέχεια έπαιξε στο ελεύθερο θέατρο. Το διάστημα 1961 -1965 συνεργάστηκε με το εθνικό θέατρο, όπου καθιερώθηκε και ως πρωταγωνιστής και την επόμενη δεκαετία με το δικό του πλέον θίασο, ανέβασε σημαντικές παραστάσεις σε Αθήνα και επαρχία σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες.

fyssoyn

Στο σινεμά ξεκίνησε το 1958 με την ταινία του Σ. Καψάσκη «Μία λατέρνα μία ζωή». Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 23 ταινίες. Μερικές από αυτές είναι «ο Διωγμός(1964)»,  «Η μοίρα του Αθώου(1965)», «ο Διχασμός(1966)», «η οργή του αδικημένου(1969)», «Γενναίοι του Βορά(1970)», «Μαντώ Μαυρογένους(1971)», «Αέρα, αέρα, αέρα(1972)»κ.α..

Έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο του α’ ανδρικού ρόλου στο ΦΕΚΘ το 1963 και το 1964 για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Αδερφός Άννα» και «Προδοσία» αντίστοιχα. Επίσης έχει κερδίσει  το βραβείο ερμηνείας ΕΚΚΑ για την ταινία «οι «Ένοχοι».

Δεν με βοήθησε κανείς με την έννοια της διευκόλυνσης, διότι δόξα τω Θεώ, ήμουνα χρήσιμος και περιζήτητος. Σε μια νύχτα έγινα πρωταγωνιστής, παίζοντας ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης. Φίλοι του Θεάτρου Τέχνης ήταν μεγάλες προσωπικότητες: ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις. Είχαν έρθει λοιπόν στη γενική δοκιμή και με φωνάζει ο Γκάτσος –αν θυμάμαι καλά- και μου λέει: «Ξέρεις αγγλικά;» Εγώ τότε δεν ήξερα αγγλικά. ‘‘Να μάθεις αγγλικά’’ μου λέει ‘‘και να φύγεις αμέσως από την Ελλάδα!’’», είχε πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του για τα πρώτα του βήματα στο θέατρο.

Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών μιλούσε Αγγλικά, Ρωσικά και Σουηδικά.  Ο Πέτρος Φυσσούν έχασε τη γυναίκα του, Τέτα Χατζηχρήστου, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Η Τέτα Χατζηχρήστου ήταν κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου και της Μαίρης Νικολαϊδου.

Την τελευταία του πνοή την άφησε στα 83 του χρόνια,  στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου  νοσηλευότανμε λοίμωξη του αναπνευστικού.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2400 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.