Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:01 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 17:18

Το παράπονο ενός ανέργου για τις προσλήψεις της Κοινωφελούς Εργασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

To agrinionews.gr δημοσιεύει την ενδιαφέρουσα παρέμβαση ενός ανέργου από το Αγρίνιο. Υπογράφει ως «ακόμα άνεργος» και ο λόγος εξηγείται διεξοδικά και- σημειωτέον- με κάθε ειλικρίνεια:

Μακροχρόνια άνεργος με μηδενική… ανεργία, γίνεται; Και όμως γίνεται! Πρόσφατα (17/8/2016) αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα Κοινωφελούς Εργασίας σε 17 δήμους της χώρας με υψηλή ανεργία και υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων.

Ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα και στο δικό μας δήμο, θα προσέξει κάποιος ότι προσλαμβάνονται σε κάποιες ειδικότητες άνεργοι με μηδενική ή ελάχιστη ανεργία (π.χ. 6 μήνες) ενώ άνεργοι με 50 & 60 μήνες ανεργία μένουν εκτός, όπως και στη δική μου περίπτωση. Με 26 μήνες ανεργία είμαι εκτός και στην ειδικότητα μου προσλαμβάνεται συνάδελφος με έξι μήνες ανεργία.

Και ρωτάω: μακροχρόνια άνεργος ποιος είναι , αυτός που είναι 60 μήνες άνεργος ή αυτός που είναι 6 μήνες άνεργος; Η απάντηση στην ερώτηση δεν είναι φυσικά ούτε ό ένας ούτε ο άλλος. Και οι δύο είναι άνεργοι και θέλουν να δουλέψουν έστω και για διάστημα 8 μηνών.

Και για να εξηγηθώ: αυτά που αναφέρω δεν αποτελούν κατηγορία για κάποιους επιτυχόντες του προγράμματος και δεν υπονοώ ότι έχουν γίνει αδιαφανείς διεργασίες ή μη νόμιμη επιλογή προσωπικού-αντιθέτως όλα έχουν γίνει με διαφανείς όρους και καθ ΄όλα νόμιμα.

Το «κατηγορώ» μου ή αν θέλετε η ένσταση μου στην υπόθεση αφορά τον τρόπο αξιολόγησης και μοριοδότησης των ανέργων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δηλαδή, οι επιτυχόντες με ελάχιστη ανεργία μοριοδοτήθηκαν εκτός της ανεργίας για τα ανήλικα τέκνα, για την ανεργία του/της συζ. το εισόδημα τους, την ηλικία σε αντίθεση με τους υπόλοιπους από εμάς που έχουμε ως κύριο «προσόν» την ανεργία.

Για να καταλήξω λοιπόν σε αυτό που θέλω να αναδείξω: Εκτιμώ πως η πολιτεία θα ήταν καλό να εφαρμόσει μία διαφορετική αξιολόγηση για όλους μας. Γιατί να χρησιμοποιούμε πάντα τη μέθοδο του αρχαίου Προκρούστη, γιατί να μη μπορώ και εγώ να έχω μια ισότιμη αξιολόγηση ως ίσος προς ίσο αντί για τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή μου να είμαι εκτός;

Θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση των ανέργων σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα των προσόντων για κάθε ειδικότητα και μάλιστα ανάλογα τον αριθμό των θέσεων ανά ειδικότητα να γίνεται μεγαλύτερη κατανομή σε αυτούς που έχουν ανήλικα τέκνα, ανεργία συζ.(60/40), να υπάρχει ελάχιστος χρόνος ανεργίας έστω 12 μήνες για να μην επαναλαμβάνονται πάλι τα ίδια φαινόμενα που προανέφερα.

Θα ρωτήσει και εύλογα κάποιος: καλά τα λες αλλά εάν ήσουν επιτυχών θα τα έγραφες αυτά; Για να είμαι ειλικρινής μάλλον όχι. Αλλά αυτό ήθελα να θίξω με τα παραπάνω, ότι όπως γίνεται η αξιολόγηση το αποτέλεσμα το ήξερα από τη στιγμή που έκανα την αίτηση. Παρόλο το χρόνο ανεργίας, το μηδενικό εισόδημα και την ηλικία πάλι επιλαχών βρέθηκα. Και φοβάμαι πως το ίδιο συμβαίνει με χιλιάδες ανέργους στην ίδια κατηγορία με εμένα και διπλάσια ανεργία.

Σε κάθε περίπτωση, τα συγχαρητήρια μου στους επιτυχόντες.

ΑΚΟΜΑ ΑΝΕΡΓΟΣ

Διαβάστηκε 1544 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία