Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:15 μμ
 
wm small
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 21:16

Αυτά που η Σύγκλητος δεν λέει…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενόσω  οι φοιτητές  των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας υλοποίηση των δεσμεύσεων  του υπουργείου  και ουσιαστική φοιτητική μέριμνα, η παρέμβαση της Συγκλήτου  του Πανεπιστημίου Πατρών προκάλεσε ενδιαφέρον και διάφορες αναγνώσεις.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών σε ομόφωνο ψήφισμα  ανέφερε πως η συνεχώς αυξανόμενη οικονομική δυσχέρεια του Ιδρύματος καθιστά την καθημερινή λειτουργία του οριακά δυνατή.

Κάλεσε  παράλληλα «την Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών και την προστασία της απρόσκοπτης και ομαλής διενέργειας του έργου των Τμημάτων του στην Πάτρα και στο Αγρίνιο».

Σημείωσε επίσης η Σύγκλητος πως  με τις συνεχείς περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού και των δημοσίων επενδύσεων του Πανεπιστημίου, η Πολιτεία δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες του Ιδρύματος που ενδεικτικά απορρέουν από την ένταξη του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και την υποχρέωση για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φοιτητών του και διασφάλιση υλικοτεχνικών υποδομών και φοιτητικής μέριμνας (στέγασης, σίτισης) , τη γεωγραφική θέση και το μέγεθος της Πανεπιστημιούπολης με τις επιτακτικές ανάγκες για συντήρηση και ασφάλεια και  την έλλειψη άλλων πηγών εσόδων από δωρεές, χορηγίες κλπ

Eπιχειρώντας λοιπόν μια ανάγνωση του Ψηφίσματος ουδείς θα διαφωνήσει στην αναγκαιότητα της χρηματοδότησης. Θα διαφωνήσει ωστόσο  με το επιχείρημα των αυξημένων αναγκών εξαιτίας των τμημάτων του Αγρινίου.  Και η διαφωνία εδράζεται στα εξής:

  1. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε το ποσό των 1.800.000€ ως «προίκα» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το οποίο μπορούσε να συντηρεί λειτουργικά τα Τμήματα για αρκετά χρόνια (περίπου 6).
  2. Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρέλαβε ερευνητικά προγράμματα αξίας 2.000.000€ τα οποία εκτέλεσε και εκτελεί επωφελούμενο χρημάτων και υποδομών από αυτά.
  3. Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρέλαβε εργαστηριακό εξοπλισμό αξίας περίπου 3.500.00€ ο οποίος είναι δυσεύρετος και σε μερικές περιπτώσεις μοναδικός Πανελλαδικά.

Συνολικά μάλιστα οι εργαστηριακές υποδομές αγγίζουν τα 10.000.000€ και είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη των Τμημάτων του Αγρινίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Ένα ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποιες ακριβώς προθέσεις έχει η Πρυτανεία για την υποδομή αυτή. Γιατί ευλόγως εκφράζονται ανησυχίες  για τη μεταφορά της στην Πάτρα.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2670 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.