Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  6:40 μμ
 
wm small
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 17:21

Μεσολόγγι. . .η πολιτεία του λευκού θησαυρού! (www.aromalefkadas.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη χιλιοτραγουδισμένη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, με το μεγάλο ιστορικό της, φιλοξενούνται εκατοντάδες χρόνια δύο αλυκές, η «μαύρη» που βρίσκεται στην Τουρλίδα και η «άσπρη» που βρίσκεται στο Μεσόκαμπο.

Η λιμνοθάλασσα καλύπτει περίπου 150.000 στρέμματα. Η «μαύρη» αλυκή έχει έκταση 2.000 περίπου στρέμματα και η «άσπρη» 12.000 περίπου στρέμματα.
Το αλάτι που παράγεται από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι θαλασσινό και καλύπτει το 70% του υπόλοιπου της Ελληνικής παραγωγής, ενώ υπάρχει και ορυκτό.

Η παραγωγή του αλατιού ξεκινά τον Μάρτιο με την προετοιμασία της όλης έκτασης και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, ανάλογα τις μετεωρολογικές αποκλίσεις. Το θαλασσινό νερό αντλείται από τη λιμνοθάλασσα και τροφοδοτεί τις πρώτες λεκάνες (τηγάνια) και από εκεί προχωρά σε όλες τις άλλες, όπου η άλμη δηλαδή το αλάτι αντλείται από τα κρυσταλλωτήρια.

Το μικρό βάθος του νερού, η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσικά στοιχεία και οι κλιματολογικές συνθήκες όλο αυτό το χρόνο, με την αύξηση της θερμοκρασίας, με βραδείς ρυθμούς την έντονη εξάτμιση του νερού, δημιουργούν μια φυσική διαδικασία, με αποτέλεσμα την κρυστάλλωση του αλατιού.

Οι αλυκές Μεσολογγίου είναι ένα ζωντανό τμήμα, ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της περιοχής. Η περιοχή των αλυκών συμπεριλαμβάνεται στην Συνθήκη Ramsar και είναι μέρος ενός από τους σπουδαιότερους βιοτόπους της Ευρώπης όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη άγριων πουλιών τα οποία και προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Κοινοτική νομοθεσία.

2-2

3-1

4-1

5

6

7-2

8-1

9-1

10

11

Της Καίτης Κακαβούλη/aromalefkadas.gr

Διαβάστηκε 5225 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία