Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:40 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 17:38

Τηλεοπτική σειρά αφιερωμένη στον Αγρινιώτη Λογοτέχνη Κώστα Χατζόπουλο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ντοκιμαντέρ με αρκετές αναφορές στο Αγρίνιο.

Ένα παλιό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ διασώζεται στο ψηφιακό της αρχείο για τον μεγάλο Αγρινιώτη  πεζογράφο, ποιητή και κριτικό Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Το βίντεο αναδημοσιεύτηκε από την σελίδα στο facebook του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Ομίλου Κ. Χατζόπουλος ( δείτε εδώ), που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη διαδικτυακή παρουσία του Ομίλου στο διαδίκτυο.

Στην επεξήγηση του ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ, που γυρίστηκε το 1999 αναφέρονται τα εξής: Στον πεζογράφο, εισηγητή του συμβολισμού στην Ελλάδα, ποιητή και κριτικό ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (γενν. 1868 – πέθ. 1920) αφιερώνεται το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ». Γίνεται αναφορά στις σπουδές του στη Νομική Αθηνών και στη μετοίκισή του στη Γερμανία (1900-1901 και 1905-1914), όπου επηρεάζεται από το ρεύμα του αισθητισμού και του υπερανθρωπισμού του Γερμανού διανοητή Φρίντριχ Νίτσε και στοχεύει να μεταλαμπαδεύσει τα μηνύματα της βόρειας λογοτεχνίας στην εγχώρια ελληνική παραγωγή. Η μεταστροφή του όμως στον σοσιαλισμό (από το 1909) τον οδηγεί αρχικά σε ενεργή εμπλοκή του στο σοσιαλιστικό κίνημα και τελικά σε απογοήτευση και προσχώρηση στον βενιζελισμό, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Στα γράμματα θα εμφανιστεί με μια ποίηση με συμβολιστικές αναφορές, αλλά η θητεία του στις σοσιαλιστικές ιδέες θα τον θέσει στην υπηρεσία της κριτικής και κυρίως της πεζογραφίας, στην οποία αρνείται την ηθογραφική αναπαράσταση και επιλέγει τη νατουραλιστική αφήγηση και την κοινωνική θεματική. Η εγκατάλειψη όμως και των νέων κοσμοθεωριών θα τον θέσουν εκ νέου σε φάση περισυλλογής και εμβάθυνσης στους ανθρώπινους χαρακτήρες, στοιχεία δομικά των τελευταίων πεζογραφημάτων αλλά και ποιητικών του έργων. Περιλαμβάνονται πλάνα αρχείου από γεγονότα της εποχής, τα οποία δίνουν το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ.

Δείτε το 18λεπτο αφιέρωμα στον παρακάτω σύνδεσμο, το οποίο περιέχει αρκετές αναφορές για το Αγρίνιο:

http://www.euscreen.eu/item.html?id=EUS_E87F6044250DB1C9B59B4AD5E0A91E23

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2014 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 17:42
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.