Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:55 μμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 20:53

Ο Αγρινιώτης που έφερε πρώτος τον Μάρξ στην Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή

Ήταν ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος που τον μετέφρασε και το δημοσίευσε ως Πέτρος Βασιλικός

Η φιλοσοφία του Μαρξ και του Ένγκελς χάραξε την παγκόσμια πολιτική ιστορία τον 20ο αιώνα. Ξεκίνησε από την Γερμανία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Γερμανία ήταν η βάση της ιδεολογίας του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, προτού αποτυπωθεί στην παγκόσμια μνήμη η Ρωσία ως γενέτειρα χώρα.

Στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα λίγοι γνωρίζαν Γερμανικά και ακόμα λιγότεροι μπορούσαν να αφουγκραστούν καινοτόμα και ανατρεπτικά για την εποχή κείμενα πολιτικού περιεχομένου. Μόνος ένας μπορούσε να το καταφέρει: Ο αγρινιώτης Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, μυθιστοριογράφος, ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ο Ξενοφών Μπρουντζάκης αναφέρει στην εφημερίδα Το Ποντίκι (δείτε εδώ) : «Δεινός γερμανομαθής, ο Χατζόπουλος ήρθε σε επαφή με τον μαρξισμό στη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία. Η πρώτη δημοσίευση της μετάφρασης χρονολογείται το 1908 και έγινε στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου με τίτλο «Προκήρυξη του Κοινωνιστικού Κόμματος». Τη μετάφραση ο Χατζόπουλος τη δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Π. Βασιλικός. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, το 1913, εμφανίστηκε η ίδια μετάφραση, η οποία κυκλοφόρησε σε μορφή μπροσούρας και με έναν σύντομο πρόλογο του μεταφραστή, που αυτήν τη φορά υπέγραφε με το πραγματικό του όνομα.»

Η σοσιαλιστική σχέση Αγρινιώτη Χατζόπουλου-Βόλου διαγνώστηκε και από τον ίδιο. Με καμάρι αναφέρει ότι : Το πρώτο ρωμέικο φύλλο, που βγήκε να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα στον τόπο μας, ο Εργάτης του Βόλου, παρουσιάστηκε γραμμένο στη δημοτική», διαπιστώνει ο Πέτρος Βασιλικός(= Κ. Χατζόπουλος) στο άρθρο του «Σοσιαλισμός και Γλώσσα» του Νουμά.

Σημειωτέον ότι ο Χατζόπουλος μετέφρασε πρώτος τους Μάρξ -Ένγκελς και τους έφερε ουσιαστικά στην Ελλάδα προτού ιδρυθεί το ΚΚΕ ( ΣΕΚΕ) . Δίκαια λοιπόν μπορεί να του αποδοθεί ότι ήταν ο πρώτος ιδεολογικός δίαυλος του σοσιαλισμού και της αριστεράς έστω σε επίπεδο διανόησης.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2665 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.