Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:36 πμ
 
wm small
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 18:11

Οι εκστρατείες Αιτωλών Στρατηγών στη σημερινή Συρία, Ιράν, Αίγυπτο και Ιορδάνη ποταμό.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Η εμπλοκή στις ίντριγκες εξουσίας της Ελληνιστικής Ανατολής.

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  η αυτοκρατορία του χωρίστηκε σε τέσσερα βασίλεια: Της Μακεδονίας , της Περγάμου ( Μικρά Ασία), των Πτολεμαίων ( Αίγυπτος) και των Σελευκιδών ( Μέση Ανατολή, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν σημερινό). Η καρδιά της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας χτύπαγε στα βασίλεια που βρίσκονταν έξω από το σημερινό Ελλάδικό χώρο ( Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Αντιόχεια, Πέργαμος). Όπως ήταν λογικό, η αφρόκρεμα σε πολεμικό και πνευματικό δυναμικό της Ηπειρωτικής Ελλάδας βρέθηκε στην καρδιά της οικονομικής και πνευματικής ζωής. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί Αιτωλοί. Για τον ποιητή Αλέξανδρο Αιτωλό που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια έγινε λόγος σε προηγούμενο άρθρο (http://www.agrinionews.gr/otan-enas-etolos-stin-archeotita-o-alexandros-paromiaze-tin-armonia-ton-planiton-asteron-ekini-tis-mousikis/).

Πολλούς Αιτωλούς στρατηγούς και πολεμιστές τους βρίσκουμε να εμπλέκονται σε πολέμους μεταξύ των βασίλειων αυτών. Άλλους τους βλέπουμε στις αυλές βασιλιάδων, άλλους να μπαίνουν στις ίντριγκες της εξουσίας στις χώρες της Ανατολής.   Σαν ηγετικές προσωπικότητες στους Συριακούς πολέμους εμφανίζονται ο Θεόδοτος ο Αιτωλός , ο Παναίτωλος  ο Αιτωλός, Νικόλαος ο Αιτωλός, ο Αριστομένης ο Ακαρνάν, Τίμαρχος ο Αιτωλός  και ο πιο σχετικά γνωστός ο Σκόπας ο Αιτωλός.

Ο Θεόδοτος ο Αιτωλός ήταν διοικητής της Κοίλης Συρίας, ( σημερινή νότια Συρία) στην αρχικά υπηρεσία του Πτολεμαίου Δ’  μιας επαρχίας με στρατηγική σημασία που διεκδικούσαν Πτολεμαίοι και Σελευκίδες.  Στη συνέχεια πέρασε στο πλευρό του Αντίοχου Γ ( Σελεύκιδες). Στην πορεία προσπάθησε να δολοφονήσει τον ίδιο βασιλιά του Ελληνιστικού βασίλειου της Αιγύπτου Πτολεμαίου Δ, δεν τα κατάφερε όμως και σκότωσε μόνο το γιατρό του βασιλιά και δύο άνδρες της φρουράς του καταφέρνοντας να διαφύγει ξανά στη Συρία.

Ο Νικόλαος ο Αιτωλός ήταν πιστός στο βασιλειά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Δ΄και κατάφερε να εμποδίσει τον συμπατριώτη του Θεόδοτο την εκστρατεία του με την πλευρά του  Αντίοχου  Γ΄στο φρούριο της Δόρας (ή Tantura) στα σημερινά σύνορα Ιρακ με Συρίας. Τα αρχαία της συγκεκριμένης περιοχής μπήκαν προσφάτως στο στόχαστρο των τζιχαντιστών ( δείτε εδώ αφιέρωμα του National Geographichttp://news.nationalgeographic.com/2015/09/150901-isis-destruction-looting-ancient-sites-iraq-syria-archaeology/)

Ο Παναίτωλος ο Αιτωλός στο πλευρό του Αντίοχου Γ, βασιλιά των Σελευκιδων, κυνήγησε το στρατό του Ευθύδημου στο ανεξάρτητο βασίλειο της Βακτρίας στο σημερινό βορειοανατολικό Ιράν στη Μάχη της Αρείας. Η προέλαση του όμως ανακόπηκε από τον ίδιο τον βασιλειά της Βακτρίας.

Ο Αριστομένης ο Ακαρνάν ήταν στην αυλή του βασιλειά Πτολεμαίου Ε΄στην Αίγυπτο. Τον προστάτεψε ώσπου να ενηλικιωθεί και ρίσκαρε την ζωή του προκειμένου να κρατήσει τον θρόνο από άλλους διεκδικητές. Αργότερα διετέλεσε σύμβουλος του βασιλειά, αλλά κατόπιν συγκρούσεως με αυτόν,  ο Αριστομένης βρήκε άδοξο τέλος καθώς ο βασιλιάς τον σκότωσε διατάζοντάς τον να πιει δηλητήριο.

Ο Τίμαρχος ο Αιτωλός ήταν με την πλευρά των Σελευκιδών και  ενεπλάκη στον Β΄Συριακό Πόλεμο. Ήταν διοικητής της φρουράς της Μιλήτου. Στη συνέχεια προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία, απέτειχε όμως και κατέλαβε τη Σάμο. Μάλιστα «έκαψε τα πλοιία, για να μην φύγουν οι στρατιώτες από το πλήθος των εχθρών. Και παρόλα αυτά στο τέλος νίκησαν».

Ο Σκόπας ο Αιτωλός ηγούνταν του Αιγυπτιακού στρατού στον Ε΄Συριακό Πόλεμο που πολέμησε εναντίον του Αντίοχου  στην μάχη του Πανείου στις πηγές του Ιορδάνη Ποταμού στην Παλαιστίνη. Ο στρατός του Σκόπα υπό την πίεση των ελεφάντων του Αντίοχου ηττήθηκε.  Κλείστηκε στη Σιδώνα, την οποία πολιόρκησε επί μακρόν ο Αντίοχος με 10.000 στρατό. Τελικά η πόλη παραδόθηκε. . Ο Σκόπας συνήψε συνθήκη και του επετράπη να παραδώσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τη Σιδώνα

Με πληροφορίες από Wikipedia, Ζήνων, Πολύβιο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3585 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.