Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:11 μμ
 
wm small
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 18:08

Η συνεργασία Τάσου Παπαστράτου με την αντιστασιακή ομάδα της Λέλας Καραγιάννη στην Κατοχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Τάσος Παπαστράτος ήταν ο νεότερος από την θρυλική οικογένεια Παπαστραταίων, με τους οποίους  συνδέθηκε κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη της πόλης του Αγρινίου στον Μεσοπόλεμο. Υπάρχει όμως και μια άγνωστη πτυχή που λίγοι γνωρίζουν: Η εμπλοκή του στην Εθνική Αντίσταση και η συνεργασία του με την αντιστασιακή ομάδα της αντιστασιακής Λέλας Καραγιάννη «Μπουμπουλίνα». Ο Τάσος Παπαστράτος διατηρούσε φιλία με τον σύζυγο της. Από τον πρώτο καιρό δράσης της ομάδας προμήθευε με τσιγάρα τους Άγγλους στρατιώτες που φυγάδευε ή υπέθαλπτε η ομάδα της θρυλικής Λέλας Καραγιάννη με μεγάλο κίνδυνο της ζωής της. Η επικεφαλής της οργάνωσης έλεγε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα εγγλεζάκια δεν τα προφταίνω. Καπνίζουν σαν φουγάρα». Η σχέση του Παπαστράτου με την οργάνωση φαίνεται να ήταν μόνιμη πέρα από την προμήθεια τσιγάρων, καθώς είχε οριστεί ως έκτακτος συνεργάτης μαζί με άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής.

Αναλυτικές λεπτομέρειες  για τη δράση της Λέλας Καραγιάννη και την εμπλοκή του Τάσου Παπαστράτου αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο της Μηχανής του Χρόνου:
http://www.mixanitouxronou.com.cy/b-pagkosmios/nomizoun-ta-nazistika-thiria-pos-echoume-ipokipsi-kanoun-lathos-siopili-stratia-tis-thrilikis-lelas-karagianni-pou-organose-akomi-ke-ton-viomichano-papastrato-tin-ektelesan-ligo/

untitled-12_53
Στην Γ’ Λίστα των ονομάτων των Έκτακτων Συνεργατών της Ομάδας Καραγιάννη συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του Τάσου Παπαστράτου. Πηγή: Τα μέλη και οι συνεργάτες της ομάδας Καραγιάννη. Βλ. Lela Carayianni.FB. Πηγή: www.lifo.gr
Διαβάστηκε 2404 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.