Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:46 πμ
 
wm small
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 21:38

"Ο Αδαής και ο Παράφρων" του ΤΟΜΑΣ ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ απο την Κάπα Εκδοτική

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΤΟΜΑΣ ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ

Ο Αδαής και ο Παράφρων
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Επίμετρο: Γιάννος Περλέγκας
144 σελ., τιμή: €8,48
ISBN: 978-618-5191-18-4
Κάπα Εκδοτική

Πρόκειται ένα απ’ τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του σπουδαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ.

Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί μια ντίβα της όπερας η οποία πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για πολλοστή φορά. Καθώς όμως είναι εξαντλημένη από την πειθαρχία και από την έκθεσή της στην κρίση του κοινού, αποφασίζει να ματαιώσει τις εμφανίσεις της και να αποσυρθεί στην εξοχή με τον τυφλό πατέρα της. Εκείνος έχει εναποθέσει τη ζωή του στην καριέρα της κόρης του. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας ιατροδικαστής, που είναι παθιασμένος με την ανθρώπινη ανατομία αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη...

Στο επίμετρό του, ο σκηνοθέτης Γιάννος Περλέγκας γράφει: «Στο σαγηνευτικό αυτό αριστούργημα, με τον αινιγματικά πολυσήμαντο τίτλο Ο Αδαής και ο Παράφρων, η ιατροδικαστική αναλαμβάνει να κατατεμαχίσει και να αποσυνθέσει την πλέον υπέροχη και φωτεινή απ’ όλες τις όπερες του Μότσαρτ, τον Μαγικό Αυλό. Παράλληλα, ανατέμνει με την ακρίβεια νυστεριού τη σχέση γονιού-παιδιού, όπως και τη σχέση καλλιτέχνη-σκηνής-κοινού, αποδίδοντας εκατέρωθεν τις ευθύνες...».

Ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας σημειώνει για τον Μπέρνχαρντ: «Ο Μπέρνχαρντ μπορεί να θεωρηθεί η φυσική εξελικτική συνέχιση μιας αυστριακής συγγραφικής παράδοσης που ανιχνεύεται στον Άρθουρ Σνίτσλερ, στον Γιόζεφ Ροτ, στον Έντεν φον Χόρβατ, στον Ρόμπερτ Μούζιλ, στον Βέρνερ Σβαμπ και στη βραβευμένη με Νόμπελ Ελφρίντε Γέλινεκ: κορυφαίων χαρισματικών συγγραφέων που επίσης αντιμετώπισαν την εχθρότητα και την απόρριψη των συγχρόνων τους...».

Το έργο ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον Φεβρουάριο του 2016 και συνεχίζεται στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

 

Κάπα Εκδοτική • Παπαρηγοπούλου 6, Περιστέρι • Τηλ.: 210 6859273
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ‖ www.kapaekdotiki.gr ‖ fb/ Κάπα Εκδοτική
t @KapaE

Διαβάστηκε 2044 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 21:43
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.